Brecht Evens :: Idulfania

Bekijk Berichten
De Vlaamse chouchou van de internationale stripscene heeft momenteel een eerste overzichtsexpo in Hasselt, en Oogachtend bundelt tegelijk alle strookjes van ‘Idulfania’, die ondertussen ruim 10 jaar oud zijn.

De Vlaamse chouchou van de internationale stripscene heeft momenteel een eerste overzichtsexpo in Hasselt, en uitgeverij Oogachtend bundelt tegelijk alle strookjes van Idulfania, die ondertussen ruim tien jaar oud zijn.

Internationaal wordt Brecht Evens sinds jaren geprezen om zijn graphic novels. Daarin heeft hij een heel eigen beeldtaal ontwikkeld en spit hij in langere verhalen zijn personages diepgaand uit. Tussen 2009 en 2011 maakte Evens voor het Brusselse jongerenmagazine Zazie een strookstrip over het fantasieland Idulfania. Grafisch zijn de strips meteen herkenbaar als werk van Evens, maar het humoristische karakter van de strips, met vaak ook sterke pointes, is toch wel een heel ander paar mouwen dan Evens’ langere werk. Net op het moment dat in Hasselt een eerste overzichtstentoonstelling van Evens’ werk loopt, verschijnt een bundeling van Idulfania. Oogachtend kiest voor een uitgave in een opvallend oblongformaat, wat het karakter van deze strip als een buitenbeentje extra beklemtoont.

Hoewel Evens niet eerder koos voor echte humorstrips, toont hij in Idulfania nog maar eens een ander facet van zijn talent. Het merendeel van de grappen heeft sterke pointes. Door de vaste opbouw in drie prenten kennen de Idulfania-stroken een opbouw die soms aan The Perry Bible Fellowship, de roemruchte webcomic van Nicholas Gurewitch. Alle figuren uit het land Idulfania kunnen een rol spelen, af en toe keren er enkele een keer terug, zoals de twee poortwachters.

Na zijn laatste strip Het Amusement uit 2018 is het al enkele jaren wat stiller rond Evens. Zijn illustraties duiken wel steeds vaker op en hij illustreerde een exclusieve editie van Peter Pan voor uitgeverij Beehive Books. Online deelt hij regelmatig schetsen en stukken uit een volgende strip, en Het Amusement maakt een wereldwijde rondgang. Recent verscheen nog de Engelse editie van Het Amusement bij Drawn & Quarterly als The City of Belgium.

Idulfania is dus zeker meer dan enkel een tussendoortje voor de die hard-liefhebbers van zijn werk. Tegelijk is het een verrassend boek dat een ander facet toont en duidelijk maakt dat Evens meer doet dan artistiek én verhalend uitdagende graphic novels maken. Zijn humorstrips zijn van hoog niveau en tonen dat Evens ook verstand heeft van de logica van strookstrips. Wie deze recensie kort na verschijnen leest, zal hopelijk vooral aangemoedigd zijn om de fabelachtige dubbelexpo in Het Stadsmus en Villa Verbeelding in Hasselt te gaan bekijken.

8.5
Brecht Evens
Brecht Evens

recent

Ronker :: Fear Is A Funny Thing, Now Smile Like A Big Boy

Ronker-frontman Jasper De Petter over hoe Fear Is A...

The Strangers: Chapter 1

Vooraan de jaren negentienhonderdtachtig begon Renny Harlin commercials en...

J. Bernardt :: Contigo

Op Contigo slaat Jinte Deprez’ alter ego J. Bernardt...

Ronker

15 mei 2024Ancienne Belgique, Brussel

'Welkom op onze babyborrel!' Hoezo, al een albumpresentatie? Onze...

Maria Iskariot :: ”We zijn heel verschillende persoonlijkheden die elkaar versterken”

'Bedankt', zongen ze al in de preselectie, maar de...

aanraders

Mark Schaevers :: De levens van Claus

De recent verschenen lijvige biografie De levens van Claus...

Tommy Wieringa :: Nirwana

Joe Speedboot, Caesarion, Dit zijn de namen en De...

Ton Lemaire :: Bomen en bossen – Bondgenoten voor een leefbare aarde

Wat doe je als je de tachtig voorbij bent,...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

verwant

Brecht Evens :: De Bondgenoten 1

Brecht Evens (1986) is een van de Belgische illustratoren...

Evens :: Het amusement

Het is met een zekere staat van opwinding dat...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in