Persjury Anima roept Impossible Figures and Other Stories III uit tot winnaar van de kortfilmcompetitie.

Persjury Anima roept Impossible Figures and Other Stories III uit tot winnaar van de kortfilmcompetitie.

Afgelopen zondag viel in Brussel het doek over de achtendertigste editie van het Anima filmfestival, dat elk jaar de rijkdom van de animatiefilm onder de aandacht brengt. De persjury – waarin dit jaar ook Yirka De Brucker, een van de vaste filmrecensenten van Enola zetelde – bekroonde in Flagey Impossible Figures and Other Stories III van de Poolse cineaste Pajek Marta. Graag geven we u de volledige motivatie mee van de jury : ‘Omdat dat deze korte animatiefilm het medium volledig beheerst en een gelaagdheid teweegbrengt die blijft fascineren. Beklijvend en wondermooi vonden we de relationele afhankelijkheid en de angst voor de Ander die vervat zit in enkele subtiele lijnen waarbij liefde en pijn verweven zijn. De composities van plant, dier en mens zaten vol symbolen die op verschillende elementen kunnen wijzen. Zo zou de granaatappel kunnen refereren naar Persephone die door het eten van deze vrucht bij Hades in de hel moet verblijven. We bekronen deze film door zijn prachtig evenwicht tussen een saturatie van emotie en een openheid van lijn en kleur die zowel in het narratief als in de stijl vervat zitten. Deze bijna psychoanalytische film smeekt ernaar meermaals bekeken te worden.’

Funan de Belgische-Frans-Cambodiaanse animatiefilm van Dennis Do die ook al op het jongste Film Fest Gent bijzonder goed onthaald werd en die in april in de reguliere zalen komt, won de publieksprijs. De rest van het palmares kan u vinden op de site van het festival: www.animafestival.be .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 × 4 =