Supergenius :: Supertired

Fans van nineties bands als Quicksand, Texas Is The Reason, Cave In en The Dismemberment Plan: word (opnieuw) wakker! Supergenius heeft net zijn debuutplaat uit, en die is uitstekend.

De leden van Supergenius hebben hun sporen verdiend bij Hitch, Rise and Fall, Oathbreaker, Wiegedood en Beecher en richtten een paar jaar geleden een project op uit gezamenlijke liefde voor nineties gitaargeweld – van posthardcore over punk tot indierock. In de zomer van 2015 verscheen een eerste ep, oorspronkelijk bedoeld als demo, maar die klonk al uitstekend. En infectueus.

Wat maakt Supergenius dan zo aanstekelijk? Het ruige, soms melodische geluid wordt gecombineerd met een gevoel voor melancholie. Andere nummers brengen je terug naar lang vervlogen tijden, of grote en kleinere momenten van geluk. Zo worden we tijdens het beluisteren van het bloedmooie “Their Designs”, waarin Supergenius zijn meest ingetogen kant laat horen, overladen door weemoed en warmte.

De titel Supertired geeft al een hint: je kan de plaat ook opzetten in de auto na een lange werkdag, bij voorkeur in een bui van vermoeidheid — een mens durft dan eens emotioneel te worden. De teksten van Edward Godby zijn introspectief, zo bezingt hij zelftwijfel in “A Serious Case Of Imposter Syndrome” of het verlies van een vriend in “Drifting Tonight”. Ook weer thema’s waar iedereen wel eens mee te maken heeft, nietwaar?

Het merendeel van de nummers is niet alleen poppy en opgewekt, maar ook uptempo zoals pakweg Rival Schools — kijk, nog een band opgepikt dankzij Supergenius. Let maar eens op de eerste drie nummers of een hevig en heerlijk dynamisch “Acrobatics” ergens middenin. Ook “A Serious Case Of Imposter Syndrome” mag er zijn. Ze zorgen voor een zéér consistente plaat, waardoor de ene zal teruggrijpen naar muziek uit zijn of haar jeugd, en de andere jongere luisteraar oudere bands zal leren kennen — je mag Supergenius dus op je blote knieën bedanken.

Het beste pretentieloze album van het jaar, dat is Supertired misschien ook. Nooit horen we iets van de agressieve sound van hun andere bands, en zo is Supergenius ook voor de leden een aangename ervaring. Je hoort bijna op de plaat dat ze zich rot amuseren. Ga Supergenius zien op 14 of 15 april, in respectievelijk De Kreun of de Muziekodroom. Fun verzekerd.

En nu we toch bezig zijn: check ook Partisan, die andere band met ex-leden van Rise and Fall en Oathbreaker, en Chain Reaction, de nieuwe band van Rise and Fall-zanger Bjorn Dossche.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zes + twintig =