De 10 Beste Series van 2022

Tim Van der Poel kroop voor een laatste keer dit jaar in zijn pen om zijn top 10 op te maken van de beste series die dit jaar te bekijken vielen.

  1. The Responder (seizoen 1)

Bijna volledig door Belgisch talent in beeld gebrachte serie met Martin Freeman in bloedvorm. Een volledig uit balans geraakte politieagent probeert gedurende enkele nachten in het rauwe en mistroostige Liverpool zijn leven onder controle te krijgen, maar niet alleen hij is gebroken, ook het volledige maatschappelijke bestel ligt in duigen. Allesbehalve licht vertier, maar op elk niveau oh zo briljant.

  1. The English (miniserie)

Een westernserie van Europese makelij en ineens een messcherpe analyse van de Amerikaanse psyche. De mooist gefilmde serie van het jaar, met ijzersterke vertolkingen en alles bevattend wat het westerngenre zo groots maakt.

  1. Andor (seizoen 1)

Deze Star Wars-reeks is bijna anti-Star Wars en net daardoor zo indrukwekkend. We volgen de kiemen van de revolutie tegen de Keizer, hoe verschillende ambities en methodes samenvloeien in een strijd tussen lichtgrijs en donkergrijs, daar waar Lucas voordien te simplistisch grossierde in licht versus donker.

  1. Barry (seizoen 3)

Gitzwarte humor afgewisseld met pure slapstick en diepmenselijke tragedie over hoe de gevolgen van onze goed bedoelde acties vaker niet dan wel de gewenste uitkomst bereiken, wat voor een huurmoordenaar die weigerachtig staat tegenover zijn eigen stiel best moeilijk te verteren blijkt.

  1. Only Murders In The Building (seizoen 2)

Dat Martin Short en Steve Martin chemistry hebben, weten we al dertig jaar, maar dat het nog veel meer zou gaan knetteren met Selena Gomez in de mix, is toch een verrassing van formaat. Heerlijk tweede seizoen over een moordmysterie in een heerlijk op en top New Yorks gebouw.

  1. The Boys (seizoen 3)

In elk van de superhelden, nou ja ‘helden’, herken je wel kenmerken van de mainstreamcollega’s van Mavel en DC, maar hier geven ze zich vol overgave over aan hebzucht, seks, drugs, rock-’n-rol en machtswellust. Voor liefhebbers van rauwe humor en bloederige sterfscènes.

  1. This Is Us (seizoen 6)

Niet geschikt voor mensen die denken dat woke een scheldwoord is. Een topcast, maar toch wordt iedereen en alles naar huis gespeeld door Sterling K. Brown, die als Randall Pearson een van de allermooiste televisiepersonages ooit neerzet. De reeks schuwt de grote thema’s van onze tijd niet: racisme, interraciale families, verslaving, transnationale adoptie, overgewicht, PTS, anorexia, transgender, covid, …

  1. The Bear (seizoen 1)

Deze reeks over een topchef die de familiebroodjeszaak overneemt, is in alle opzichten de som van het aanwezige talent dat zijn sporen verdiende in Superstore, Atlanta en Shameless. Geniet ook van de heerlijke soundtrack: Wilco, Serengeti, Sufjan Stevens, The Counting Crows, Pearl Jam, The Breeders, Van Morisson, R.E.M., Byrne en Eno, Andrew Bird, …

  1. Peacemaker (seizoen 1)

James Gunn bewijst kort en krachtig waar superhelden echt thuis horen: op het kleine scherm. Een heerlijk luchtig verhaal vol geweldige spitsvondigheden, van de pot gerukte personages en met de meest aanstekelijke openingsgeneriek van het jaar die je gegarandeerd wil meedansen.

  1. Undone (seizoen 2)

Prachtige rotoscopie-animatie met sterke prestaties van Rosa Salazar en Bob Odenkirk. Waar het eerste seizoen nog speelde met realiteit versus psychose gaat dit tweede seizoen voluit voor de realiteit van het ‘tijdreizen’. Maar de dingen in het verleden rechtzetten, ruimt de lijken in de kast niet op.

 

Series die dringend via streaming moeten worden aangeboden in België

Pantheon (seizoen 1)
Intelligente animatiereeks gebaseerd op korte verhalen van Ken Liu over ‘Uploaded Intelligence’ met knipogen naar Ghost In The Shell, waar het bij momenten niet voor moet onderdoen.

Star Trek: Strange New Worlds (seizoen 1)
De beste Star Trekreeks sinds TNG, met Ansel Mount als sterke uitdager voor beste Kapitein van de Enterprise.

1883 (miniserie)
Yellowstone streamt wel in Belgie, maar deze westernprequel jammer genoeg niet. Het vervolg (1923 met Helen Mirren en Harrison Ford) start deze maand.

aanraders

Fallout – Seizoen 1

De afgelopen jaren worden meer en meer games uitgewerkt...

Masters Of The Air

Toen begin deze eeuw Band Of Brothers verscheen, sloeg...

Mr. & Mrs. Smith – Seizoen 1

Donald Glover komt soms een beetje over als een...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

verwant

Series Top 10 voor 2023

Het was een mooi jaar voor echt straffe series,...

Gen V – Seizoen 1

Gen V is op zichzelf een behoorlijk goede serie,...

Only Murders In The Building – Seizoen 3

Dit derde seizoen van Only Murders In The Building...

Barry: Seizoen 4

Het moet een beetje vervelend zijn voor HBO en...

Only Murders in the Building – Season 2

Het heeft lang geduurd maar eindelijk wordt oud zijn...

recent

The Lemon Twigs :: A Dream Is All We Know

De Amerikaanse band The Lemon Twigs komt terug met...

Emperors Of Nothing

De wandaden die binnen de muren van onze gevangenissen...

St. Vincent :: All Born Screaming

St. Vincents zevende slaat je flink op je donder,...

Adrian & Regis Hautiere :: Het Weeskind van Perdide: 1. Claudi & 2. Silbad

Uitgeverij Lauwert waagt zich naast vaak gesmaakte graphic novels...

The Zutons :: The Big Decider

Who Killed … The Zutons is ondertussen twintig jaar...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in