Enola’s concerttips: januari 2020

De kerstdis is eindelijk verteerd, de kater van oudjaar uitgezweet en de ongewenste cadeaus zijn weggedragen naar de kringloopwinkel. Hoog tijd dus om u opnieuw op de belangrijke dingen van het leven te concentreren. Zoals concerten, waarvan er weer heel wat op het programma staan in januari. Wij gidsen u doorheen het doolhof met enkele weloverwogen tips. 

Gesjellig bij de noorderburen!
 
Januari is een notoir saaie maand, maar in Nederland is er altijd wat te doen. Ook tijdens de allereerste dagen van het nieuwe decennium! En geen januari zonder nieuwjaarsconcert, al moet je daarvoor in Amsterdam zijn in plaats van in Wenen. Traditiegetrouw opent het Muziekgebouw elk jaar met een streepje elektronica van de bovenste plank, dankzij de FIBER x The Rest is Noise-serie. Op zaterdag 4 januari kan je er terecht voor onze eigen (jawel!) Nkisi en niemand minder dan Robert Henke, die zijn show met Commodore computers -allemaal zonder geluidskaart- voor het eerst naar de Benelux brengt. Robert wie? Robert -zowat de uitvinder van Ableton- Henke dus. Vroeger gebruikte hij meestal een partij lasers, wat tot spectaculaire shows leidde (Bozar en het Brugse Concertgebouw waren er al getuige van). Zoals het een nerd als hem ook betaamt, worden de attributen -lasers dan wel archaïsche computers- helemaal bestuurd door een zelf geschreven software. Een weekendje Amsterdam om te bekomen van de feestdagen? We dachten het wel.
En we blijven in Nederland, want wie Blue Monday al begint te vrezen, kan de daaropvolgende zaterdagen in Rotterdam en opnieuw Amsterdam terecht voor nog meer unieke shows. De inmiddels beroemde alternatieve club WORM in de eerstgenoemde stad verwelkomt op 11 januari (nota bene de verjaardag van mp-h!) dit Youtubefenomeen. Alweer een Duitser! Precies dezelfde nationaliteit als SKALAR. Ten minste, dat is geen persoon maar wel een kunstinstallatie die in het recente verleden al hoge ogen wierp in Berlijn. Soms wordt de installatie gebruikt met livemuziek en op 25 januari is niemand minder dan Kangding Ray daarvoor verantwoordelijk. Aan de hand van deze beelden ga je het in elk geval niet willen missen. Maar dan moet je snel zijn, want de kaarten zijn bijna op.

Steven De bruyn – AB Club, 10 januari 2020 

De allerbeste mondharmonicaspeler van België (bij de burgerlijke stand gekend onder de naam Steven De bruyn) is een bezige bij: na een theatertour met Jessa Wildemeersch in het najaar van 2019 stelt hij begin 2020 zijn eerste soloalbum voor. Blijkbaar was de tijd gekomen om na 15 jaar The Rhythm Junks even te laten rusten. Al wordt het op The Eternal Perhaps nooit eenzaam, want ook Jasper Hautekiet tekent present. De eerste afspraak voor de releasetour is al op 4 januari in Heusden-Zolder, maar dat concert is al geruime tijd uitverkocht. Mis dus de volgende afspraak in de AB Club zeker niet. Meer info en alle data zijn te vinden op  https://www.stevendebruyn.com. Doe er uw voordeel mee!

https://www.abconcerts.be/nl/agenda/evenementen/steven-de-bruyn-solo-the-eternal-perhaps/21543/ 

 

Fun Lovin’ Criminals – De Roma, 11 januari 2020

Op plaat zijn ze al zo’n 25 jaar op zoek naar hun beste vorm sinds hun prima debuutplaat ‘Come Find Yourself’, maar een optreden van de New Yorkse Fun Lovin’ Criminals is steeds de moeite waard. Vergeet de lauwe flauwe plaat met cocktailmuziekjes die ze dit jaar uitbrachten. De Criminals zijn op hun best als ze laveren tussen de betere funk, rap, rock en zelfs hardcore punk, waarmee ze meteen de muzikale melting pot die the Big Apple is, belichamen. Op elke plaat die ze sinds hun debuut uitbrachten, staan meestal toch een of twee sterke nummers waardoor ze nu een aardig gevulde jukebox hebben waaruit ze steeds een fijn concert kunnen puren.  Tel hierbij de laidback cool van frontman Huey Morgan, die als een charmante charlatan zo lijkt te zijn weggelopen uit de strips van Frank Miller en die je zó om zijn vinger kan winden.

