Michael Moore :: Stupid White Men – Amerika onder George W. Bush

Dat Michael Moore niet echt een voorstander is van het huidige Bush-regime is al lang geen nieuws meer. Zijn bekroonde documentairefilm, Bowling For Columbine, zijn nu al legendarische Oscarspeech en zijn open brieven aan "President" Bush zelf, hebben ervoor gezorgd dat Moore en zijn visies op zijn vaderland nu ook buiten Amerika op enige bekendheid kunnen rekenen. Een Nederlandse vertaling van zijn controversieel boek, Stupid White Men, kon dan ook niet uitblijven.

Het heeft geen haartje gescheeld of Stupid White Men was nooit verschenen. De officiële Amerikaanse release was nogal ongelukkig gepland voor 12 september 2001, maar een paar vliegtuigen staken daar een stokje voor. Het leek niet echt het meest gepaste moment om Amerika’s vuile was buiten te hangen en ook Moore stemde in met het uitstel. Alleen begon het er vanaf meer en meer op te lijken dat Stupid White Men nooit in zijn originele vorm in de winkels zou belanden.

Michael Moore, de woordenterrorist, werd langs alle kanten tegengewerkt en kreeg de opdracht van zijn uitgever om verschillende omstreden hoofdstukken te wijzigen of zelfs te schrappen en vooral om minder hard te zijn voor de President. "I don’t think so" was het duidelijke antwoord van Moore en hij zette zijn kruistocht tegen de censuur op poten. Dankzij een stel revolterende bibliothecaressen en het doorzettingsvermogen van Michael Moore, boog de uitgeverij dan toch, al hoefde hij niet op enige steun of reclame te rekenen: geen advertenties in magazines of kranten, geen interviews in populaire talkshows. Het boek werd toch een enorm succes in Amerika, en erg onverwacht ook buiten de landsgrenzen.

Alleen al met het ontstaansproces van dit boek weet Moore de lezer vanaf de eerste zin te boeien en te verbazen. De rest van Stupid White Men schotelt hij ons een uiterst kritische analyse van de huidige Amerikaanse maatschappij voor, en het ziet er niet zo rooskleurig uit: vervalste presidentsverkiezingen, onbekwame leiders, schrijnende onderwijssituatie, corruptie, milieuvervuiling…

Het hele boek door bekogelt Michael Moore de lezer met onthutsende cijfers en schokkende vaststellingen. Hij neemt geen blad voor de mond, want daarvoor is de situatie veel te ver gevorderd. Er moet dringend iets veranderen en daarom wil hij zijn lezer ook verontwaardigen en provoceren. Ze moeten kwaad worden en actie ondernemen, daar is het hem om te doen. Moore duldt het niet langer dat de Amerikaanse bevolking nog langer met zich laat sollen. De grootste bedreiging voor Amerika zijn de bestuurders van het land zelf! "Zijn die Belgische vredessoldaten al onderweg? Schiet op!", luidt de angstkreet van Moore.

Net zoals in zijn bekroonde film Bowling For Columbine behandelt Moore deze droge en serieuze materie hier op een pijnlijk cynische toon en weet hij erg gevatte conclusies te trekken. Stupid White Men is erg aangename en razend interessante literatuur, maar we moeten wel verwoede pogingen doen om ons niet te ergeren aan de erbarmelijke vertaling. Voor ons is het nu wel duidelijk: Michael Moore for president!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

12 − drie =