Jazz Middelheim pakt uit met Ludovico Einaudi, Melanie De Biasio en meer moois

Jazz Middelheim, van 12 tot en met 15 augustus in het Antwerpse Park Den Brandt, maakt vandaag nagenoeg zijn volledige programma bekend. Ludovico Einaudi, Melanie De Biasio, Pharoah Sanders/Zakir Hussain/Joachim Kühn, STUFF. Hybrid Love, Liberation Music Orchestra en Avishai Cohen zijn slechts enkele namen uit het programma.

Vrijdag 12 augustus 2016, de openingsdag van Jazz Middelheim 2016, staat vooral in het teken van het minimalisme in al zijn vormen en gedaantes. Het project van vibrafonist Pascal Schumacher bijt de spits af, om daarna plaats te maken voor de elegante en melodieuze jazz van het Marcin Wasilewski Trio, waarna artist in residence en trompettist Avishai Cohen een eerste keer aan de slag kan met zijn kwartet. Die dag eindigt met een meester van het minimalisme, pianofenomeen Ludovico Einaudi.

Dag twee draait onder andere rond de erfenis van de onlangs gestorven Ornette Coleman. Omdat hij in 2007 nog op Jazz Middelheim te horen was en de invloed van deze man nog steeds ontzettend voelbaar is, wil Jazz Middelheim de kans niet laten voorbijgaan om een dag aan hem op te dragen. Artist in residence Avishai Cohen presenteert tijdens zijn tweede concert op Jazz Middelheim zijn band ‘The Big Vicious’. Later volgt nog het roemruchte en knotsgekke ICP orchestra onder de vertrouwde leiding van de Nederlandse drummer en ‘éminence grise’ Han Bennink. Daarna volgt een tribute aan Ornette Coleman met de muzikanten die in ‘s mans laatste band speelden.

Zondag 13 augustus wordt een dag met bijna uitsluitend Belgische muzikanten. Een van de belangrijke hoofdstukken in de missie van Jazz Middelheim is immers het promoten van talentvolle Belgische jazzmuzikanten. De dag begint met het laatste concert van Avishai Cohen die samen met studenten van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen een project uitwerkte voor het podium van Jazz Middelheim. Verder presenteert Jazz Middelheim een samenwerking tussen Jef Neve en de Nederlandse rapper Typhoon. Vervolgens komt de moderne fusion sound van STUFF. aan de beurt. Zij brengen met ‘Hybrid Love’ een ode aan 50 jaar muziektechnologische ontwikkeling. De Waalse zangeres Melanie De Biasio sluit af. Met haar tijdloze stem en sobere begeleiding bouwt ze moeiteloos een brug tussen jazz en pop.

De vierde en laatste dag van Jazz Middelheim focust op meer geëngageerde jazz. Craig Taborn, een van de meest gerenommeerde toetsenisten van de avontuurlijke improvisatie, bijt solo de spits af. Dré Pallemaerts stelt zijn nieuwe plaat ‘Coutances’ voor en doet dat met een resem muzikanten die onderling al in talloze projecten samengewerkt hebben en op hetzelfde hoge niveau staan. Het Liberation Music Orchestra met Carla Bley en Steve Swallow zet zijn onlangs gestorven leider, Charlie Haden, in de kijker. Voor het slotconcert gaat de eer naar een voormalig sideman van John Coltrane: saxofonist Pharoah Sanders. Hij brengt percussionist Zakir Hussain en pianist Joachim Kühn mee.

Op de Club Stage zal iedere dag een muzikant, die op de één of andere verbonden is met de stad Antwerpen, zijn kunsten demonstreren. Op de eerste dag zijn dat de broers Stijn & Bert Cools die in opeenvolgende sets een amalgaam brengen van elektronica, bigband en kamermuziek. Dag twee wordt door drummer Eric Thielemans en gasten van uiteenlopend allooi ingevuld. Op de derde dag krijgen Tutu Puoane en manlief en pianist Ewout Pierreux de kans om het beste van zichzelf te geven. Het Rebirth::Collective – tevens met Pierreux in de rangen – brengt nieuwe arrangementen van composities van Billy Strayhorn, onder leiding van trombonist Dree Peremans. Ze doen dat bovendien met steun van Nederlands topgitarist Jesse van Ruller. Ten slotte zal saxofonist en vaste waarde Ben Sluijs op de laatste dag van Jazz Middelheim in verschillende van zijn projecten zijn kwaliteiten laten zien.

Vorig jaar organiseerde Jazz Middelheim voor het eerst de Jazz Talks bij aanvang van elke festivaldag; gesprekken over jazz, door jazzartiesten en -kenners. Ook dit jaar komen jazzfanaten en ieder die iets wil opsteken over jazz en de muziek opnieuw aan hun trekken. Het concrete Jazz Talks-programma volgt later.

Aangezien men verjaardagen in stijl dient te vieren, zet Jazz Middelheim een buitengewoon project op poten voor de 35e editie van Jazz Middelheim. Het festival dook diep in de archieven en donkere kelders om materiaal van 35 jaar Jazz Middelheim te verzamelen en vroeg aan alle Jazz Middelheim-fans hetzelfde. Vanaf juni kan zijn deze verzamelde ‘relikwieën’ op 35 locaties in Antwerpen te bewonderen: van fotomateriaal, drukwerk, video- en geluidsopnames, tot op de laatste verloren bonnetjes en uitgerafelde polsbandjes. Meer info volgt later.

Alle info: www.jazzmiddelheim.be.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

7 − 4 =