Babyhair :: Nature Full Blown

Stijn van de Voorde trekt onder het alias Babyhair de surreële humor van zijn wekelijkse popcast de realiteit in met de zomerse single "Nature Full Blown".

Tijdens zijn wekelijke popcast noemde Sturbrupresentator Stijn Van De Voorde onlangs het nieuwe muziekproject van Otto Jan Ham (dat zich tot op heden in de nevelen van het mysterie hult) foutievelijk ‘Babyhair’ in plaats van ‘Hairbaby’. Voila, een grap was geboren en vandaag verschijnt de eerste single van Babyhair “Nature Full Blown”.

Stijn Van de Voorde houdt van Oasis, en van slacker indierock uit de nineties, en van pretentieloze janglepop – maar niet van Machine Gun Kelly. Bijgevolg krijgen we op “Nature Full Blown” een fijne mix van de psychedelica van Grandaddy, de sprankelende gitaren van The Shins en de zomerse vibe van Bran van 3000’s “Drinking in LA”. Of zoiets. De frasering van Stijns gortdroge delivery – gedrenkt in de hem kenmerkende ironie – brengt Pavement’s laconieke “Range Life” in herinnering. Laat dat gerust allemaal goede referenties zijn. Geen Machine Gun Kelly te bespeuren hier en daar mag hij trots op zijn.

De presentator mag dan niet de béste zanger zijn, maar zijn parlando wordt vakkundig onder lagen vocoder gemoffeld, met een mooie vrouwenstem als melodieus tegenpunt. De grondlaag wordt gelegd door een pulserende bas, met daarover een sprankelend gitaarriedeltje, en af en toe een uitbarsting van noise – zoals dat dan hoort. De muziek van “Nature Full Blown” was dan ook in handen van Wouter Vlaeminck (zie o.a. Toman), die de totaal van enig muzikaal talent gespeende Van De Voorde hier uit de brand hielp.

We moeten er niet meer van maken dan het is: Babyhair is een uit de hand gelopen grap tussen twee vrienden. Grappenmakers zijn er altijd geweest in de muziek, maar het resultaat is niet altijd om over naar huis te schrijven (Tom Green’s “The Bum Bum Song”, iemand?). Vaak overschrijden ze de gimmick niet en werken al na enkele luisterbeurten op de heupen. Babyhair daarentegen zou je op een zonnige zomerdag onverhoeds tegemoet mogen komen waaien, en je zou nog meeneurieën ook.

Een meer dan geslaagde grap.

 

 

Beeld:
Studio Brussel

recent

Zimmerman

17 maart 2024Rotown, Rotterdam

Zondagavond spelen Ivy Falls en Zimmerman in Rotown in...

Coeur :: SHOW

Meer pompende beats. Meer duizelingwekkend Frans. Meer pure, feestelijke...

The Smile

15 maart 2024Vorst Nationaal, Brussel

Er zit een goeroe verborgen diep in Thom Yorke....

Benni :: Make Me Blind

Vanuit het land van de eeuwige herfst bracht de...

Miek Zwamborn :: Onderling – Langs de kustlijn van Mull

Hoe maak je als auteur het landschap tot hoofdpersonage...

verwant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in