Moebius :: Edena

Uitgeverij Sherpa zet zijn plannen met het werk van Moebius (Jean Giraud) verder kracht bij. Ze bundelen voor het eerst de complete Edena in het Nederlands. Ook nu nog blijft dit werk overeind als één van de tijdloze klassiekers van het beeldverhaal.

Sinds zijn dood in 2012 werden internationaal plannen gesmeed om het omvangrijke werk van Moebius (pseudoniem van Jean Giraud) in een soort definitieve vorm uit te geven. Giraud is onder zijn eigen naam vooral bekend van de westernreeks Blueberry, die momenteel al door Dargaud heruitgegeven wordt in een integrale editie. Bij Sherpa verschijnen bovendien heruitgaven van losse albums op een groot formaat en in zwart-wit, om zo het tekenwerk van Giraud ten volle te laten schitteren. Sherpa heeft echter ook het werk dat Giraud onder de naam Moebius makte, opgenomen in hun planning. Ze brachten eerder al enkele kortere verhalen uit, eveneens op een uitvergroot formaat en met begeleidende dossiers. In Edena bundelen ze nu voor het eerst in het Nederlands alle verhalen die Moebius maakte onder de noemer De Wereld van Edena. Edena is één van Moebius’ bekendste creaties en staat synoniem met de experimentele science fiction die Moebius vanaf de jaren ’70 begon te maken. Stel en Atan zijn twee ruimtemecaniciens die we volgen op hun tocht doorheen het universum langs de meest krankzinnige werelden. De verliezen elkaar uit het oog en zo wordt het verhaal een soort zoektocht naar de ander. Het is niet evident om te proberen Edena samen te vatten en het zou eigenlijk ook niet zo zinvol zijn. De aantrekkingskracht van deze verhalen zit enerzijds in het gekende tekenwerk van Moebius dat zonder twijfel tot de top behoort van de realistische grafische kunst. Anderzijds liet Moebius in deze verhalen zijn creativiteit de vrije loop en wilde hij zich expliciet niet laten beknotten door conventies en verwachtingen. Dat het resultaat toch leesbaar blijft en zelfs tot de grote klassiekers van de Europese strip is gaan behoren, is een extra bewijs van het genie van Moebius.

De hoofdmoot van deze bundel bestaat uit vijf langere verhalen die eerder als aparte albums verschenen tussen 1983 en 2001. Deze worden aangevuld met enkele kortere verhalen die, zeker wat het einde van Edena betreft, een soort sluitstuk vormen voor de hele cyclus. Het eerste verhaal, De Ster, ontstaat vanuit een opdracht die Moebius ontving van de autoconstructeur Citroën. Hij vormde die illustratieopdracht om tot een kortverhaal dat uiteindelijk zelfs een volwaardig apart album werd, het eerste verhaal in de reeks rond de wereld van Edena. In de jaren nadien zou Moebius op bepaalde tijdstippen, tussen zijn andere werk door, terugkeren naar Edena om het verhaal van Stel en Atan verder te vertellen. Ook grafisch evolueert Edena sterk door de veranderende voorkeuren van Moebius. Het maakt Edena nog extra boeiend omdat het een periode van bijna 20 jaar in Moebius’ carrière omspant in één album.

Zowel in het Frans als het Engels zijn de plannen rond de heruitgave van Moebius’ werk een pak ambitieuzer dan in het Nederlands. Zo verschenen in het Engels al een viertal delen in The Moebius Library, waarin bijvoorbeeld ook zijn biografische experimenten uit Inside Moebius een plek kregen en zelfs een apart artbook met illustraties over Edena. Tegelijk is het voor ons taalgebied ook niet evident om dergelijke projecten op te zetten. Gelukkig hebben we kleinere uitgeverijen als Sherpa die een neus voor smaak combineren met een feilloos gevoel voor mooie boeken. Edena is onmiskenbaar een klassieker die elke rechtgeaarde stripliefhebber in de kast moet hebben staan. Ook zes jaar na zijn dood blijft het werk van Moebius moeiteloos overeind.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 × 2 =