In hun hoogdagen hebben ze niet de kansen gegrepen om een supergroep te worden, maar onze favoriete slackers weten ons keer op keer te charmeren. Snel zijn is de boodschap. Er zijn nog maar weinig kaartjes over voor het concert.

https://www.deroma.be/nl/agenda/fun-lovin-criminals/25/

 

The Underflow feat. David Grubbs, Mats Gustafsson & Rob Mazurek – Les Ateliers Claus, 18 januari 2020

Toegegeven, we hebben het resultaat van deze samenwerking nog niet gehoord, maar gewoonweg het feit dat het trio bestaat volstaat al om de oren te spitsen. Generatiegenoten Grubbs, Mazurek en Gustafsson hebben de voorbije drie decennia hun stempel gedrukt op de experimentele muziek en improvisatie. Er waren volop onderlinge kruisbestuivingen en raakvlakken (iets waar het belang van Chicago niet genoeg onderstreept kan worden), maar de eerste echte samenwerking kwam er pas recent, op suggestie van de Amerikaanse journalist, curator (en veel meer): John Corbett. Wat er precies verwacht moet worden kunnen we u niet vertellen, maar aangezien deze drie al actief waren binnen een bijzonder brede waaier aan prikkelende muziek – van woest om zich heen schoppende vrije muziek tot fijnzinnige abstractie – kunnen we er zo goed als zeker van zijn dat de liefhebber van de experimentele muziek zeker aan zijn trekken zal komen. Kers op de taart is een soloconcert van Ignatz!

http://www.lesateliersclaus.com/activities/underflow-feat-david-grubbs-mats-gustafsson-rob-mazurek-ignatz-b  

 

Tom Rainey Trio – De Singer (Rijkevorsel) & Walter (Brussel), 19 & 20 januari 2020

Drummer Tom Rainey behoort al langer tot de meest gerespecteerde namen van de vrije improvisatie en avontuurlijke vleugel van de jazz. De samenwerking met zijn partner, saxofoniste Ingrid Laubrock, is intussen al uitgebreid vastgelegd op een aantal schijfjes, maar ook het trio met Laubrock en gitariste Mary Halvorson kan intussen terugkijken op een decennium frequente interactie. Die vindt zijn voorlopige hoogtepunt in Combobulated (Intakt Records, 2019), dat breder én dieper tastte dan z’n voorgangers. Het ene moment verzengend als een opruiend orkest dat bulkt van dissonantie, het andere een levende stuiptrekking. Een verbluffend hoorspel, waardoor deze concerten niet te missen zijn! In Brussel krijg je er nog het project ‘Leap detach’ van Vitja Pauwels bij.

https://www.desinger.be/en/program/19-01-2020/tom-rainey-trio 

https://www.werkplaatswalter.be/agenda/2020-01-20-vitja-pauwels-leap-detach-tom-rainey-trio/

 

Going Down to Missy Sippy – Sphinx Cinema/Missy Sippy Gent, 20 januari 2020

We schrijven 2015, het eerste weekend van maart. In het centrum van Gent opent de Missy Sippy, het eerste volbloed bluescafé van de stad.

We zijn ondertussen bijna vijf jaar later, en de Missy Sippy is ondertussen een vaste waarde geworden in het Gentse uitgangsleven: of je wil een pint drinken in een relaxte atmosfeer, met geweldige muziek op de achtergrond of je bent een amateurmuzikant die een plaats zoekt om je ding te doen of je bent een muziekliefhebber die wil genieten van een intiem clubconcert, de Missy Sippy is the place to be. En dat is vooral dankzij de tomeloze inzet van eigenaars Marie Follebout en Jelle de Boevé, met steun van muzikanten zoals Tim De Graeve en Guy Verlinde.

Dat eerste lustrum wordt gevierd met een documentaire gemaakt door Dominique Willaert, die op 20 januari te zien is in de Sphinx cinema. En na afloop kan het publiek natuurlijk nog genieten van een gratis concert onder leiding van Tiny Legs Tim en Guy Verlinde.

https://www.sphinx-cinema.be/programma/film/goin-down-to-missy-sippy

 

Yasiin Bey – Mos Def Black on Both Sides 20th Anniversary – De Roma, 23 januari 2020

Een monument van een plaat verdient een monument van een zaal. Nadat Yasiin Bey vorig jaar met zijn maatje Talib Kweli halt hield op Jazz Middelheim om de twintigste verjaardag van Black Star te vieren, is het nu de beurt om het stof te blazen van zijn solodebuut uit 1999. Muzikaal was het een zeer veelzijdig album, gaande van de klassieke boombap, over samples van Aretha Franklin tot punk. Bovendien was en is Bey een zeer getalenteerde rapper die zijn rhymes niet verspeelt aan grootspraak over wapens en juwelen, maar aandacht en respect vraagt voor vrouwen en voor de geschiedenis van de zwarte bevolking en over het latente en uitgesproken racisme in het Amerika van zijn tijd. Het nieuws van de laatste jaren toont jammer genoeg aan dat dit nu nog steeds een prangend probleem is, misschien zelfs nog méér nu dan toen.

