Vlaamse horror doet Gravensteen op zijn grondvesten trillen

Op donderdag 2 november organiseert Kuru, samen met Zeno Pictures en productiehuis Skladanowsky, een ode aan de Vlaamse horror. Daarvoor klopten ze voor de tweede keer aan bij het Gravensteen, de enige horrorlocatie die er in Gent echt toe doet. Met de screening van Forgotten Scares en Rabid Grannies zal de burcht op zijn grondvesten daveren.

Vlaamse horror, is dat een ding? Het bestaat. Kuru, een Gents horrorfilmcollectief, organiseert filmvertoningen met een hoek af op speciale plaatsen. Het is de tweede keer dat ze films screenen in het Gravensteen. En deze keer graaft Kuru in het verleden van de Vlaamse horror en haar oervaders.

Voor veel Vlaamse filmliefhebbers was Welp in 2014 de eerste horrorfilm van eigen bodem. Maar de echte horrorfanaat weet beter: horror suddert al jaren in de Vlaamsche underground. Steve De Roover ging dan ook op zoek naar de roots van Vlaamse horror. Vorig jaar kwam zijn documentaire Forgotten Scares: An In-depth Look At Flemish Horror Cinema uit. Hij haalde Harry Kümel, Louis Paul De Bruyn, Jan Verheyen, Rob Van Eyck, Johan Vandewoestijne en Jonas Govaerts voor de camera om te getuigen over de eerste Vlaamse horrorfilms.

Naast de documentaire wordt er een Vlaamse horrorklassieker van onder het stof gehaald. Rabid Grannies vertelt het verhaal van enkele grootmoeders die, bezeten door een demonische vloek, hun inhalige familieleden een kopje kleiner proberen te maken. De film kwam uit in 1988 en werd ooit door het beruchte Troma Films opgepikt om ook in de VS een publiek te vinden. Kuru vond het tijd om die film nog eens op het grote doek te brengen op een locatie die je verbeelding op hol doet slaan.

Kuru wist ook enkele kopstukken uit de Belgische B-films te strikken. Samen met Steve De Roover zelf is er een Q&A met Johan Vandewoestijne (regisseur en/of producer van talloze Belgische horrorproducties waaronder Rabid Grannies en Maniac Nurses) en Gino Van Hecke (oprichter van Zeno Pictures, Vlaams productiehuis gebouwd op horror en cultfilm).

Tickets en info: http://www.kuru.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

negen − zeven =