OscarsSoClose: onze voorspellingen

De Oscars waren zelden zo nadrukkelijk hun eigen zelve als dit jaar, met vooral enorm veel genomineerde films die uitblinken in hun degelijkheid. Goede films. Fatsoenlijk. Graag naar gekeken. Maar… tja… om nu te zeggen dat we van juist die films nog een jaar gaan wakker liggen, dat is dan ook weer wat overdreven. Niettemin is er reden voor vrolijkheid: het feit dat aangrijpende actiecinema als The Revenant en Mad Max genomineerd raakt, is al heel wat.The Revenant maakt, in tegenstelling tot Mad Max, zelfs een goede kans om te winnen, dus zo zie je maar.

Wie wil weten wat wij zoal vinden van de hele – uiteindelijk wat al te zeer gemediatiseerde – “OscarsSoWhite”-hetze, kan er onze blogpost over lezen. Maar eerst en vooral: onze eigen voorkeuren en voorspellingen voor de grote categorieën!

Beste film

Genomineerden:
The Big Short
Bridge of Spies
Brooklyn
Mad Max: Fury Road
The Martian
The Revenant
Room
Spotlight

Zal winnen: The Revenant is op dit moment de absolute koploper. De buzz rond de film is veel sterker dan die rond de concurrenten en Iñárritu’s survival drama ging ook op de Golden Globes al met de belangrijkste prijzen lopen.

Moet winnen: Mad Max: Fury Road, maar we zijn sowieso al blij dat er cinema genomineerd raakt die gedreven wordt door actie, in plaats van door dialogen. De respons op zowel Mad Max als op The Revenant bewijst dat veel te veel mensen nog altijd schijnen te denken dat cinema gelijk staat aan twee personages die met elkaar dialogeren tot het verhaal gedaan is.

Beste regisseur

Adam McKay – The Big Short
George Miller – Mad Max: Fury Road
Alejandro G. Iñárritu – The Revenant
Lenny Abrahamson – Room
Tom McCarthy – Spotlight

Zal winnen: Alejandro G. Iñárritu voor The Revenant. Hij is zowat de enige regisseur waar iets rond te doen is momenteel en de visuele grandeur van de film wordt sowieso voor een groot deel aan hem toegeschreven (hoewel zijn cameraman, Emmanuel “Chivo” Lubezki, hier natuurlijk nog meer mee te maken heeft.

Moet winnen: George Miller, die voor Mad Max de schattige varkentjes en pinguïns inruilde voor een actiefestijn dat een haast ongeziene beheersing van visuele storytelling verraadt. Opnieuw: pratende koppen in beeld brengen kan iedereen (behalve misschien Tom Hooper, die meent daar om de een of andere wazige reden een fish eye-lens voor nodig te hebben). Maar puur met beeld een narratief uitwerken: dààr heb je een regisseur voor nodig. In dat opzicht is de keuze voor Iñárritu echter ook perfect te verantwoorden, dus: no beef from us.

Beste acteur in een hoofdrol:

Bryan Cranston – Trumbo
Matt Damon – The Martian
Leonardo DiCaprio – The Revenant
Michael Fassbender – Steve Jobs
Eddie Redmayne – The Danish Girl

Zal winnen: Leonardo DiCaprio. Het algemene gevoel schijnt te zijn dat hij hem zo stilaan écht wel verdiend heeft. Iedereen gunt het hem, en bovendien hangt er rond Trumbo en Steve Jobs absoluut geen Awards vibe. Ook The Danish Girl werd op gemengde kritieken onthaald en is dan ook niet genomineerd voor beste film of regie, zodat de weg deze keer volledig open lijkt te liggen voor DiCaprio. Ook al is het natuurlijk ook niet de eerste keer dat we dat zeggen.
Moet winnen: Leonardo DiCaprio, voor een indrukwekkende fysieke prestatie – net zoals regisseren meer is dan pratende kopjes in beeld te brengen, is acteren ook meer dan dialogen spuien.

Beste actrice in een hoofdrol:

Cate Blanchett – Carol
Brie Larson – Room
Jennifer Lawrence – Joy
Charlotte Rampling – 45 Years
Saoirse Ronan – Brooklyn

Zal winnen: Dit gaat tussen Cate Blanchett en Brie Larson – Blanchett in de rol van door de wol geverfde veteraan, Larson als nieuwkomer, Blanchett in een film die op onbegrijpelijke wijze niét genomineerd is geraakt, Larson in een film die wél in het lijstje zit (maar geen kans maakt om te winnen). We gokken op Larson als obligatoire upset win.

Moet winnen: Cate Blanchett. Net zoals Carol ook beste film had mogen winnen, als hij genomineerd was geweest. En net zoals Todd Haynes ook beste regisseur had mogen krijgen.

Beste acteur in een bijrol:

Christian Bale – The Big Short
Tom Hardy – The Revenant
Mark Ruffalo – Spotlight
Mark Rylance – Bridge of Spies
Sylvester Stallone – Creed

Zal winnen: Sylvester Stallone voor Creed, als sentimental favourite. Een ouder wordende acteur die, ondanks heel wat crappy films, altijd populair is gebleven en die nu een zeer fatsoenlijke prestatie aflevert in een verrassend sterke film. Dit wordt een soort career award, zonder twijfel.

Moet winnen: Mark Rylance voor Bridge of Spies, maar veel kans maakt hij niet. Zijn vertolking was een toonbeeld van ingehouden nauwgezetheid, maar daar koop je bij de Oscars niet veel voor.

De Oscars gaan door in de nacht van zondag 28 op maandag 29 februari, dus dan weet u of onze glazen bol nog naar behoren functioneert.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

6 + 13 =