Tommy Wieringa :: Alles over Tristan

De Nederlander Tommy Wieringa is naast schrijver ook muzikant. Hij kan dus moeilijk bezwaar hebben tegen de typering van zijn laatste roman, Alles over Tristan, aan de hand van een citaat van Metallica: "Careful what you wish, you may regret it. Careful what you wish, you just might get it…"

De lyrisch-visionaire dichter Viktor Tristan is bijna dertig jaar dood. Jacob Keller, een jonge universitaire onderzoeker, wordt voor zijn doctoraal op pad gestuurd om de biografie van Tristan uit te pluizen. Keller vertrekt naar de havenstad Mercedal, waar Tristan het grootste deel van zijn leven doorbracht vooraleer hij als kluizenaar ging leven op het eiland Lago.

In Mercedal merkt Keller dat zijn werk niet van een leien dakje zal lopen. Hij komt voor dezelfde problemen te staan waar zijn promotor jaren geleden ook mee werd geconfronteerd toen die een eerste biografie samenstelde. Rond het leven van Tristan hangt een waas van leugens en geheimzinnigheid, niemand wil een tip van de sluier oplichten. De weduwe van Tristan zet Keller aan de deur en ook Tristans oude vrienden, die elkaar treffen op het terras van Café Colonial, laten het verleden liever ongemoeid. Het enige lichtpuntje van Kellers verblijf in Mercedal is de ontmoeting met de mooie bibliothecaresse Mariam.

Wanneer Keller koppig blijft proberen om de deuren naar de waarheid over Tristans leven open te trappen, springen er een paar uit hun hengsels. Keller komt dicht – gevaarlijk dicht – bij hetgeen hij wou vinden. Dan wordt ook duidelijk dat je soms moet oppassen met hetgeen je wenst: je zou het immers wel eens kunnen krijgen en dan moet je er ook de gevolgen van dragen.

Wieringa vertelt zijn verhaal in een eenvoudige, maar beeldrijke taal. De combinatie met de snel opeenvolgende wendingen die de plot neemt, maakt dat je als lezer doorheen het boekje (amper 160 pagina’s) raast. Bijzonder aan het verhaal is de wat mythische setting – de stad aan het estuarium van een rivier – die nog benadrukt wordt door de naamgeving van de personages. De plaats – en persoonsnamen lijken her en der opgeraapt, maar als je enkele details wat aandachtiger bekijkt, kan je alleen maar concluderen dat het gaat om Lissabon. Hetgeen kan kloppen, want Wieringa is daar verschillende keren op reis geweest.

De Nederlander Tommy Wieringa is in Vlaanderen een nobele onbekende. ECI Boekenclub promootte hem door Alles over Tristan op te nemen in hun reeks "Schrijvers van Nu". In Nederland is Wieringa veel bekender omdat hij ook een veelgevraagd performer is. Hij kan uit de voeten op kleine podia en in theaterzalen, en dat niet alleen met zijn literaire teksten, maar ook met de muziekgroep Donskoy, waarvan in 1998 de cd Beatnik Glorie verscheen. Met Alles over Tristan lijkt hij nu ook in Vlaanderen enige bekendheid te verwerven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

12 − 9 =