Brecht Evens :: Idulfania

De Vlaamse chouchou van de internationale stripscene heeft momenteel een eerste overzichtsexpo in Hasselt, en Oogachtend bundelt tegelijk alle strookjes van ‘Idulfania’, die ondertussen ruim 10 jaar oud zijn.

De Vlaamse chouchou van de internationale stripscene heeft momenteel een eerste overzichtsexpo in Hasselt, en uitgeverij Oogachtend bundelt tegelijk alle strookjes van Idulfania, die ondertussen ruim tien jaar oud zijn.

Internationaal wordt Brecht Evens sinds jaren geprezen om zijn graphic novels. Daarin heeft hij een heel eigen beeldtaal ontwikkeld en spit hij in langere verhalen zijn personages diepgaand uit. Tussen 2009 en 2011 maakte Evens voor het Brusselse jongerenmagazine Zazie een strookstrip over het fantasieland Idulfania. Grafisch zijn de strips meteen herkenbaar als werk van Evens, maar het humoristische karakter van de strips, met vaak ook sterke pointes, is toch wel een heel ander paar mouwen dan Evens’ langere werk. Net op het moment dat in Hasselt een eerste overzichtstentoonstelling van Evens’ werk loopt, verschijnt een bundeling van Idulfania. Oogachtend kiest voor een uitgave in een opvallend oblongformaat, wat het karakter van deze strip als een buitenbeentje extra beklemtoont.

Hoewel Evens niet eerder koos voor echte humorstrips, toont hij in Idulfania nog maar eens een ander facet van zijn talent. Het merendeel van de grappen heeft sterke pointes. Door de vaste opbouw in drie prenten kennen de Idulfania-stroken een opbouw die soms aan The Perry Bible Fellowship, de roemruchte webcomic van Nicholas Gurewitch. Alle figuren uit het land Idulfania kunnen een rol spelen, af en toe keren er enkele een keer terug, zoals de twee poortwachters.

Na zijn laatste strip Het Amusement uit 2018 is het al enkele jaren wat stiller rond Evens. Zijn illustraties duiken wel steeds vaker op en hij illustreerde een exclusieve editie van Peter Pan voor uitgeverij Beehive Books. Online deelt hij regelmatig schetsen en stukken uit een volgende strip, en Het Amusement maakt een wereldwijde rondgang. Recent verscheen nog de Engelse editie van Het Amusement bij Drawn & Quarterly als The City of Belgium.

Idulfania is dus zeker meer dan enkel een tussendoortje voor de die hard-liefhebbers van zijn werk. Tegelijk is het een verrassend boek dat een ander facet toont en duidelijk maakt dat Evens meer doet dan artistiek én verhalend uitdagende graphic novels maken. Zijn humorstrips zijn van hoog niveau en tonen dat Evens ook verstand heeft van de logica van strookstrips. Wie deze recensie kort na verschijnen leest, zal hopelijk vooral aangemoedigd zijn om de fabelachtige dubbelexpo in Het Stadsmus en Villa Verbeelding in Hasselt te gaan bekijken.

8.5
Brecht Evens
Brecht Evens

recent

Perdidos en la Noche

Sinds Mexico in de tweede helft van de jaren...

Deadpool & Wolverine

Toen de eerste twee Deadpool-films kort na elkaar de...

Jack White :: No Name (Déja-vu)

Jack White maakt amper woorden vuil aan zijn nieuwe,...

Rock Herk 2024 :: Lieve jongens zonder schaamte

Een jarig festival vraagt om een feestje, Rock Herk...

Fremont

“Mensen met herinneringen schrijven de mooiste dingen.” Dat krijgt...

aanraders

Ray Monk :: Wittgenstein. Een biografie

In 1987 publiceerde Brian McGuinness het eerste deel van...

Michel Foucault :: Geboorte van de Kliniek

De Franse filosoof Michel Foucault (1926-`84) toonde in zijn...

Tom Holland :: Rubicon – Pax

Sinds de eeuwwisseling geldt Tom Holland als een van...

Herman Koch :: Ga je erover schrijven?

In 2020 kreeg de Nederlandse auteur en voormalig televisiemaker...

Haruki Murakami :: De stad en zijn onvaste muren

In 1987 brak Haruki Murakami (1949) door met zijn...

verwant

Brecht Evens :: De Bondgenoten 1

Brecht Evens (1986) is een van de Belgische illustratoren...

Evens :: Het amusement

Het is met een zekere staat van opwinding dat...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in