Ferry – de serie

Een paar jaar geleden wist ons land plots te verrassen met Undercover. Eindelijk een serie die visueel en narratief niet al te zeer moest onderdoen voor gelijkaardige producties uit andere landen. Een goed verhaal, een sterke cast die dat mengelmoesje van Hollands en Vlaams Nederlands volledig naturel kon overbrengen (eat your heart out Arcadia) en vakkundig in beeld gebracht. In die reeks rond Tom Waes werd de figuur van de crimineel Ferry Boumans zeer gesmaakt. Na het tweede en kort voor het derde seizoen van Undercover volgde in 2021 de tv-film Ferry. Dat verhaal wordt nu voortgezet met Ferry – de serie. Volgend jaar is er ook nog de film Ferry 2.

Net als in de hoofdreeks Undercover wordt er in elke aflevering naar een soort cliffhanger toegewerkt en beginnen de afleveringen vaak met een droom om de kijker op het verkeerde been te zetten, of in een spannend in medias res om dan naar een flashback te springen. Het is allemaal zeer effectief uitgewerkt en het oogt over het algemeen zeer professioneel (een paar exterieurscènes met een vreemde staging niet te na gesproken). Een vervelend probleem is echter dat de reeks een prequel is en volledig opbouwt naar het moment in Undercover waarin de kijker Ferry voor het eerst ontmoette. Dit neemt veel weg van de spanning en maakt het concept cliffhanger een tikkeltje overbodig. Maar natuurlijk helpt die werkwijze wel om de toeschouwer te overtuigen de volgende aflevering onmiddellijk te bingen. Het is zeer vergelijkbaar met die andere Netflixserie van onze zuiderburen: Lupin. Het eerste seizoen van zowel Undercover als Lupin waren een negen op tien waard, maar na een paar jaar ligt de focus bij beide series meer op de vlotte voortzetting van het product en iets minder op de inhoud.

Gelukkig zijn de makers gewiekst genoeg om te beseffen dat voor commerciële redenen de serie de naam van Ferry moet dragen, maar dat het verhaal gaandeweg beter focust op zijn wederhelft Daan. Omdat we weten dat Ferry de koning van de XTC zal worden, dat John z’n toegewijde rechterhand wordt en dat het personage van Kevin Janssens zal trouwen met de dochter van John, kennen deze verhaallijnen amper een dramatische spanning. Gelukkig legt de serie gaandeweg meer de focus op hoe Daan voluit voor Ferry kiest. Haar evolutie is het enige narratief met een echt conflict. De reeks kan hiervoor gelukkig volledig terugvallen op twee uitmuntende hoofdrolspelers. Frank Lammers blijft ijzersterk als de charmante en meedogenloze Ferry wiens glimlach binnen de seconde switcht van lieflijk naar levensgevaarlijk. Elise Schaap maakt echter het meeste van haar rol. Hoe ze als smoorverliefd wicht geconfronteerd wordt met de harde realiteit van het gangsterleven van Ferry, maar dan opnieuw ten volle zwicht voor hem, is een mooi parcours om te volgen. Haar personage blijft nog het meest geloofwaardig van allemaal en haar mooi acteren zit ‘em niet alleen in haar bewegingen maar ook in de details van haar leefwereld (zo bijvoorbeeld haar schoothondje: in Undercover heette het Khaleesi, hier is het nog een Shakira – of hoe je de setting van je reeks handig kan dateren).

De afgelopen twintig jaar heeft ons land al ettelijke topseries afgeleverd, series die internationaal weerklank vonden en zelfs een remake kregen (zie bijvoorbeeld Bad Sisters). Nu levert het ook licht verteerbaar en tegelijk professioneel gemaakte tv af, volledig volgens de moderne internationale conventies. Undercover en Ferry zijn eigenlijk het soort gestroomlijnde serie dat Erik Van Looy jarenlang probeerde te maken met zijn films. Laat het bij dezen met Ferry – de serie nog maar eens duidelijk zijn dat tv hiervoor het meest geschikt is. Het is uitkijken naar wat de tweede tv-film rond Ferry brengt, al valt te hopen dat die productie erin slaagt dat verlangen naar ‘drama’ dat de serie nog meezeult, meer achterwege te laten en voor meer lichtheid durft te gaan. In Undercover paste dit nog, in een prequel is dat niet per se meer nodig.

7.5
Met:
Frank Lammers, Elise Schaap, Raymond Thiry
Bedenker:
Nico Moolenaar

aanraders

Star Trek: Strange New Worlds – Seizoen 1 & 2

Zelfs niet-Trekkies weten dat Kirk niet de eerste kapitein...

Rabbit Hole

Er valt iets te zeggen voor het feit dat...

Reacher – Seizoen 2

Het eerste seizoen van Reacher, gebaseerd op de boeken van...

verwant

recent

Maria Iskariot + Meltheads :: 1 maart 2024, Trix

Een thuismatch moest het worden, een zegerondje werd het....

MGMT :: Loss Of Life

Op hun vijfde studioalbum Loss of Life keert MGMT...

La Sirène

De oorlog tussen Irak en Iran staat geboekstaafd als...

Timesbold :: 28 februari 2024, Trix

Alles komt terug, vooral wat je niet verwacht. Oorlog....

Talk Show :: Effigy

Het leven is een club waar al eens klappen...
Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in