Acid Arab :: Club DZ

De Parijse danceformatie Acid Arab neemt ons op een trip doorheen duizend en een nachtclubs met hun technorientaalse muziek.

Enkele jaren geleden besloot het DJ-duo Guido Minisky en Hervé Carvalho, beiden doorgewinterde DJ’s met vele jaren ervaring op de teller, na een trip naar Tunesië om de oosterse muziek volledig te omarmen. Ze gooiden hem in de mixer samen met hun vertrouwde DJ-cultuur om hier een broeierige dance-cocktail mee te brouwen. Oosterse invloeden worden niet gratuit op westerse dancemuziek geplakt om een oriëntaals sfeertje te creëren, maar de twee vertrekken vanuit een authentieke oosterse muzikale traditie en turnen deze om tot echte acid house en techno als brug tussen de beide culturen. Ze werken vaak samen met lokale muzikanten en instrumenten uit alle gebieden rondom de Middellandse Zee, waarbij ze het kille industriële aspect van de westerse techno mengen met de warme mystieke klanken van de regio van de Oriënt en de Maghreb.

Waar de heren ons op hun debuutplaat ‘Musique de France’ al trakteerden op stevige acid-house, doorspekt met Arabische invloeden, trekken ze die lijn door op hun nieuwe plaat ‘Jdid’ die deze vrijdag zal verschijnen. En waar ze ten tijde van hun debuut nog een duo vormden, op tournee aangevuld met enkele muzikanten, is de groep momenteel al uitgegroeid tot vijf leden. Deze oefenen elk hun invloed uit op het geluid van de groep. Keyboardspeler Kenzi Bourras is afkomstig uit Algerije, het thuisland van de raï. Tet is de man die we zien in de clip van het nummer Club DZ. (DZ is een afkorting voor Djazaïr, de Arabische naam voor Algerije.)

De invloed van de raï waart als een geest doorheen dit nummer. Het is een lekkere dancetrack waarbij pompende beats in cirkeltjes gaan en ons doen draaien als een derwisj tot we alle besef van ruimte en tijd vergeten zijn en in extase verkeren. Na een klein minuutje gaan de keyboards helemaal loos en worden alle schuiven opengetrokken. Daarna neemt de percussie het weer even over om ons als neofieten in de mystieke leer in te wijden. Afgedaald in de grot van de veertig rovers ontdekken we een donkere rave.

De leden van Acid Arab blijven er bescheiden onder. Ze claimen niet het warm water of Arabische dansmuziek uit te vinden. Ze willen gewoon deel van uitmaken deze hele muzikale cultuur en fijne muziek maken. Missie geslaagd, wat ons betreft.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zeventien − 9 =