Frederick Feyfer :: Congé Dessiné

Op zoek naar reisinspiratie voor het nieuwe jaar? Schuif de reisgidsen aan de kant, Frederick Feyfer is immers met iets veel effectievers op de proppen gekomen. Met zijn Congé Dessiné neemt de Leuvenaar je bij de hand voor een dromerige trip langsheen verschillende continenten.

Feyfer is de man achter het grafisch bureau Uncompressed. De jonge veertiger heeft de handen vol met deze professionele bezigheden, maar zo nu en dan laat hij de rat race voor wat die is en trekt hij eropuit, met potlood en papier als meest prominente reisgezellen. Dat deed Feyfer voor het eerst goed twintig jaar geleden, toen hij als pas afgestudeerde jongeling Zuid-Amerika bezocht. Vorig jaar bracht zijn nood aan een prikkelvrije omgeving hem naar Vietnam en Cambodia. Bij uitgeverij Oogachtend zagen ze wel brood in de getekende reisverslagen van Feyfer en kijk: hier ligt Congé Dessiné, een aangenaam en inspirerend carnet de voyage.

Aan het begin daarvan omschrijft Feyfer hoe hij die eerste reis door Latijns-Amerika ondernam: zonder plan of gsm. Het is op dezelfde manier dat dit boek opgevat lijkt: zonder echt plan, en met het ontbreken van hulplijnen die ingeroepen kunnen worden. Maar dat is net wat Congé Dessiné zo mooi maakt: het is een boek dat je op sleeptouw neemt, zowel naar bekende plekken die op menige bucketlist te vinden zijn (zoals de tempels van Ankor), als naar zowat van de wereld afgesneden kleine gemeenschappen ergens in de jungle. In beide gevallen komt Feyfer met fraai werk aanzetten en zou je willen dat je ook ter plaatse was.

Feyfers tekenwerk is een van de meest geslaagde manieren om aan reisverslaggeving te doen. Het dwingt immers tot traagheid. Terwijl de bucketlist-afvinker alweer naar het volgende punt op zijn lijstje onderweg is, is Feyfer nog steeds aan het tekenen. Hij kan, móet stilstaan bij wat hij ziet. Wat anderen in een klik vastleggen, neemt bij Feyfer makkelijk een flinke hap uit zijn dag, wat maakt dat zijn reisverslagen perfect geschikt zijn om bij weg te dromen.

Congé Dessiné is immers een collage van indrukken, geen typisch reisverhaal met een echt verhaal. Niet dat dat hoeft: de begeleidende teksten dienen meer als houvast, een korte opmerking bij de tekeningen. Zo kom je te weten dat er een liefdesgeschiedenis schuilgaat achter het Europese hoofdstuk en dat Feyfer in El Salvador een bijzondere gastvrijheid te beurt viel, ondanks de negatief gestemde reisadviezen die overheden verspreidden over het land.

Hoewel het beeldverhaal, tot nu toe, niet de hoofdbezigheid is van Feyfer, vormt zijn eersteling een werkstuk dat hopelijk in de nabije toekomst een vervolg mag krijgen. Congé Dessiné is niet alleen een heel mooi boek geworden, het trekt de blik los van de eigen navel om er zoveel mogelijk onbekend terrein mee af te speuren. En dat is een verademing.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

dertien + 17 =