Diverse :: Scratches 2

Voor wie graag op ontdekkingsreis wil in wat de strip internationaal te bieden heeft, is Scratches een ideale bestemming. In de tweede aflevering van dit jaarboek geeft Joost Swarte opnieuw een boeiende mix van artiesten een podium. Zowel gevestigde namen als debutanten komen aan bod.

De tweede editie van dit luxueuze jaarboek is er dan toch gekomen, na enkele maanden oponthoud. Met Scratches wil uitgeverij Scratch Books duidelijk een paradepaardje presenteren, aangeboden in het Engels en met een internationale keur aan artiesten. Het eerste nummer kreeg alleszins veel positieve kritiek uit binnen- en buitenland en dit tweede nummer gaat door op het elan van het eerste. Opnieuw verzamelt Joost Swarte een fijn gezelschap van binnen- en buitenlandse namen, zowel mensen uit het stripvak als illustratoren en beeldend kunstenaars. Net als in het eerste nummer is Swarte er zo in geslaagd een uitermate divers palet aan stijlen te bundelen. Naast enkele usual suspects zoals Brecht Evens of Brecht Vandenbroucke, bevat deze Scratches ook een fragment en cover van Lukas Verstraete. Die debuteerde recent nog overweldigend met Een boek waarmee men vrienden maakt. Ook uit Tobias Schalkens recente boek Eldorado werd een kort verhaal geselecteerd voor Scratches. Het is meteen één van de sterkste bijdragen uit dit tweede nummer. De uitgebeende grafiek van Henning Wagenbreth blijft ook een lust voor het oog en zelfs Charles Burns leverde een reeks illustraties voor dit nummer. Burns’ bijdrage doet vooral uitkijken naar nieuw verhalend werk van zijn hand.

Tegelijk geeft Scratches ook deze keer een forum aan enkele relatief onbekende namen (in stripland). Zo zijn de twee pagina’s van de Nederlandse kunstenaar Solko Schalm een lust voor het oog. Dit visuele experiment zit bovendien vol dynamiek, Schalm is erin geslaagd om in slechts twee pagina’s duidelijk te maken dat hij de taal van het beeldverhaal beheerst. Ook de pagina’s van François Ayroles zijn een lust voor het oog. Zijn absurde humor werd nog niet eerder vertaald, maar ook in het Frans blijven zijn strips vooralsnog de liefhebberij van een relatief kleine groep lezers. Hopelijk durft Scratch Books het aan om een van zijn boeken naar het Nederlands te vertalen. De enkele pagina’s in Scratches over een winkel in verloren en gevonden liefdes zijn bijzonder fris, en getekend in een toegankelijke zwart-witstijl.

Verschillende bijdragen in dit nummer zijn fragmenten uit recent verschenen of nog te verschijnen strips. In die laatste categorie is de bijdrage van Typex zonder meer de meest indrukwekkende. Zijn grafische biografie van Andy Warhol komt er normaal later dit jaar aan. Het hoofdstuk in Scratches is echter ook op zich al een sterk staaltje van Typex’ kunnen. In de vorm en het scenario experimenteert Typex erop los, maar tegelijk behoudt hij een verhalende kracht die uitzonderlijk is voor strips die spelen met de vorm en het medium.

Met Scratches maakte de uitgeverij de verstandige keuze om elk nummer in het Engels uit te brengen. Zo staat Conundrum Press in voor de verspreiding van het tijdschrift in de Engelstalige wereld. De kwaliteit van een luxueus uitgegeven bloemlezing als Scratches staat of valt met de inhoudstafel. In dit tweede nummer zijn Swarte en zijn collega’s er alleszins opnieuw in geslaagd om een breed palet van Vlaamse/Nederlandse artiesten samen te brengen met enkele interessante namen uit de internationale scene. De grote kracht zit volgens ons in het feit dat interessante nieuwe talenten gedetecteerd worden en dat hen de mogelijkheid gegeven wordt om een verhaal uit te werken voor een internationaal publiek. Hopelijk slagen ze er bij de derde aflevering wel in om het jaarlijkse ritme beter vol te houden. Anders dreigt de vergetelheid voor Scratches, een niet te ontkennen gevaar voor tijdschriften die onregelmatig beginnen te verschijnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

18 + 15 =