Monféry & Chaffoin :: Tin Lizzie: 1. De Mooiste van Ponchatowla

Een komische avonturenstrip met een sausje animatiefilm overgoten. Zo kunnen we het debuut van Disney-alumni Dominique Monféry en Thierry Chaffoin wel omschrijven. Het gaat om het eerste deel van een tweeluik.

In zijn korte bestaan heeft de imprint Gorilla al bewezen dat ze sterk willen inzetten op de klassieke, wat naïeve avonturenstrip, wars van intellectueel geneuzel maar ook van al te donkere en gewelddadige verhalen. Hun catalogus is net daarom zo verfrissend binnen het huidige aanbod aan Nederlandstalige stripverhalen. De Mooiste van Ponchatowla is het eerste deel van een nieuw tweeluik dat perfect past binnen het hierboven omschreven beeld. Het is een warm verhaal vol dwaze humor die sterk aanleunt bij een film van Walt Disney. Tegelijk zit daar ook de angel van dit album. Het soms wat al te dwaze gedrag van de personages staat de meer intieme momenten in het verhaal wat in de weg. Dat gaat dan zoals met die tang op dat varken. Maar het eindoordeel van dit vrolijke album is alleszins positief.

Het zuiden van de Verenigde Staten aan het begin van de twintigste eeuw. De auto is nog een nieuwe uitvinding die velen argwanend maakt. Wanneer de grootgrondbezitter kolonel Lebey een auto koopt om die aan te passen tot een tractor, wordt zijn voorman Rhod wat ongerust. Rhod moet de machine aanpassen, maar ziet dat niet echt zitten. Hij heeft met een oude liefde wel andere katjes te geselen. Jake, de pientere kleinzoon van de kolonel, ziet al die vernieuwing dan wel weer zitten. Met de sige Louis wordt het drietal compleet. Wanneer de kolonel van huis is, trekken ze naar de stad om daar Rhod te helpen om de echte liefde te vinden.

Tekenaar Dominique Monféry en scenarist Thierry Chaffoin hebben allebei een achtergrond in de studio’s van Disney. Beiden hebben daar als animator en storyboarder het klappen van de zweep geleerd. Tin Lizzie is voor beide heren een eerste stripervaring. De stempel van Disney staat in dit eerste deel nog iets te nadrukkelijk op het album gedrukt. Het verhaal wordt op een wervelende manier verteld, perfect aangevuld met het tekenwerk dat bijna letterlijk uit een film van Disney geplukt lijkt. Toch is de slapstick te alomtegenwoordig, waardoor de meer serieuze kanten van het verhaal in de verdrukking geraken. Zeker de wisselwerking tussen Rhod en Louis had iets meer ingetogen gemogen. Toch is Tin Lizzie een aangenaam album dat gemakkelijk wegleest.

De naam ‘Tin Lizzie’ verwijst naar een bijnaam die gebruikt werd voor de allereerste auto, de Ford T. Eerder al gebruikte ook de rockgroep Thin Lizzy die bijnaam. Tegelijk zit er ook een verwijzing in naar een Engelse kinderstrip die verscheen als ‘Tin Lizzie’. Voorlopig is de plot rond de auto in de strip eerder een zijsprong en krijgt het liefdesverhaal van Rhod het merendeel van de aandacht. Toch geven de auteurs in dit eerste deel voldoende aanzetten om ook het verhaal over de auto en de vooruitgang verder te ontwikkelen. Kortom, De Mooiste van Ponchatowla is een strip die wat gemengde gevoelens achterlaat. Of Gorilla met dit tweeluik een winnaar in huis heeft, zal in grote mate afhangen van het slot van het verhaal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

14 − dertien =