Concerttips December

Het is waar, er zitten aantal familiefeesten dreigend dichtbij te komen in uw agenda, maar dat hoeft geen excuus te zijn om de andere dagen van de maand hele dagen verdrietig binnen te blijven. Hier alvast enkele concerten waar u heen kan om uw winterdepressie te lijf te gaan:

Citadelic@SMAK 8: Fish-Scale Sunrise + Giovanni Di Domenico & Abschattungen – 5 december – SMAK (Gent)

Ab Baars noemde z’n trio zo naar een gedicht van Wallace Stevens, maar er zit nog meer poëzie in, want de combinatie met pianiste Kaja Draksler en bassist Joe Williamson leidde in het concert dat we eerder al meemaakten tot een imponerende kleurenweelde, van verfijnde fluistermomenten tot rauwe uitspattingen en de brede zone van moderne klassiek tot complete vrijheid ertussen, met frivole sprongetjes, strenge wendingen en muzikale hellingen bij valavond. Daarna stelt toetsenman Giovanni Di Domenico zijn kosmische funkband Abschattungen voor, een gezelschap uit het Brusselse dat moddervette grooves en vrije uitspattingen met sprekend gemak in evenwicht houdt.

http://citadelic.be/

Cloud Nothings – 8 december – Trix (Antwerpen)

We zijn eens gaan opzoeken wat we begin van de zomer over het optreden van Cloud Nothings op Best Kept Secret schreven, en dat ging ongeveer zo: “Alles Kapot van in het begin. Rotvaart. Kurt Cobain. Opwinding. Potige punksongs. Hellepoorten, distortion, beukende drums. Chaos. Noise. Energie. Nog een beetje Nirvana.” Moeten wij echt meer zeggen of leest dat ook bij u als “hop, naar Trix?”

http://www.cloudnothings.com

Forest Swords – 8 december – Vooruit (Gent)

Kan u ongetwijfeld in mening eindejaarslijstje verwachten: Compassion, de tweede langspeler van Forest Swords, waarop de Britse Matthew Barnes zijn eigengereide elektronische pad langs mystieke paden verderzette. Drums die uit de mist weergalmen terwijl verknipte stemmen uit een drassig moeras opduiken, het recept is ondertussen bekend, maar zal ook hier de Balzaal opnieuw meesleuren naar een landschap ergens tussen de bevreemding van Twin Peaks en de mystiek van pakweg Terrence Malick. Nog niet geheel overtuigd? Met Lumisokea en IOKOI strikte Vooruit nog twee boeiende voorprogramma’s om het tot een mateloos intrigerende avond te maken.

http://www.forestswords.co.uk

Kabas & Luis Vicente – 17 december – Croxhapox (Gent)

Kabas maakt deel uit van een nieuwe generatie Gentse improvisatoren die actief zijn in talloze bands, van het furore makende Nordmann en minimalistische Keenroh tot het ranzige Northern Escorts. Zoals dat gaat in de vrije muziek, wordt ook voortdurend over muurtjes geloerd om nieuwe ideeën op te doen en andere stemmen te leren kennen. Een concertreeks door Portugal deed hen belandden bij trompettist Luis Vicente, die zich nu opnieuw bij het kwartet voegt voor een concert in Gent en een tweede concertreeks in Portugal in januari. Een buitenkans om deze bijzondere combinatie te horen en eventueel de kersverse, in Lissabon opgenomen dubbelaar aan te schaffen.

https://www.facebook.com/Kabasyoungsters/

Mars Williams Presents An Ayler Xmas – 20 december – Zuiderpershuis (Antwerpen)

Helden: de mensen van Sound In Motion, die wars van trends en andere holle toestanden gewoon hun ding blijven doen en gaan voor het hoogste goed: verrassingen en kwaliteit. Om in de juiste sfeer te blijven inviteerden ze rietblazer Mars Williams, ondanks zijn kleine gestalte een zwaargewicht uit Chicago. Hij kwam onlangs op het onwaarschijnlijke idee om freejazzgigant Albert Ayler én Kerstsongs samen te brengen in een avondvullend programma. Dat leidde intussen tot een album (hearing is believing) en wordt nu ook naar Antwerpen gebracht. Samen met een handvol lokale muzikanten, waaronder Elko Blijweert en Niels Van Heertum, zal de man van Chicago het vuur van the Holy Ghost koppelen aan het beste uit de wollige liedjestraditie. Afkomen, niet enkel voor de gezelligheid, maar ook om de organisatie een hart onder de riem te steken.

http://soundinmotion.be/concerts/mars-williams-presents-an-ayler-xmas-oorstof-the-music-of-albert-ayler-and-songs-of-xmas/

Weval – 20 december – Nest (Democrazy, Gent)

Het zelfgetitelde debuut van deze twee Nederlanders was zonder twijfel een van de sterkste elektronische platen van 2016, waarop techno en house vanuit enkele frisse hoeken verkend werden. Tegenwoordig trekken ze de hort op met een live band, wat alvast veel potentieel biedt om de vloeiende nummers om te toveren tot nog meer opruiende stampers. Tien dagen voor Nieuwjaar kan u hier alvast een kwalitatieve pre-party vinden.

https://weval.bandcamp.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

19 + 8 =