GOODBYE 2017: LCD Soundsystem :: call the police

Ja, This Is Happening uit 2010 ging echt hun aller-, allerlaatste plaat zijn. Maar kijk: zeven jaar én een weergaloos afscheidsconcert met all hun friends in Madison Square Garden later, staat LCD Soundsystem er gewoon weer. Alsof er niets gebeurd is. Er zijn bands waar we écht de flikken op af zouden sturen bij dat soort verbroken beloftes, maar niet James Murphy en co. Integendeel, we hadden bijna een bedankbriefje naar Brooklyn, NY gestuurd.

Met “Call The Police”, de eerste single van American Dream, trapte James Murphy de deur van LCD Soundsystem, part II stevig open. “Call The Police” is een anthem op stadiongrootte, een statement van heb-ik-jou-daar, dat roept: we leven nog, jongens en meisjes, en we hebben er verdomme zin in. LCD Soundsystem reanimeerde zichzelf met een eigen interpretatie van zorgvuldig opgebouwde arenarock, inclusief pompende bassen, riante gitaar-feedback en een schreeuwende finale.

Aanvankelijk lijkt “Call The Police” over de break, het zwarte gat en de comeback zelf te gaan: “we all know this is nothing / this is nowhere” en wat verder, de goesting die stilletjes aan terugkomt: “it moves like a virus / and enters our skin”. Maar gaandeweg begint Murphy aan een woeste tirade, een beklag over de farce die Amerika onder The Donald is geworden. “well there’s a full-blown rebellion / but you’re easy to confuse,” klinkt het. Veel vertrouwen in Uncle Sam heeft hij niet meer: “just call the police / the first in line / they’re gonna eat the rich.” Volhouden, James. En veel op tournee gaan, zouden we zeggen.

Om afscheid te nemen van 2017 presenteert in december elke dag één enolamedewerker zijn of haar song van het jaar. De volledige lijst beluistert u hieronder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

4 × drie =