Craig Finn :: Blankets

Nee, die zevende plaat van The Hold Steady lijkt er voorlopig niet te komen. De band treedt naarstig op en releasete recentelijk ook een paar losse songs, maar het echte studiowerk lijkt steeds te moeten wijken voor frontman Craig Finns soloambities. Die bracht sinds 2015 twee albums uit en de derde in de reeks, getiteld I Need A New War, wordt gedropt in april. Als we op vooruitgeschoven single “Blankets” mogen afgaan, wordt dat meer dan een vrijblijvend hongerstillertje voor iedereen die wacht op de opvolger van Teeth Dreams.

Finn is dan ook een songsmid die met zijn karakteriserende vertelkunst hele werelden kan scheppen. Ongewone en dikwijls gemene werelden waarin de hoofdrolspelers kreunen, steunen, het onderspit delven en zich afvragen of ze het moordend tempo kunnen volhouden waaraan ze dienen te leven. Zo ook in dit “Blankets”, dat het verhaal vertelt van een man die zijn grote liefde ziet vertrekken en dat maar moeilijk kan aanvaarden. “It got druggy and we crumbled, but still I never haven’t loved her,” en we zijn vertrokken op een reis langs canyons en twin cities om haar terug te winnen.

Met “you live your whole life just to travel to the place you gonna die” mag de conclusie dan roetzwart zijn, de toon van dit liedje is dat niet. Het luchtige gitaarloopje, de zwoele achtergrondzangeressen bij het refrein en een mondharmonicasolo die klaarblijkelijk ging lopen vanop The Boss zijn Nebraska, zorgen voor een bijzonder catchy en strijdbaar nummer dat het beste doet verhopen voor dat afsluitende hoofdstuk van Finns albumtrilogie.

Craig Finn verzorgt op 12 februari het voorprogramma bij het concert van Brian Fallon in de AB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

tien − negen =