Citadelic @ SMAK: nieuwe concerten in het voorjaar

Citadelic is ongetwijfeld ons favoriete Gentse guerillacollectief. Na een reeks festivals en een paar concerten in het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, krijgt de frequentere aanpak waar sprake van was nu echt gedaante. En meteen wordt een resem concerten vrijgegeven.

Daarbij wordt een mooie verzameling muzikanten bij elkaar gebracht. Een aantal daarvan zijn bekend van de El negocito Records/Citadelic-vleugel, een paar andere worden daarbuiten gehaald, met ook een paar verrassende gasten uit het buitenland, waaronder een paar combinaties met volk uit de Doek-stal (en zo hebben die van De Singer er ook een paar geprogrammeerd). En het begint eigenlijk al in december, met telkens een concert in de maanden erna:

8 december: Een Belgisch-Nederlandse onderonsje, met pianist Kris Defoort en trombonist Wolter Wierbos, gevolgd door een concert van het duo Brutter, Christian & Fredrik Wallumrød.

En in 2016:

14 januari: De legendarische pianist Bobo Stenson, samen met o.m. Jan Garbarek en Terje Rypdal een van de groten van zijn generatie (én het ECM-label), speelt een soloconcert, en naar verluidt is dat zijn eerste in België. Ook die avond: het pianoduo Antiduo (Erik Vermeulen & Seppe Gebruers) die drummer Eric Thielemans en Marek Patrman uitnodigen.

18 februari: Het Belgisch-Nederlandse duo Bart Maris (trompet) en Michael Moore (klarinet, altsax), aangevuld met het trio Seppe Gebruers, Hugo Antunes en Paul Lovens.

15 maart: Bassen centraal, met het duo Hugo Antunes / Laurens Smet, en het gerespecteerde Claudia Quintet van drumfenomeen John Hollenbeck, met daarin zwaargewichten Matt Moran, Red Wierenga, Chris Speed en Drew Gress.

26 april: Lilly Joel (Jozef Dumoulin en Lynn Cassiers, die lieten weten voorlopig nog geen stappen te ondernemen om ene Billy een proces aan te smeren) en het XL-ensemble Nest, met daarin (even ademen) Lennart Heyndels, Laurens Smet, Nathan Wouters, Ruben Machtelinckx, Seppe Gebruers, Niels van Heertum, Filipe Nader, Viktor Perdieus en Jakob Warmenbol, die een cd zullen presenteren.

U ziet: het SMAK wordt de komende maanden ook voor muziek the place to be. Een aantal concerten zullen we extra onder de loep nemen zodra ze naderen en voorbij zijn, maar deze data kan u best al noteren. Tot dan.

http://www.citadelic.be/
Beeld:
Geert Vandepoele

recent

The Jesus and Mary Chain

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Hoe moeilijk kan het zijn om een geluidsman eens...

James Brandon Lewis Quartet

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Back to Black

De titel van Sam Taylor-Johnsons jongste film verwijst naar...

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

Stake :: ”Ik zie ons nog wel doorgaan tot we baarden hebben als ZZ Top”

We hebben het met de manager gecheckt: bedoelde hij...

verwant

Citadelic Festival: Anderson, Bennink, Glerum & van Kemenade / Drum Summit

1 juni 2019Citadelpark, Gent

Naar goede gewoonte kon je ook dit voorjaar weer...

CITADELIC: Conversations III, Heleen Van Haegenborgh, Serries/Webster :: 31 mei 2015, Citadelpark

Werd er aanvankelijk nog zonnig weer voorspeld voor de...

Citadelic Winter :: 11 december 2012, Gravensteen Gent

De mannen van Citadelic organiseren uit de losse...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in