Daniel Van den Broek & Robbert Damen :: Roar – De Vloek

Strips als instrument bij het leren lezen. Lange tijd leek het idee alleen al des duivels. Nu springen meer en meer uitgeverijen mee op de kar. Roar is de jongste creatie van de Nederlanders Robbert Damen en Daniel van den Broek.

De laatste jaren lijken strips almaar vaker ingezet te worden in het leerproces van jonge lezers. Zo is er al enige tijd de collectie Kijk en Lees van uitgeverij Plan A. Alle albums in die collectie zijn verbonden aan een duidelijk AVI-leesniveau. Zo kunnen kinderen meegroeien met hun lievelingsfiguren. Recent stapte ook uitgeverij Nanuq mee in de trend. Zij lanceerden twee kinderstrips onder de noemer Lees-trip. In die albums evolueert het leesniveau zelfs naargelang het album vordert. Ook andere, klassieke educatieve uitgeverijen zoals Zwijsen hebben de strip ontdekt. Recent verscheen daar een eerste strip over Roar, het vikingjongetje met de bijzondere vloek. Auteurs van dienst zijn tekenaar Daniel Van den Broeck, vooral gekend van de reeks Turpin, en Robbert Damen, die al eerder albums publiceerde in de reeks Guardian, en ook een scenario schreef voor Storm.

Roar is een jongen die in het dorpje Knoterborg woont in de periode van de Vikingen. Hij heeft last van een vervelende vloek. Wanneer hij kwaad wordt, verandert hij in een enorme ijsbeer. Zo jaagt hij iedereen in het dorp de stuipen op het lijf. Samen met het dorpshoofd Horg gaat Roar op zoek naar een oplossing voor die vloek. Die zou wel eens dichterbij kunnen liggen dan hij eerst dacht. Met dit fantasievolle gegeven prikkelt Robbert Damen meteen de interesse van kinderen: vikings en grote ijsberen, what’s not to like? Tekenaar Daniel van den Broek heeft een vlotte en erg dynamische tekenstijl die perfect aansluit bij het frisse scenario. Op een korte 26 bladzijden maken Damen en van den Broek een ontspannende strip voor jonge lezers, waarin ze vooral ook een spannend verhaal meekrijgen.

Het is fijn om te merken dat uitgeverijen een didactische strip niet meer synoniem stellen aan een saaie en belerende strip. Je kan perfect leren lezen en dit combineren met een vlot lezend verhaal. Strips als Roar kunnen dan ook alleen maar helpen om het beeld dat strips leesluiheid bevorderen de wereld uit te helpen. Het stripverhaal is een medium zoals proza dit ook is en het is compleet verkeerd om het ene of het andere pejoratiever te benaderen.

Een zeer beperkte test door het jonge leespubliek ten huize Bastijns leerde wel dat een vervolgdeel aangewezen is. Dit is alleszins een compliment voor De Vloek, maar anderzijds is het op basis van de communicatie over deze strip volstrekt onduidelijk of er nog een vervolg verwacht mag worden. De wereld van Roar biedt alvast meer dan genoeg mogelijkheden voor nieuwe avonturen. Eerder dit jaar maakten Damen en Van den Broek al een album over Calamity Jane, ook voor Zwijsen. Ook daar is het onduidelijk of een vervolg op de planning staat. De creaties van Damen en Van den Broek zijn alleszins van een voldoende hoog niveau om ook voor een tweede deel te blijven boeien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

6 + 4 =