Concerttips Februari 2016

Korte maand, dus wat minder concerttips (hoewel…). Maar niet getreurd, u hoeft deze maand niet in uw zetel door te brengen voor Temptation Island. Er zijn in februari nog genoeg muzikale gelegenheden om daaraan te ontsnappen. Vooral het weekend van Valentijn zit tsjokvol steengoede concerten. Dus als u dat weekend als een puberende schlemiel thuis aan uw lief blijft plakken, is dat vooral uw eigen schuld.

mewithoutYou – 7 februari – Trix

Ze mogen dan wel enkel het voorprogramma zijn van de oerdegelijke emo-band The World Is A Beautiful Place & I Am No Longer Afraid To Die (bij deze genomineerd voor onnozelste bandnaam ter wereld), de echte hoogvliegers van deze avond is het vijftal mewithoutYou: een van de opmerkelijkste groepen actief in het raakvlak van posthardcore, emo en indie rock. De groep uit Philadelphia heeft zes albums op de teller staan die bijna allemaal volledig verschillend klinken maar wel steeds van hoge kwaliteit zijn, zo ook recentste worp Pale Horses dat opnieuw een ietwat conventioneler posthardcore geluid liet horen. Grootste blikvanger in de band blijft Aaron Weiss, een vocalist zo eloquent in zijn eclectische spiritualiteit dat hij in vroegere tijden wellicht simpelweg een profeet was geworden. Afspraak voor een hedendaagse neerdaling van het Woord zondag in Trix!

http://mewithoutyou.com

Tony Malaby/Jozef Dumoulin/Samuel Ber :: maandag 8 februari, De Singer – donderdag 11 februari, Bravo

Zonder enige verwachting zakten we in november vorig jaar af naar Café Bravo in de Rue d’Alost, om Tony Malaby – een van de boeiendste jazzsaxofonisten van het moment – aan het werk te zien, terwijl die een gastrol vervulde in een gelegenheidstrio van de piepjonge Belgische drummer Samuel Ber. Samen met Fender Rhodes-tovenaar Jozef Dumoulin werd de kelder van het café gedurende een uur warmgestookt met een spaced out improvisatiesessie, waarin Malaby zich op boeiende wijze een weg wist te banen door de vreemde kronkels van Dumoulin en de soms rechttoe rechtaan drummende Ber. Een vervolg kon dan ook moeilijk uitblijven.

http://www.tonymalaby.net

John Escreet Trio + Evan Parker :: woensdag 10 februari, BOZAR

Woensdag 10 februari is jammer genoeg weer zo’n dag waarop kiezen werkelijk verliezen betekent. Fred Van Hove speelt in De Singer in duo met Michael Moore, Pak Yan Lau is solo te horen in het Brusselse Café Central, terwijl BOZAR een propere affiche aanbiedt met een kwartet rond de jonge pianist John Escreet. De amper 31-jarige Brit speelde enkele jaren geleden een memorabel soloconcert in de Hnita-hoeve keert nu terug naar ons land met in zijn kielzog een behoorlijk indrukwekkend gezelschap: bassist John Hébert, drumfenomeen Tyshawn Sorey en saxofonist Evan Parker. Samen zorgden ze twee jaar geleden voor het toch wel opmerkelijke album Sound, Space And Strcutures, dat een heftige mix was van cerebrale jazz en vrije improvisatie. Benieuwd hoe het kwartet ondertussen is geëvolueerd.

http://www.johnescreet.com

We Are Open :: vrijdag 12 en zaterdag 13 februari – Trix, Antwerpen

Naar goede gewoonte strijkt Muziekcentrum Trix in het Valentijnsweekend zijn Belgische driekleur weer op voor twee dagen non-stop vaderlands muziekgeweld. Muzikanten en groepen die dit jaar grote potten zullen breken binnen en buiten de grenzen krijgen dat weekend de kans om hun hele hebben en houden aan de wereld tentoon te spreiden. Dit jaar kan u zich op vrijdag laven aan onder meer Steak Number Eight, Flying Horseman (frontman Bert Docks zijn tienbeurtenkaart is bijna vol), Double Veterans, The Black Heart Rebellion, Cocaine Piss (aanrader!!) en Onmens. Zaterdaggangers kunnen dan weer hun oren laten uitkuisen bij bans zoals Bazart, Protection Patrol Pinkerton, Blackie And The Oohoos, Stadt, Glints, Lyenn, The K of El Yunque. Wederom een retegevarieerd programma met een kwaliteitslabel om U tegen te zeggen. Niet slecht voor een failed state he?

