Jérémie Moreau :: De woorden van de panter

Met De woorden van de panter debuteert Jérémie Moreau in het Nederlands. Zijn werk springt uit de band, maar behoudt steeds een duidelijke authenticiteit.

Nu en dan verschijnt er eens een nieuw stripalbum dat buiten de klassieke verwachtingen valt. De woorden van de panter is zo’n album dat bijzonder moeilijk te plaatsen valt. In een reeks kortverhalen voert de Fransman Jérémie Moreau telkens sprekende dieren op die een soort fabel beleven. De dieren zijn vehikels om de boodschap snel duidelijk te maken. Filosofische bespiegelingen van een struisvogel, het blijft toch net iets anders dan het gemiddelde avonturenstripalbum. Aan het einde van het album komen alle dieren samen om het album een sterkere rode draad te geven.

Ook grafisch is De woorden van de panter net dat tikkeltje anders. De lijnvoering is realistisch en klassiek, maar het psychedelische kleurenpalet lijkt wel weggelopen uit een strip van Olivier Schrauwen. De woorden van de panter leunt grafisch dan ook sterker aan bij het fonds van pakweg Bries, dan bij het gros van de andere albums die Daedalus normaal vertaalt. Tegelijk is het natuurlijk wel heel verfrissend dat Daedalus de diversiteit van zijn fonds gevoelig vergroot met dit soort uitgaven.

Jérémie Moreau is een groot talent, wiens tekeningen en kleuren sterk aansluiten bij de jongere Franse generatie tekenaars die via kleinere uitgeverijen meer en meer hun weg naar de grote huizen lijken te vinden. Een zekere afstandelijkheid en zakelijkheid in de tekeningen lijken ze allemaal gemeen te hebben. Ook lijkt het nergens de bedoeling van de auteur te zijn om de lezer zich in de figuren te laten inleven. Afstandelijkheid is ook in het andere werk van Moreau alom aanwezig in de stijl van tekenen.

De woorden van de panter is een heel fascinerend album. De korte verhalen van Moreau zijn zonder uitzondering strak gecomponeerd en hebben een spits einde. Tegelijk is het album meer dan een bundel van losse verhalen door de verbinding met de dieren en het afsluitende verhaal dat de verschillende dieren uit de eerdere hoofdstukken samenbrengt. De ongewone mix van stijl, inhoud en scenario maken dat De woorden van de panter tegelijk opvalt, maar ook een deel van het lezerspubliek zal afstoten. Wie vooral op zoek is naar meer van hetzelfde en een nostalgische stripervaring, is bij Jérémie Moreau volledig aan het verkeerde adres. Wie net iets avontuurlijker is of minder gestuurd wordt door eerdere leeservaringen, zal in De woorden van de panter een intrigerend en boeiend album vinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in