Kedr Livanskiy :: Your Name

Jong zijn we allemaal geweest. De één wat langer dan de ander, of wat intensiever. Maar van België, Frankrijk tot Rusland, “at that age, everyone’s concern was only how to get wasted and hook up with a girl or guy without your parents finding out”.

Dat zegt toch Kedr Livanskiy, een Russische techno-artieste die met Ariadne recentelijk een sfeervol, donker elektronica-album uitbracht. Livansky combineert subtiele ambienttapijten, beats en haar etherische stem tot een fascinerend geheel. Het zorgt ervoor dat haar muziek nooit tot een gemakkelijk bombardement van technobeats vervalt. Nieuwe single “Your Name” flitst alle kanten op maar weet al die elementen toch tot een melodische geheel te smeden dat zowel op hoofd als benen mikt. Linvanskiy is het muurbloempje op een technofeestje, zwarte randen rond de ogen. Haar stem zit ook prominent in de mix, wat meteen voor een grotere songgerichtheid zorgt, ook al versta je geen knijt van wat de Russische nu eigenlijk zingt. Het nummer is daardoor misschien minder mysterieus en meeslepend, maar wel toegankelijker dan vorige single “Ariadne”.

Beeld speelt naast de muziek echter eveneens een essentiële rol bij Livanskiy. De video bij “Your Name” toont het ééndagsverhaal van een vriendschap die alleen pubers kunnen beleven. De clip roept zo herinneringen op aan Saturday=Youth van M83 en dan vooral een nummer/clip als “Graveyard Girl”, hoe ver de muziek van de Fransoos en Livanskiy voor de rest ook uit elkaar liggen. Dezelfde mengeling van jeugdige branie én melancholie beheersen beide tracks en video’s. Waar M83 echter volop de kaart van de sepiakleurige nostalgie trekt, toont Livanskiy ook de kater. Naïviteit is iets wat je als puber zowel omarmt als vervloekt. Het feestje loopt uit de hand, of beide vriendinnen hun weg zullen vinden (met of zonder elkaar) wordt in het midden gelaten. Het enige wat duidelijk is: als je zestien bent, is het leven een grote verrassing, relativering niet aan de orde en alles schijnbaar voor altijd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

18 − vier =