www.trixonline.be

BRAND! NL – 12 + 13 februari – Nona & CC Mechelen

De eerste editie van BRAND! in 2015, met Joachim Badenhorst als centrale gast, was zo’n succes dat een vervolg niet kon uitblijven. Deze keer slaan Nona en Cultuurcentrum Mechelen de handen in elkaar voor een tweedaagse met de focus op Nederland. En één blik op de affiche maakt duidelijk dat het breed mag gaan, want er worden diverse toppers als het ICP Orchestra, The Ex en Reijseger, Fraanje & Sylla samengebracht. Daarenboven zij er ook een paar splinternieuwe Belgisch-Nederlandse combinaties te horen, waarbij veteranen én jongelingen alles uit de kast zullen halen. Bekijk rustig eens de straffe line-up en haal er meteen ook de randprogrammatie – euh, RAND! NL – bij, want ook die belooft veel moois.
http://www.nona.be/programma/brand-nl

Dragged Into Sunlight/Gnaw Their Tongues + Terzij De Horde + Laster – zaterdag 13 februari – Het Bos, Antwerpen

Vzw Ondergronds en Rodeoshows zijn de laatste jaren merkelijk gebrand om van Antwerpen de undergroundhoofdstad van Vlaanderen te maken. En ze zijn daar behoorlijk goed in aan het slagen. Met deze show stelden de jongens en meisjes van Ondergronds een affiche samen die uw fysieke en mentale integriteit danig op de proef zal stellen. Het Britse Dragged Into Sunlight was al zonder enige twijfel de meest meedogenloze en brutale black/deathmetalband van over het Kanaal, hun samenwerking met de Nederlandse noiseterroristen Gnaw Their Tongues is een plaat geworden die best niet gebruikt als muziektherapie in een praatgroep van Leuven Centraal. En alsof die viscerale brutaliteit nog niet genoeg was, gooien die van Ondergronds er nog eens twee vaandeldragers van de nieuwe lichting Nederlandse black metal tegenaan. Dat u hier van gaat genieten durven we niet zeggen. Als u het overlééft mag u al blij zijn.

https://www.facebook.com/events/1643229975916939/

Spidergawd – zondag 14 februari – Het Bos, Antwerpen

Als de lijken van de vorige avond zijn opgeruimd, is het tijd voor feestelijker aangelegenheden. Het Noorse Spidergawd bestaat voor de helft uit 2/3 Motorpsycho, een zanger-gitarist en een baritonsaxofonist, en daar schieten serieuze vonken af. Hun derde plaat is net af, en die gaan ze met veel panache en aplomb het Antwerpse publiek insmijten. Want dee opzwepende, licht psychedelische rock & roll van dit viertal staat bol van de muzikale virtuositeit, stuwende ritmes en een energieke performance. Feestje of zondag? Dat zal wel zijn!!

http://www.hetbos.be/agenda/2016/2/14/#659

Shearwater – zondag 14 februari – Botanique, Brussel

Voor de derde keer passeert Shearwater in de Rotonde van de Botanique, en voor de derde keer zal dat weer wat luider en harder zijn. Nieuwe plaat Jetplane And Oxbow laat immers een ontketende band horen, die weer wat meer heeft leren rocken. Wie Jonathan Meiburg vorige keer al tekeer zag gaan op de planken van de Botanique, weet dat er zat aan te komen. Benieuwd of ‘s werelds sympathiekste ornitholoog deze keer helemaal “this one goes to eleven” gaat.

soundcloud.com/shearwaterband

Heather Leigh & Peter Brötzmann – 15 februari – Hnita Hoeve, Heist-op-den-Berg

Zij is een opvallende schone met een pedal steel guitar die via West-Virginia en Texas in Glasglow belandde en aardig huishield in de werelden tussen knetterende artrock, avant-garde en vrije impro. Hij is dé karakterkop van de Europese plinkeplonke. Ze vonden elkaar vorig jaar en lijken vastbesloten om de samenwerking nog even verder te zetten. Ongetwijfeld een van de meest ongewone (en veelbelovende) combinaties waarin je de Duitse legende ooit zal zien. En de ideale kennismaking met een artieste die met haar recentste plaat – I Abused Animal – een van de meest bijzondere albums van de laatste tijd maakte. Reserveren voor dit exclusieve concert (het enige in de Benelux!) kan door een mailtje te sturen naar noirdenoir@hotmail.be.
http://wishimage.com/

