Derhore :: Doorsnee

Het debuut van Phaedra Derhore is een strip uit het leven gegrepen. Haar getuigenis over een maagverkleining is moedig, maar levert ook een straffe strip op. Doorsnee zou verplicht leesmateriaal moeten zijn voor alle jongeren.

Het stripverhaal is in Vlaanderen één van de sterkhouders van de boekensector. Telkens opnieuw blijken strips hoog te scoren in de hitparade van bestverkochte boeken. Hiervoor staan nog steeds in grote mate de creaties van Willy Vandersteen, samen met De Kiekeboes en FC De Kampioenen garant. Toch is de Vlaamse (en bij uitbreiding ook de Nederlandse) strip ook diverser dan ooit. Naast die klassieke reeksen kan de stripliefhebber dezer dagen immers kiezen uit een enorm aanbod aan albums. Bij een uitgeverij als Oogachtend kunnen de liefhebbers van Vlaamse graphic novels al vele jaren terecht. Vorig jaar kreeg de Leuvense uitgever een injectie van nieuwe energie en werd het aantal gepubliceerde albums gevoelig opgekrikt. Recent verscheen nog maar eens een opmerkelijk debuut. Phaedra Derhore is een alumnus van de LUCA Hogeschool waar ze de opleiding graphic novel afrondde. Ze werkte haar eindwerk verder uit tot Doorsnee.

Voor Phaedra Derhore geen fantasiewerelden of zelf bedachte personages en plotlijnen. Zij vertrekt van haar eigen ervaringen met een maagverkleining. De hele aanloop om uiteindelijk tot de stap te komen van een dergelijke operatie, beschrijft ze op een luchtige, maar tegelijk ook krachtige manier. Haar ronde, vrolijke tekeningen helpen om het zware thema verteerbaar te houden. Het verhaal hoe ze tot een maagverkleining kwam, is er immers geen om echt vrolijk van te worden. Jarenlange subtiele en minder subtiele opmerkingen van een omgeving vormen mee een persoonlijkheid die beschaamd wordt om zichzelf te zien en te zijn. Ook de periode van de operatie zelf en de verwerking van de gevolgen ervan komen aan bod in Doorsnee.

Doorsnee is een opvallende en relevante graphic novel. Het is het debuut van Phaedra Derhore, en een sterk debuut bovendien. In haar tekenwerk toont ze zich al een ervaren stripmaker, hoewel sommige pagina’s nog te vol stonden met kleine details, wat door de bredere lijnen meestal een verwarrend en rommelig effect had. Door het thema van deze strip werd in de media al mooie aandacht geschonken aan het verschijnen van Doorsnee. Zeker voor jongeren is dit een album dat aan bod zou moeten komen in het middelbaar onderwijs. Het is een getuigenis uit eerste hand die bovendien perfect leesbaar blijft zonder de boodschap te romantiseren.

Zoals bij elk beloftevol debuut, is de grote vraag na het lezen ervan wat de toekomstplannen van de auteur zijn. Zal Phaedra Derhore verder werken in verhalen met een grondslag in de actualiteit of zelfs het eigen leven, of kiest ze in een volgend verhaal eerder voor een eigen fictieve creatie? Doorsnee heeft ons in elk geval voldoende nieuwsgierig gemaakt om naar die toekomstplannen uit te kijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier × een =