Vince Staples :: Law of Averages

‘Speel dit voor je oma’, tweette Vince Staples bij de release van zijn eerste solosingle sinds 2019. Liever niet. “Law of Averages” is ijskoud en glashard.

Het begint met een sample die van James Blake had kunnen zijn. Beats wolken op rond een zanglijntje met opgeschroefde auto-tune. Staples’ stem steekt op als een gure wind. De cadans is compact, de productie van Kenny Beats (Freddie Gibbs, FKA twigs, IDLES) heeft een matte glans. De hemel in North Side Long Beach, waar het grootste deel van Staples’ leven zich afspeelt, is loodzwaar.

De tekst is even grimmig. Hier geen anekdotes over drive-by’s of gang bangs — daarbij weet je tenminste wie je maten en wie je vijanden zijn. De troubles waarover Staples rapt ontstaan in de eigen achterban. Staples’ succes is niet hemzelf maar zijn omgeving naar het hoofd gestegen. “Everyone that I’ve ever known asked me for a loan”: vriend en vrouw kleven als magneten aan Staples’ creditcard. Hij wordt er weemoedig van, maar niet minder scherp. “I will put you on a shirt if you fuck me out my racks”: wie hem tekortdoet eindigt als in memoriam op de kleren van vrienden en familie. Je bent gewaarschuwd.

“Law of Averages” is de eerste single van nieuwe plaat Vince Staples, die op 9 juli verschijnt bij Motown Records/Blacksmith Records.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier × drie =