Lula Pena – 18 tot 21 februari – Diverse locaties

Zangeres/gitariste Lula Pena is ongetwijfeld een van de meest enigmatische figuren uit de Portugese muziek. Het is verleidelijk om dan meteen het fado-label boven te halen, maar de muziek van Pena is eigenlijk niet zo eenvoudig vast te pinnen. Natuurlijk, die traditie uit haar geboortestad Lissabon is in haar muziek gekropen, maar de poëtische kern van haar muziek heeft ook invloeden buiten die traditie gevonden. Pena’s muziek is verwant aan fado, chanson, folk uit verschillende windrichtingen, maar is eigenlijk compleet hors categorie en klinkt even mysterieus en minimaal als intens. Haar derde album verschijnt later dit voorjaar bij het Brusselse Crammed Discs (en dat is dan 18 jaar na haar debuut). Als het vrijgegeven stukje op Vimeo een indicatie is, dan staat ons iets wondermoois te wachten. En daarvoor kan u terecht in Dendermonde (CC Belgica, 18/2), Brussel (Bozar, 19/2), Beveren (Ter Vesten, 20/2) en Antwerpen (De Roma, 21/2) en.
http://www.lulapena.com/

Machtelinckx, Badenhorst, Jensson, Wouters – 20 februari tot 8 maart – Diverse locaties

Een paar jaar geleden had amper iemand van Ruben Machtelinckx gehoord en kenden we hem ook vooral als een van de gezicht in een paar ensembles. Sindsdien heeft hij zich met dit kwartet, het duo Linus en als lid van o.m. Ifa Y Xango, in de kijker gespeeld. De twee albums – Faerge en Flock – behoren beide tot het beste dat de Belgische jazz/impro de voorbije jaren opgeleverd heeft. Het is mysterieuze en contemplatieve muziek, met duidelijke wortels of invloeden uit het hoge Noorden, maar die tegelijkertijd een heel eigen draai krijgt en gaandeweg ook wat tegendraadser geworden is. Ergens in de zone tussen droomvertelling, kamermuziek, folk doom en onder een mistlaag bedekte improvisatie heeft dit kwartet zijn draai gevonden. Benieuwd hoe dat nu alweer geëvolueerd zal zijn. Kansen genoeg om dat mee te maken: i.k.v. de JazzLab Series zijn zeven concerten gepland. Meer info HIER.
http://www.rubenmachtelinckx.com/

Lanterns On The Lake – 24 februari – Botanique, Brussel

Het is niet omdat Duyster wijlen is, dat haar geest niet meer leeft. Speelde Lanterns On The Lake enkele jaren geleden nog op het verjaardagsfeestje ter ere van de 500e uitzending van het StuBru-programma, dan doet de indiegroep deze maand de Botanique aan. Was hun debuut nog een heerlijk naïeve plaat om bij weg te dromen, dan verloor de groep sindsdien heel wat van hun idealen. Maar als dat tot knappe platen als Beings leidt, mogen we daar ook weer niet té rouwig om zijn. Wij zijn in ieder geval benieuwd of de groep de benauwde sfeer van haar laatste plaat ook naar het podium kan vertalen en ons ook live kippenvel kan bezorgen.

http://www.lanternsonthelake.com/

Tangled Horns + MIAVA + Grimmsons + Lotus – vrijdag 26 februari – Het Bos, Antwerpen

Het Kempisch boekingskantoor Ruffstuffmusic heeft de laatste jaren een stevige neus ontwikkeld voor rauw talent in de Vlaamse stoner- en metalscene. Eind februari spelen vier telgen uit de Ruffstuff-familie ten dans in Het Bos. En daar is een verdraaid goede reden voor: stonergrungers Tangled Horns releasen die avond de EP Unstoppable Force, het tweede deel van tweeluik EP’s (in 2014 verscheen het eerste deel Immovable Object). Met zo’n headliner van een killer-affiche met instrumentale stonersludge van MIAVA uit Lichtervelde, en de Antwerpse bands Lotus en Grimmsons (dikke aanrader) mogen we ons verwachten aan een stevig avondje beuken. Maar dat is niet ongewoon in Het Bos, natuurlijk… Bos, beuken, hebt u hem? Neen? Ja, zeg….

https://www.facebook.com/events/914274415320598/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 × drie =