Philippe Aymond & Laurent-Frédéric Bollée :: De nieuwe avonturen van Bruno Brazil: 1. Black Program

Vijftig jaar nadat het eerste album gepubliceerd werd, herrijst de klassieke stripheld Bruno Brazil in een nieuwe reeks verhalen die de sterktes van de oorspronkelijke reeks tracht te verbinden met thema’s en stijlen van vandaag. Black Program is zeker en vast een geslaagde start te noemen.

Eind jaren ’60 werd de oorspronkelijke reeks Bruno Brazil gelanceerd in het weekblad Kuifje. In die periode schreef de legendarische scenarist Greg zowat alle strips in dat tijdschrift. Greg wilde met Kuifje graag de overstap maken van de klassieke, brave strips naar meer realistische, moderne verhalen. Bruno Brazil was daar een uitstekend voorbeeld van. Samen met tekenaar William Vance injecteerde Greg de reeks met een fikse dosis geweld en humor. Bovendien waren de geheim agenten in Bruno Brazil nooit zeker van hun leven, wat de verhalen een ongeziene inzet en spanning gaf. In 1977 verscheen het laatste deel van de reeks die sindsdien legendarische proporties aannam onder liefhebbers. Vance verliet Bruno Brazil overigens voor een nieuwe reeks met Jean Van Hamme. Met XIII creëerden zij één van de grootste klassiekers van de 20ste (en 21ste) eeuwse strip. Zo had Vance andere zaken omhanden en ook Greg was niet langer beschikbaar voor scenario’s. In 1999 overleed Greg en in 2018 ook William Vance. Vance gaf nog zijn goedkeuring voor de plannen die scenarist Laurent-Frédéric Bollée en tekenaar Philippe Aymond hadden met zijn held. Nu is dan eindelijk het eerste album verschenen, en kunnen nieuwe en oude liefhebbers opnieuw kennismaken met Bruno Brazil en zijn kompanen van het commando Kaaiman.

Het nieuwe album Black Program begint waar de reeks in 1977 gestopt was. Door de nieuwe reeks ook in de jaren ’70 te situeren, krijgt de strip een nostalgische sfeer. Nochtans zit het Bruno allemaal niet zo mee. Enkel ‘Gaucho’ Morales schiet nog over van het vroegere commando. Aan het einde van de oorspronkelijke reeks zijn al verschillende van zijn gezellen gestorven en nu moet Bruno daarmee omgaan. Tegelijk verlaten twee andere agenten de dienst om een ander leven te beginnen. Wanneer verschillende van Brazils oude vijanden op heel dramatische manieren om het leven komen, kondigt zich een veel grotere dreiging aan. Brazil tracht het oude commando Kaaiman opnieuw samen te brengen. Dit eerste album is dan ook een echte set-up voor het vervolg waarin het eerste verhaal afgerond zal worden.

Scenarist Laurent-Frédéric Bollée vermengt de typische elementen uit de oude albums met een stevig vertelritme dat de huidige lezers ook kan aanspreken. Bovendien vindt hij een mooi evenwicht in het bedienen van de oude fans en het verwelkomen van nieuwe lezers, voor wie Bruno Brazil gewoon een nieuwe reeks is als zoveel andere. Black Program is een spannend en klassiek spionageavontuur, een sterke start voor de vernieuwde Bruno Brazil.

Een hoog verschijningsritme moeten we echter niet verwachten, want tekenaar Philippe Aymond heeft met Lady S. al een succesnummer in zijn portfolio zitten. Zijn vlot leesbaar maar weinig opmerkelijk realisme past heel goed bij de wereld van Bruno Brazil. Bovendien is het leuk zoeken naar de grafische hommages aan William Vance die Aymond nu en dan in zijn pagina’s verstopt. Bruno Brazil is voor Aymond ook een hereniging met de scenarist die hem zijn eerste succes bezorgde met Apocalypse Mania (2001-2010).

In een periode waarin verkoopkanonnen als Largo Winch en XIII nieuwe delen kregen, bleef Bruno Brazil wat achterwege qua aandacht. Nochtans is Black Program een verdienstelijke terugkeer van een klassieke held.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

1 × 1 =