Giulio Macaione :: Sirocco

Vuurwerk in tweevoud! Een nieuwe uitgeverij én een nieuwe (vertaalde) auteur, twee redenen om te vieren. Gelukkig geeft de graphic novel ‘Sirocco’ alle redenen tot een stevig feestje bij elke lezer.

Vuurwerk in tweevoud! Een nieuwe uitgeverij én een nieuwe (vertaalde) auteur, twee redenen om te vieren. Gelukkig geeft de graphic novel Sirocco alle redenen tot een stevig feestje bij elke lezer.

Nu en dan blijven er dapperen opstaan die een eigen uitgeverij opstarten. Door het huidige enorme aanbod aan strips is het daarbij alsmaar moeilijker om boven het maaiveld uit te komen. Het verschil zit dan ook vaak in de aanpak van een nieuwe uitgever of de keuze van de eerste boeken. Op beide vlakken scoort Lauwert (want gevestigd in het West-Vlaamse Lauwe) bijzonder goed.

Met hun eerste boek hebben ze meteen een visitekaartje afgegeven door de nette hardcover en stofwikkel. Sirocco van de Italiaanse stripmaker Giulio Macaione is hun eerste wapenfeit en dit is een losstaande, dikke graphic novel met een tekenstijl en verhaal die beide een breed publiek kunnen aanspreken. Dat de eerste druk van dit boek al enkele weken na het verschijnen uitverkocht was, spreekt meteen boekdelen.

In Sirocco volgen we drie leden van één familie: Mia, haar vader en haar grootmoeder. Ze wonen in Venetië en het hobbelige pad van het leven heeft voor elk van deze drie personages verrassingen in petto. Net die herkenbaarheid is een grote troef van Sirocco. Macaione weeft schijnbaar achteloos verschillende verhaallijnen door elkaar. Zo heeft Mia de duidelijke ambitie om professioneel danseres te worden, maar twijfelt ze soms of de opofferingen die die ambitie vraagt, wel te verantwoorden zijn tegenover haar familie. Haar vader is al jaren alleen en stiekem toch ook wel op zoek naar een nieuwe vriend. Hij durft zijn gevoelens tegenover elke mogelijke partner niet te uiten, uit angst voor wat dat zou veranderen. De grootmoeder ten slotte, vecht tegen een vreselijke ziekte. Een verschrikkelijke boodschap maakt dat zij haar leven ook opnieuw bekijkt en wat voor haar binnen de beperkte tijd die rest, nog waardevol en noodzakelijk kan zijn.

Deze drie menselijke verhalen kronkelen door elkaar en net die impact van het ene op het andere maakt Sirocco zo bijzonder. Macaione houdt het allemaal leesbaar en zijn zachte tekenwerk past perfect bij de toon van het verhaal. Hij werkt met slechts één steunkleur die voor de drie delen van het boek telkens wijzigt. Zijn tekeningen ogen modern, maar sluiten ook goed aan bij de meer klassieke stripscholen.

In Sirocco zit voor elk wat wils, wat de grote respons van het publiek zeker kan verklaren. Lauwert heeft met deze strip zichzelf als nieuwe uitgeverij van kwaliteitsvol stripwerk, meteen op de kaart geplaatst. Recent kondigde de uitgeverij een tweede uitgave aan voor het voorjaar van 2023. Deze doelbewust spaarzame aanpak ligt mooi in lijn met Sirocco, een sobere, gevoelige parel van vertelkunst in stripvorm. Met Lauwert én Giulio Macaione hebben we twee nieuwe beloftevolle namen uit de stripwereld leren kennen die in 2023 hopelijk nog meer van zich zullen laten horen.

8.5
Giulio Macaione
Giulio Macaione

recent

Masters of the Air

Toen begin deze eeuw Band of Brothers verscheen, sloeg...

Fontaines D.C. :: Starbuster

Fontaines D.C. for the bigger and bolder: vierde album...

Manu Chao

16 april 2024Het Bau-Huis, Sint-Niklaas

Morrissey wilde op de Lokerse Feesten geen paardenworst, Manu...

Civil War

Nog voordat iemand de film gezien had, veroorzaakte Alex...

Animalia

Het MOOOV-filmfestival biedt een staalkaart van het beste uit...

aanraders

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

Tommy Wieringa :: Nirwana

Joe Speedboot, Caesarion, Dit zijn de namen en De...

Ton Lemaire :: Bomen en bossen – Bondgenoten voor een leefbare aarde

Wat doe je als je de tachtig voorbij bent,...

Miek Zwamborn :: Onderling – Langs de kustlijn van Mull

Hoe maak je als auteur het landschap tot hoofdpersonage...

verwant

Strips van het jaar 2022

Giulio Macaione – Sirocco  De lancering van de nieuwe uitgeverij...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in