GOODBYE 2017: Elbow :: Little Fictions

Elbow is een band die synoniem staat met hymnes. Miniatuurstukjes van emotie en herinnering die met herhaaldelijk polijsten tot parels zijn geschapen. Voor zij die na bijna twee decennia van dergelijke songs nog niet bekeerd zijn, doen we met ‘’Little Fictions’’ nog eens een poging.

‘’What’s all this fuss about?’’ vraagt u zich af. ‘’Little Fictions’’ is het titelnummer van de nieuwste Elbow-plaat. Het staat in teken van de alternatieve feiten die mensen in onbelangrijke onenigheden aanwenden om hun ongelijk te verhullen. Guy Garvey, zanger, tekstschrijver en dit jaar voor het eerst vader, ziet in die ruzietjes de schoonheid van z’n recentelijk begonnen gezinsleven. In de teksten, zoekt Garvey naar metaforen in de wereld van heroïek en strijdlust:

‘A muffled battle cry across the kitchen table


Bridges up portcullis down and round the Tower of Babel


I’m babbling in my dreams of blue berserkers coming at me


Eyes and tongues and rusty knives


And God almighty laughing at me’

Ook op muzikaal vlak werpt het titelnummer prachtige vondsten op. Na het grandioze drama van de piano in de eerste halve minuut, volgt een pittig loopgravenritme dat gebaseerd is op een Ginger Baker sample (‘’Air Force We Free Kings’’). Zelfs zonder drummer Richard Jupp, die er na vele jaren van dienst de brui aan gaf, heeft Elbow weinig aan pit en dynamiek verloren. Integendeel, de ritmische experimenten die al op Garvey’s soloplaat te horen waren, krijgen hier opvallend meer ruimte. Het resultaat van dit alles is acht minuten passie en vakmanschap.

Elbow doet met ‘’Little Fictions’’ en bij uitbreiding het volledige album, wat Arcade Fire hen zeven jaar geleden voordeed: het persoonlijke in het universele doen verglijden. Garvey’s vreugde spat van de songs — wat een verschil met de melancholie van weleer — en levert daarmee het beste tegengif voor verbittering en cynisme van dit jaar af.

Om afscheid te nemen van 2017 presenteert in december elke dag één enolamedewerker zijn of haar song van het jaar. De volledige lijst beluistert u hieronder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijf − vier =