Michel Chevereau & Jack Manini :: De Pin-Up van de B-24

Een fikse dosis weemoed en nostalgie in de integrale editie van 'De Pin-Up van de B-24'. Jack Manini en Michel Chevereau bedienen de liefhebbers op hun wenken met een perfect uitgevoerd stripverhaal op klassieke leest.

Een fikse dosis weemoed en nostalgie in de integrale editie van De Pin-Up van de B-24. Jack Manini en Michel Chevereau bedienen de liefhebbers op hun wenken met een perfect uitgevoerd stripverhaal op klassieke leest.

Oorlogsverhalen over de Amerikaanse luchtmacht zijn vaak de aanleiding tot een min of meer geromantiseerde versie van de oorlogsgruwel, gecombineerd met relatieperikelen. Sinds de reeks Pin-Up van Philippe Berthet en Yann in de jaren ’90 het pad effende met een efficiënte mix van gruwel, romantiek en elegant tekenwerk, blijven er regelmatig strips in die trant verschijnen. De Pin-Up van de B-24 past ook helemaal in dat straatje.

Glenn Baxter is een voormalig majoor van het Amerikaanse leger die 15 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog terugkeert naar Libië. Het was op die plek waar aan het einde van de oorlog Baxters vliegtuig neerstortte en zijn beste vrienden meesleurde in de vergetelheid. Nog steeds raakt Baxter verblind door dit intense verleden en tracht hij de locatie te vinden waar het vliegtuig neerstortte. Bij zijn tocht maakt hij de lezer door een lange flashback deelgenoot van zijn verleden. We leren hoe de intense vriendschapsband tussen Baxter en zijn bemanning van de B-24 ontstaan is en welke cruciale rol de pin-up op het vliegtuig daarin speelde.

Met een integrale editie in harde kaft bundelde Daedalus de twee losse delen. De strip bulkt van de klassieke elementen. Liefhebbers van gedurfd of vernieuwend stripwerk kunnen best om De Pin-Up van de B-24 heen lopen. Wie echter vooral meer van hetzelfde zoekt en best wel tevreden is met een degelijke uitvoering van een oeroud vriendschapsverhaal tussen soldaten en een tragisch liefdesverhaal in een oorlogssetting, is bij deze strip aan het juiste adres.

Het scenario van vakman Jack Manini leest bijzonder vlot weg, maar verrast nergens. Manini is een auteur die de afgelopen decennia een uitgebreid oeuvre bij elkaar pende. Sinds zo’n twintig jaar werkt hij samen met tekenaar Michel Chevereau aan verschillende kortere reeksen. De Wet van de Kanun werd tussen 2007 en 2009 als eerste vertaald en recenter nog gaf Daedalus het tweeluik Onder een loden hemel uit.

Michel Chevereau tekent in een aantrekkelijke, wat ruwere Amerikaanse stijl. Joe Kubert of Goran Parlov zijn nooit ver weg. Manini staat ook in voor het kleurenwerk en toont zich daarbij bijzonder complementair met de tekeningen van Chevereau. Hoewel we niet wild zijn van het resultaat van deze nieuwste samenwerking, tonen Manini en Chevereau zich als twee grote vakmannen die als een perfecte tandem op elkaar ingespeeld zijn. De Pin-Up van de B-24 is de perfecte oplossing voor wie weemoedig terugdenkt aan oude oorlogsfilms en hun eenduidige beeld van de wereld.

7
Michel Chevereau
Jack Manini

recent

Â¥$ :: Vultures 1

Doorheen zijn hele carrière zijn twee elementen altijd dominant...

Talk Show

27 maart 2024Botanique, Brussel

Eind jaren tachtig sloegen alle rockers plots aan het...

Arthur The King

Uitgerekend in de week dat Joe Camp – de...

Hors-saison

Met zijn sociaal bewogen films past Stéphane Brizé binnen...

Froukje

24 maart 2024Ancienne Belgique, Brussel

Van een blitzcarrière gesproken: een krappe drie jaar geleden...

aanraders

Maxim Osipov :: Kilometer 101

Dat zelfs op al onschadelijk gemaakte dissidentie nog steeds...

Olga Tokarczuk :: Empusion

Weg met de achterflap! Hoewel het iedereen vrij staat...

Miek Zwamborn :: Onderling – Langs de kustlijn van Mull

Hoe maak je als auteur het landschap tot hoofdpersonage...

verwant

Olivier Mangin & Jack Manini :: Liefde in oorlogstijd 2: Blauw Bauhaus

Dit tweede deel van een triptiek brengt ons weer...

Manini & Malès :: Hollywood: 2. Wat ik ben en wat ik had kunnen zijn

Van Calamity Jane tot Hollywood. Met dit thema willen...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in