Zaz, Gary Clarck Jr., Rodrigo y Gabriela en meer voor Gent Jazz

Het Gent Jazz Festival kondigt nieuwe namen aan voor zijn veertiende editie. Net zoals vorig jaar, biedt het festival een staalkaart van relevante muziek uit de jazz en aanverwante genres, met een uitgebalanceerde mix van jong talent en gevestigde waarden op het hoofdpodium en de Garden Stage. Gent Jazz Festival vult affiche aan met Zaz, Charles Lloyd, Rodrigo y Gabriela, Abdullah Ibrahim, Gary Clark Jr. en veel meer.

Op vrijdag 10 juli slaan Bill Laswell en zijn cultgroep Material samen met de legendarische Master Musicians of Jajouka alle muzikale begrenzingen vakkundig aan diggelen. Net daarvoor brengt Made in Chicago een select kwartet avant-garde jazzpioniers terug samen: Jack DeJohnette, Muhal Richard Abrams, Larry Gray & Roscoe Mitchell. Kris Davis is dan weer een rijzende ster binnen het genre en komt naar Gent Jazz met haar Infrasound octet, inclusief Joachim Badenhorst. Diezelfde dag spelen ook ‘Jong Jazztalent 2014’ Keenroh XL, grote belofte David Virelles met zijn Mbókò en het intrigerende trio Reijseger-Fraanje-Sylla.

De legendarische saxofonist Charles Lloyd beheerst in zijn tien vingers de ganse jazzgeschiedenis en staat met zijn Quartet on top of the bill op 11 juli. Ook de geweldige Abdullah Ibrahim speelde met alle groten. Hij was er reeds bij op de eerste editie van Gent Jazz Festival in het Gravensteen. Vijay Iyer liet vorige zomer dan weer een onuitwisbare indruk na als Jazz Middelheims ‘artist in residence’. Verplichte kost in Gent deze zomer! Geven ook het beste van zichzelf die dag: Yuri Honing Acoustic Quartet, Toine Thys Trio en het Coaching-project van de studenten van het Gentse conservatorium i.s.m. een gevestigde jazzartiest.

De veelzijdige Limburgse pianist-componist Michel Bisceglia en het intrigerende Billie Holiday-tribuut van Kurt Overbergh, artistiek directeur van de AB, vullen de line-up voor zondag 12 juli aan.

Superster Zaz is hot in France, maar ook de rest van de wereld valt intussen als een blok voor haar mix van jazz, chanson en swing, haar ietwat hese stem en uitgelaten joie de vivre. Met Paris (2014) bezingt de jonge Française haar liefde voor de Franse hoofdstad. Live te zien op woensdag 15 juli.

Het duo achter Rodrigo y Gabriela schakelden de voorbije jaren internationale successen aaneen met hun unieke percussieve flamenco fusion. Gary Clark Jr. laat zijn gitaar dan weer blauwe tranen huilen zoals enkel Jimi Hendrix himself het hem voordeed. Ook Rhiannon Giddens, voormalige frontvrouw van rootsgroep The Carolina Chocolate Drops, bevestigt haar komst. Met Nordmann sluit een topper uit eigen stad de Garden Stage af, allemaal op donderdag 16 juli.

De komst van mister Gregory Porter op zaterdag 18 juli was al een tijdje geen geheim meer. Hetzelfde geldt voor de fusioncollectief Snarky Puppy, het vernieuwende pianotrio GoGo Penguin, BRZZVLL en Anthony Joseph en het fenomeen genaamd STUFF.

Gent Jazz is er van 10 t/m 19 juli. Alle info: www.gentjazz.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

15 + 20 =