Slowdive en Blanck Mass erbij voor Rewire

Festivals met voorspelbare line-ups en hapklare brokken kotsbeu? Zak dan van 31 maart tot 2 april af naar Den Haag voor Rewire, hét festival voor experimentele pop, geluidskunst, new jazz, neoklassieke en elektronische muziek.

Den Haag is meer dan de regeringszetel en stad van ambassades en diplomatieke instellingen, het is ook de thuisbasis voor festivals als Grauzone, Rewire en Crossing Border. De laatste lichting namen, met naast Slowdive en Blanck Mass tal van verborgen parels, is nog maar eens het bewijs dat Rewire alle muzikale grenzen overschrijdt. Verwacht geen toekomstmuziek als in de nieuwste hype die groot gaat worden, maar toekomstgerichte, eigenzinnige klankkunstenaars.

We zouden een boek kunnen schrijven met alleen maar de introducties van alle bands en acts, dus we beperken tot ons tot enkele nieuwe toevoegingen. Slowdive kwam in 2014 terug samen en bracht begin dit jaar voor het eerst in 22 (!) jaar een nieuw nummer uit. “Star Roving” lokte net als hun optredens lovende reacties uit.

Blanck Mass is dan weer het abstracte zijproject van Benjamin John Power van Fuck Buttons. Hij bracht in 2015 het meeslepende Dumb Flesh uit. Op 3 maart verschijnt al zijn derde soloplaat. Twee vooruitgeschoven nummers beloven alvast veel goeds. Live is Blanck Mass een ware geluidstrip. Rewire is dan ook het perfecte festival voor de beats van Power.

De uit New York afkomstige artiest en schrijver Jace Clayton presenteert in Den Haag de Europese premiere van zijn Julius Eastman Memorial Dinner. Met piano, elektronica en spoken word brengt Clayton een eigenzinnig eerbetoon aan Julius Eastman, een Afro-Amerikaanse componist die in de jaren 1970 en 1980 vernieuwde met minimalistische muziek vol politieke statements en provocaties.

Uiteraard staan er ook performancekunst en geluidscollages op het programma van Rewire, van onder anderen AGF en Kubra Khademi. Met DSR Lines en Dieter Vandoren werden ook Belgen bevestigd. SØS Gunver Ryberg brengt op zijn beurt een krachtige, huiveringwekkende mix van industriële ritmes, rauwe techno en soundscapes. Live wordt dat ongetwijfeld een geestverruimende ervaring.

Verder werden ook Oliver Coates, Kassel Jaeger, Greg Fox, Igor C Silva, Torus & Nikki Hock en S.T. Cordell bevestigd. Eerder waren al Arca, Forest Swords, Jessy Lanza, een unieke samenwerking tussen technopionier Jeff Mills en drummer Tony Allen, noiselegende Swans, het legendarische artrockcollectief This Is Not This Heat én producer-muzikant Daniel Lanois aan de indrukwekkende affiche toegevoegd.

Een dagticket voor Rewire kost 27,5 euro, een combiticket 65 euro. Waarom nog twijfelen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

4 × 3 =