Wijtsma & Ritstier :: Roel Dijkstra: 1. Thuisfront

Bekijk Berichten

Ook Nederlandse stripklassiekers krijgen een nieuw jasje. De klassieke voetbalstrip Roel Dijkstra krijgt de kans een nieuw publiek te boeien, dankzij Willem Ritstier en Roelof Wijtsma. Zonder voorkennis van de oude strips gaven we Thuisfront toch een kans.

Ook in Nederland worden oude stripkrakers van onder het stof gehaald en voorzien van een glanzend laagje vernis. Roel Dijkstra is zo één van die figuren die in Nederland verschillende generaties kinderen grootgebracht heeft met het genre ‘de voetbalstrip’. Tussen 1977 en 1995 verscheen de reeks, wat in totaal 21 albums opleverde. De eerste tien delen werden gemaakt door tekenaar Jan Steeman en scenarist Andries Brandt. Nadien namen verschillende andere teams het van hen over. Als sinds 2009 was er sprake van een heropstart van de reeks in Eppo, het striptijdschrift dat in dat jaar ook een heropleving kende. Toch bleek het lastiger dan gedacht om effectief een geschikt auteursteam samen te stellen en ook op het vlak van de rechten op de reeks was de situatie niet zo eenvoudig. Nu is er met Thuisfront dan toch het eerste deel van een tweede reeks. Scenarist Willem Ritstier trekt het verhaal uit de eerdere albums door naar deze nieuwe reeks. Door problemen bij zijn club FC Rapiditas is Roel genoodzaakt om terug te keren naar de club waar het voor hem allemaal begon. Tegelijk is die terugkeer een mooi begin voor deze reeks, waarin voorkennis over vorige delen helemaal niet nodig blijkt.

Terwijl hij snel zijn plek herovert in de ploeg van FC Leidrecht, draait dit eerste album vooral om de problemen waarin Roels oom Peer beland is. Peer is verdwenen uit zijn huis. Als de rechtschapen held van weleer gaat Roel zonder verpinken op zoektocht. Willem Ritstier heeft met zijn versie van Roel Dijkstra gekozen voor een ‘zachte’ update van de reeks. De figuren blijven dezelfde en hun achtergrond ook. Vooral het verhaalritme is aangepast en al te duidelijke moraal die in die tijd noodzakelijk was in elke avonturenstrip voor kinderen, ontbreekt hier ook gelukkig.

Met Roelof Wijtsma heeft Ritstier een sterke partner gevonden. Wijtsma is een tekenaar die voordien vooral via graphic novels als Getekend en Het Doolhof van Eden, en historische verhalen als Arin. Met Roel Dijkstra neemt zijn carrière een verrassende wending, met de doorstart van deze jeugdreeks. Wijtsma brengt het er erg goed van af. Zijn elegante tekeningen en kleuren geven voldoende dynamiek aan de voetbalscènes, maar geven tegelijk alle personages voldoende persoonlijkheid. Roel heeft in dit eerste deel duidelijk nog wat te verbergen, en net die spanning bouwen de heren Wijtsma en Ritstier mooi op.

Met Thuisfront maakt Roel Dijkstra alleszins een mooie doorstart. De auteurs kiezen voor een beheerste aanpak en passen het oorspronkelijke idee van de reeks niet te veel aan. De nostalgische liefhebbers van de oude strips zullen zich zeker in de handen wrijven bij dit album. Of er echter veel nieuwe zieltjes gewonnen zullen worden met Thuisfront valt af te wachten. Willem Ritstier en Roelof Wijtsma hebben alleszins een frisse start gemaakt met deze reeks. Maar of hun subtiele update voldoende een nieuw (jong) publiek kan aanspreken, zal de tijd moeten uitwijzen.

7
Roelof Wijtsma
http://ritstier-blog.blogspot.be/
L

recent

Bridgerton – Seizoen 3 (Afl 1-4)

Wie wil, kan opnieuw zijn dagelijkse beslommeringen vergeten en...

Mdou Moctar :: Funeral For Justice

Mdou Moctar is boos. Er is niet alleen de titel...

Furiosa: A Mad Max Saga

In 1979 draaide George Miller – een spoedarts die...

Hit Man

De films van de Amerikaanse independent-regisseur Richard Linklater worden...

BLUES PEER 2024 :: Muddy Water

18 mei 2024Blues Peer

De Peerse zandgrond had de laatste tijd al heel...

aanraders

Mark Schaevers :: De levens van Claus

De recent verschenen lijvige biografie De levens van Claus...

Tommy Wieringa :: Nirwana

Joe Speedboot, Caesarion, Dit zijn de namen en De...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

verwant

Willem Ritstier & Fred de Heij :: De witte dood

De Nederlanders Willem Ritstier en Fred de Heij brengen...

Jenny Pine, USS Constitution, De Drager & Black Squaw

Nieuw bloed in de stripwereld! In korte tijd plofte...

Ritstier :: Wills Kracht

In Wills Kracht giet Willem Ritstier de ziekte en...

Getekend

Tekeningen en scenario : Roelof Wijtsma Het debuut van Roelof...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in