Cigarettes After Sex :: Cigarettes After Sex

82810454

“Een internationale YouTube-sensatie zijn we al, en we staan al op alle grote festivals dit jaar, dus misschien is de volgende stap dat we eens een plaat uitbrengen, ofzo.” Zoiets moet Greg Gonzalez gedacht hebben, en zo geschiedde het. Met uitzondering van de uitstekende EP I en een handvol digitale singles is Cigarettes After Sex zijn eerste release, en die is er hoegenaamd niet naast.

Al is Gonzalez zelf naar eigen zeggen slechts een gelegenheidsroker, toch komt het maar zelden voor dat de vlag de lading zo hard dekt: dit is een plaat voor na middernacht, wanneer het open raam het eindelijk begint te winnen van de hitte van de dag. Op het nachtkastje een asbak en het halfvolle glas wijn dat eerder moest wijken voor andere bedwelmingen, in je ene hand een sigaret, en de andere verstrengeld in haar of cirkeltjes draaiend op een gevoelige rug.

”Kristen, come right back / I’ve been waiting for you / to slip back in bed / When you light the candle,” zingt Gonzalez in opener “K”. Van een vrijpartij zonder verwachtingen kwam een dinertje, en van een dinertje kwam meer, en nu heeft hij sterretjes in zijn ogen: “And it’s just as good as I knew it would be / Stay with me I don’t want you to leave…”. De toon is gezet.

De sound is even simpel als overdonderend: de androgyne stem van Gonzalez, een lome bas, hondsluie drums, lange zweverige akkoorden op een synthesizer, en in de refreinen een in het rond echoënde gitaar. En galm. Tonnen galm op alles. Je hoort de muziek ademen, je hoort het zomerbriesje tussen de noten waaien. Veel daarvan is te danken aan Gonzalez’ voorliefde voor onconventionele opnamelocaties: een traphal, een kerk, een bioscoop – als het maar geen studio is. Het klinkt groots, maar ook intiem. Alsof je zelf een verdieping hoger op de trap zit te luisteren, of op een bankje achterin.

En soms, soms klinkt het alsof Gonzalez naast je bed is komen liggen en zijn woorden in je oren fluistert. Of dat beeld je nu afschrikt of doet zwijmelen: het zijn wel verdomd welgekózen woorden. Het is weinigen gegeven om zo sexy over liefde te schrijven, of zo liefdevol over seks: “Watching the video that you sent me / The one where you’re showering with wet hair dripping / You know that I’m obsessed with your body / But it’s the way you smile that does it for me” zingt hij in “Sweet”. Of in “Truly”: “Ooh, you’re on the sheets like it’s a dirty magazine / And I like the way you say exactly what you mean”. Zelfs een zin als “Well I know full well that you are / The patron saint of sucking cock” (“Young & Dumb”) klinkt bij Gonzalez meer als Shakespeare dan als Snoop Dogg.

Cigarettes After Sex is een no-brainer voor fans van The XX, Lana Del Rey of Beach House, die muzikaal op hun wenken bediend worden. Ook liefhebbers van Greg Dulli (Afghan Whigs) of Leonard Cohen in een erotische bui zullen hier zeker hun gading vinden. Maar eigenlijk is dit een plaat voor ieder serieus popminnend mens – misschien wel een van de meest essentiële van het jaar.

8.5
Release:
2017
http://www.cigarettesaftersex.com/
PIAS
Partisan

verwant

Cigarettes After Sex

30 juni 2022Rock Werchter

21 namen voor Rock Werchter 2021

Een uitzonderlijk Rock Werchter-weekend is voorbij. Waren er niet...

16 Nieuwe namen voor Rock Werchter

De affiche van Rock Werchter 2020 krijgt stilaan vorm....

Cigarettes After Sex :: Cry

Een curieus geval, dit Cigarettes After Sex. Laat om...

Cigarettes After Sex

1 juni 2019Best Kept Secret, Hilvarenbeek

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Gaye su Akyol

24 april 2024De Roma, Borgerhout

The Jesus and Mary Chain

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Hoe moeilijk kan het zijn om een geluidsman eens...

James Brandon Lewis Quartet

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Back to Black

De titel van Sam Taylor-Johnsons jongste film verwijst naar...

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in