Portables doemen op aan dodelijke horizon

Twintig jaar duurt dat ondertussen al, maar ergens ver onder de radar blijven de portables actief. Vier jaar na het alweer puike It’s Time To Leave This World Behind staat het Brugs/Gentse viertal klaar met een opvolger, en die ligt al over twee weken in de winkel.

De perstekst mag dan weer van “wonderlijk surreëel” gaan, achter de titel zit droge, harde wetenschap. “The Killing Horizon” is immers het wiskundige begrip voor de astronomische “event horizon”; het punt aan een zwart gat waar licht niet langer kan ontsnappen. “Dat triggerde ons”, vertelt Wio D’Hespeel in een interview met het nieuwe label 9000 Records, een zusterlabel voor Consouling Sounds. “Het is iets dat voor ons mensen heel moeilijk te vatten is. Om dat concept echt te volle te begrijpen heb ik op een gegeven moment eens per mail wat meer uitleg gevraagd aan Karel Van Acoleyen, een professor aan de universiteit van Gent. Die vond de gedachte dat een band een album zo zou noemen zo cool, dat hij ons meteen uitnodigde om alles uit te leggen. Er zitten in de plaat trouwens nog heel wat verwijzingen naar wiskunde en fysica, en in het bijzonder kwantumfysica.”

En dus wordt met The Killing Horizon een “Kwantummechanische trip beyond space and time” belooft. Zo werd het nummer “Schrödinger’s Hous”, een verwijzing naar een gedacht-experiment uit de kwantum-mechanica, opgenomen in een zonevreemd huis op Antwerpen Linkeroever. Klinkt het in datzelfde interview: “Het stond op de lijst om gesloopt te worden, en bestond dus, maar tegelijk ook niet. Dat soort situaties, dat soort verhalen, dat doet iets met ons. Er groeit vaak een heel verhaal rond een nummer. Soms gaat het eraan vooraf, soms ontstaat het samen met de muziek. De manier waarop de zinnen in de songteksten naast mekaar geplaatst worden zijn doordrenkt van dat soort poëtische gedachten. Spinvis vinden we wat dat betreft inspirerend. Hoewel de lyrics van onze songs vroeger meer toevallig aan mekaar groeiden, denken we daar nu veel meer over na. Jürgen (Deblonde, mvs) en vooral Bertrand (Laontaine, mvs) hebben de lyrics in de loop van de jaren meer en meer op de voorgrond gebracht.”

Belooft de band overigens: “Karel Van Acoleyen is iemand die ervan houdt om moeilijke wetenschap voor een breder publiek toegankelijk te maken. Hij geeft vaak lezingen, dus misschien laten we hem wel eens een toelichting geven aan het begin van onze shows. Hij zag dat alvast helemaal zitten!” Klinkt uitdagend, zowel voor ons als voor hem, maar we zijn benieuwd.

The Killing Horizon:

 1. Adolphe
 2. G8 Lie
 3. Schrödinger’s House
 4. The Undercurrent
 5. Dub ist alles
 6. Flow Means Dull Means Angry
 7. Contrapunk
 8. Cheese Also
 9. Oliver

de portables trekken er de komende weken ook op uit, en wel naar de volgende plekken:

 • 06/05: De Warande, Turnhout
 • 07/05: 4AD, Diksmuide
 • 12/05: Den Hemel, Zichem
 • 20/07: Boomtown, Gent

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

15 + 15 =