Daarom is deze concerttour méér dan alleen een nostalgietrip. Het is nóg maar eens een wake up call.

https://www.deroma.be/nl/agenda/yasiin-bey/10655/

 

Ottla – Botanique (Brussel) & Handelsbeurs (Gent), 22 & 23 januari 2020

Flying Horseman, Dans Dans, Bert Dockx solo. Het zou al volstaan om de man tot de koplopers van de Belgische muziek te rekenen. Maar dat was buiten de inspiratie van de ongedurige songschrijver en gitarist gerekend. Die verzamelde een ietwat ongewone jazzband rond zich, met twee saxen, twee drummers en een bassist, om onder te duiken in die typische Dockx-wereld. Het resultaat is filmisch, soms donker, regelmatig groovy, maar ook dwars en sensueel. De tics en klankkleuren van de andere projecten steken regelmatig de kop op, maar dit beestje heeft een heel eigen karakter, mede te danken aan de persoonlijkheden die hier verzameld zijn. Zoals het debuutalbum al liet horen, worden zowel eigen composities als andermans werk samengebracht en steeds opnieuw binnenstebuiten gekeerd. Tijdens de tournee van begin 2019 werd meteen gepiekt, dus het sextet zal daar vermoedelijk los over gaan in 2020.

https://botanique.be/concert/ottla-2020 

https://www.handelsbeurs.be/nl/concert/stian-westerhus-v–ottla-albumrelease   

 

Sam Baker – Cultuurhuis De Zeepziederij, Bree, 23 januari 2020

De Texaanse songsmid Sam Baker is een laatbloeier. Vijftig was hij al, toen hij in 2004 debuteerde met Mercy. Het verhaal erachter is gekend, maar voor wie het nog niet eerder hoorde: in de jaren ‘80 werd Baker bij een treinreis naar Machu Picchu in Peru het slachtoffer van een terroristische bomaanslag. Als bij wonder overleefde hij het en na een lange revalidatie leerde hij opnieuw — linkshandig, dat wel — gitaar spelen. Dat culmineerde uiteindelijk in een trilogie waarop hij die ervaringen verwerkte. Ondertussen zit hij aan vijf albums die stuk voor stuk de moeite waard zijn. Ook live weet hij als geen ander te ontroeren. 

Sam Baker treedt vaak op bij onze noorderburen, maar een Belgisch optreden is een zeldzaamheid. Deze keer steekt hij echter de grens over naar Bree — toegegeven, ver over de grens is dat nu ook weer niet — voor een optreden in ons land. Overigens treedt hij op zondag 26 januari op in het Stadhuis van het Zeelandse Goes, een alternatieve optie voor degenen voor wie het exotische Limburg te ver weg is. 

https://www.zeepziederij.be/nl/voorstelling/concert-5

 

Jon Amor Band – Muziekcentrum De Bosuil, Weert, Nederland, 24 januari 2020

Laat u niet misleiden door de aankondiging van dit optreden: Jon Amor is zoveel meer dan blues. Akkoord, in de jaren 90 was hij een van de smaakmakers in The Hoax, de Britse blueshoop in bange muziekdagen, maar nadat zij er een punt achter zetten, bekwaamde Amor zich in het schrijven van topnummers, waarvan de teksten steevast een meerwaarde zijn. Eind 2018 konden we ons zo ook weer laven aan Colour in The Sky, een relaas over (het toelaten van) de hoop. Live geeft Jon Amor er altijd een serieuze lap op, met beklijvende gitaarsolo’s en een feestje om u tegen te zeggen tot gevolg. En ja, Weert ligt in Nederland, maar voor een avontuurlijke concertglobetrotter is er geen enkele grens. Handig weetje: voor wie in de provincie Antwerpen of Limburg woont, is Weert dichter dan Brussel.

https://www.debosuil.nl/programma/jon-amor-band/ 

 

Sunn O))) – De Kreun (org. Wilde Westen), 29 januari 2020
Bijna uitverkocht is ook de show van Sunn O))) in De Kreun op 29 januari. De eerste Belgische passage van deze lange tour, wat natuurlijk alles te maken heeft met decibellimieten en andere onzin. We vermoeden dat net op die avond de nieuwjaarsreceptie van het gemeentebestuur en dus ook de lokale politieleiding zal plaatsvinden en de autoriteiten het hele gebeuren dus ongemoeid laten. Hoe dan ook, Sunn O))) is nog nooit zo goed geweest als nu en in 2013 was hun concert in De Kreun al legendarisch. Ook staan ze dezer dagen veelal in zalen die een maatje groter zijn dan De Kreun. Een no-brainer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 × drie =