Guy Verlinde & The Mighty Gators :: X

Het is dit jaar 10 jaar geleden dat Guy Verlinde zijn begeleidingsgroep The Mighty Gators boven het doopvont hield. Dit nieuwe album beschouwen ze dan ook als een soort cadeau aan hun fans om dat eerste decennium te vieren.

18 Mei 2008. In de Brusselse Montmartre Blues Club vindt het eerste optreden plaats van Guy Verlinde — toen nog bekend onder de naam Lightnin’ Guy — en zijn nieuwe groep The Mighty Gators. Ondertussen zijn we 10 jaar verder en is Guy Verlinde samen met stadsgenoot Tiny Legs Tim uitgegroeid tot de vaandeldragers van de nieuwe generatie Belgische bluesmuzikanten. Na een aantal personeelswissels bestaan The Mighty Gators tegenwoordig uit Stijn Bervoets (gitaar), Karl Zosel (bas) en Benoit Maddens (drums). Voor de opnames van X (spreek uit: “Ten”) deden ze ook een beroep op een aantal gastmuzikanten zoals de Nederlandse bluesgitarist Richard van Bergen.

X is een verzameling van oude outtakes en livefavorieten die de Gentse band vorig jaar opnieuw opnam. Samen geven de 10 nummers een beeld van een veelzijdige bluesband die het ene moment ingetogen te werk gaat om daarna over te gaan in een band die de dansvloer in lichterlaaie kan zetten. Omdat de nummers uit verschillende periodes komen, is het album een document geworden dat een beeld schetst van de evolutie van de band.

“Bon Ton Roulet” van de legendarische zydeco artiest Clifton Chenier swingt in de handen van The Mighty Gators een flink eind weg. Guy Verlinde mag dan wel Frans zingen met een zwaar Vlaams accent, storen doet dat niet. Dezelfde sfeer hangt er in “Gator Bop” — pretentieloos plezier — en de boogie van slotsong “Do The Boogie”. Al kunnen Verlinde en co het ook rustiger aan doen. Dat tonen ze met nummers als “Love Light Shine” en “Good Ain’t Good Enough” die tot de beste nummers van X behoren.

De muziek van The Mighty Gators wordt vooral beheerst door de gitaar. Regelmatig krijgen de gitaristen de tijd en de ruimte om uit te pakken met een bluesy solo. Op “Pursuit Of Happiness” levert dat knappe resultaten op maar “No Time To Waste” was er toch van gediend geweest om wat vuiler te klinken. De uitzondering op het meesterschap van de gitaar is “Gator Bop” waar Olivier Vander Bauwede met zijn mondharmonica het nummer meesleurt. Het meest verrassende nummer op de plaat is de lang uitgesponnen cover van Bill Withers’ klassieker “Ain’t No Sunshine” dat de soul van het origineel inruilt voor een bluesy variant.

X mag een album zijn dat de band een beetje als een tussendoortje lijkt uit te brengen. Toch zou het oneer zijn om het als een veredeld verzamelalbum te beschouwen. Bovenal is het echter een verzameling nummers die vooral tot leven zal komen op het podium, daar waar de blues thuishoort. Gelukkig trekken ze de komende maanden dan ook uitgebreid de hort op om hun verjaardag te vieren. U kan maar beter gaan meevieren.

De cd-versie van het album is alleen beschikbaar tijdens de optredens van de band. De exacte data hiervan vindt u op hun website. Op 7 juni vindt er in De Roma een verjaardagsconcert plaats met een aantal special guests.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

18 − tien =