Oscars 2015: de pronostiek

Niet dat we willen overdrijven, maar voor de eerste keer in jaren is het niét perfect voorspelbaar welke prent er met de Oscar voor beste film aan de haal zal gaan. Oké, de meeste andere categorieën zijn dan wel weer zo goed als volledig zeker, maar toch: een verrassing is mogelijk. Wij kijken in ieder geval, al was het maar om het onvermijdelijke imposante musicalnummer te zien dat Neil Patrick Harris aan het begin van de ceremonie gaat doen, en om de al even onvermijdelijke alcohol die er op zo’n nachtje geconsumeerd worden. Maar bon, om te beginnen kijken we eerst in onze glazen bol.

Beste film

Genomineerd: American Sniper, Birdman, Boyhood, The Grand Budapest Hotel, The Imitation Game, Selma, The Theory of Everything, Whiplash
Onze favoriet: We gunnen het zowel aan Birdman, Boyhood als aan Whiplash, maar als we echt alleen onze emoties laten spreken, dan zouden we voor Whiplash gaan. Oké, Boyhood is specialer van opzet en Birdman is nog uitbundiger en gewaagder van opzet, maar de tomeloze energie waarmee de destijds slechts 29-jarige Damien Chazelle Whiplash heeft gemaakt, is zo ontwapenend dat we het echt mooi zouden vinden mocht hij hem krijgen.
Onze voorspelling: Enkele weken geleden zouden we nog Boyhood hebben gezegd, maar Birdman heeft momenteel alle buzz achter zich. Birdman dus.

Beste regisseur

Genomineerd: Aljandro G. Iñárritu (Birdman), Richard Linklater (Boyhood), Bennett Miller (Foxcatcher), Wes Anderson (The Grand Budapest Hotel), Morten Tyldum (The Imitation Game)
Onze favoriet: Principieel vinden we dat Wes Anderson al lang geleden had moeten winnen en The Grand Budapest Hotel is ook ontegensprekelijk een van zijn beste films. De softie in ons duimt voor Richard Linklater (geen groot stilist, maar wel een mensch). Maar eigenlijk vinden we de showy stijl van Birdman echt wel indrukwekkend, om nog maar te zwijgen van de manier waarop Iñárritu zijn carrière een nieuwe wending heeft gegeven. We gaan dus voor Iñárritu.
Onze voorspelling: Iñárritu. Linklater maakt ook nog altijd kans, maar de hype rond Boyhood is iets te veel gaan liggen.

Beste acteur

Genomineerd: Steve Carrell (Foxcatcher), Bradley Cooper (American Sniper), Benedict Cumberbatch (The Imitation Game), Michael Keaton (Birdman), Eddie Redmayne (The Theory of Everything)
Onze favoriet: Michael Keaton was echt fenomenaal in Birdman en verdient hem volledig. Steve Carrell zou onze tweede keuze zijn. Oh ja, en is er ook maar één aardse reden waarom Jake Gyllenhaal hier niet tussenzit voor Nightcrawler?
Onze voorspelling: Deze wordt nek-aan-nek tussen Keaton en Redmayne. Redmayne heeft een oerklassieke Oscarrol gespeeld, maar Keaton heeft wel het emotionele comebackverhaal mee én Redmayne krijgt nu erg veel tegenwind door zijn bizarre rol in Jupiter Ascending. Dus we gokken op Keaton.

Beste actrice

Genomineerd: Marion Cotillard (Deux Jours, Une Nuit), Felicity Jones (The Theory of Everything), Julianne Moore (Still Alice), Rosamund Pike (Gone Girl), Reese Witherspoon (Wild)
Onze favoriet: We hebben twee van de genomineerde films, Still Alice en Wild, nog niet gezien. Van de overigen zouden we gaan voor Rosamund Pike, maar Julianne Moore schijnt echt wel heel sterk te zijn en let’s face it, ze had in 1997 al een Oscar moeten krijgen voor Boogie Nights. Dus we gunnen het haar.
Onze voorspelling: Als iemand anders dan Moore ‘m wint, posten we op Oscarnight een naakte selfie.

Beste acteur in een bijrol

Genomineerd: Robert Duvall (The Judge), Ethan Hawke (Boyhood), Edward Norton (Birdman), Mark Ruffalo (Foxcatcher), J.K. Simmons (Whiplash)
Onze favoriet: Een sterke categorie, uitsluitend bevolkt door acteurs die de prijs waardig zijn. J.K. Simmons is echter een terechte koploper hier: hij zet een onvergetelijke rol neer in Whiplash.
Onze voorspelling: J.K. Simmons, zonder enige twijfel. Hij heeft al zowat elke prijs onder de zon gewonnen en geen enkele andere genomineerde heeft ook maar enige buzz achter zich hangen.

Beste actrice in een bijrol

Genomineerd: Patricia Arquette (Boyhood), Laura Dern (Wild), Keira Knightley (The Imitation Game), Emma Stone (Birdman), Meryl Streep (Into the Woods)
Onze favoriet: Wild hebben we dus nog niet gezien, maar voor de rest is dit zeker niet de sterkste categorie van de avond. Meryl Streep stond te overacteren in een rotslechte film, Keira Knightley was gewoontjes maar we hebben geen flauw idee waarom ze genomineerd werd en Emma Stone was, ironisch genoeg, de zwakste schakel in de verder oerdegelijke cast van Birdman. Dus: Patricia Arquette, voor een doorleefde, diep menselijke rol in Boyhood.
Onze voorspelling: Arquette, om dezelfde reden.

Beste animatiefilm

Genomineerd: Big Hero 6, The Boxtrolls, How to Train Your Dragon 2, Song of the Sea, The Tale of Princess Kaguya
Onze favoriet: The Tale of Princess Kaguya, een prachtige, gewaagde animatiefilm die geduld vereist, maar beloont met een unieke ervaring. Onze runner-up is het verrassend pakkende How to Train Your Dragon 2
Onze voorspelling: We gokken op Big Hero 6, een zeer positief ontvangen film die nog vers in het geheugen ligt.

Beste buitenlandse film

Genomineerd: Ida (Polen), Leviathan (Rusland), Tangerines (Estland), Timbuktu (Mauretanië), Relatos Salvajes (Argentinië)
Onze favoriet: Leviathan, een meeslepende, zwartkomische fuck you aan het adres van Vladimir Poetin en het onleefbaar corrupte Rusland dat hij (mee) gecreëerd heeft.
Onze voorspelling: Ida heeft al behoorlijk wat andere prijzen gewonnen en heeft op de een of andere manier de sfeer mee. Het is ook een erg sterke film, dus het weze hem gegund.

Beste origineel scenario

Genomineerd: Birdman (Alejandro G. Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris, Jr. & Armando Bo), Boyhood (Richard Linklater), Foxcatcher (E. Max Frye, Bennett Miller), The Grand Budapest Hotel (Wes Anderson, Hugo Guinness)
Onze favoriet: misschien een verrassing, maar de subtiele karakterisering en de geleidelijke, slow-burn opbouw van Foxcatcher is ons echt bijgebleven. Die dus.
Onze voorspelling: een moeilijke keuze. Meestal is dit wel de categorie die de Academy uitkiest om troostprijzen te geven aan films die voor de rest niet veel krijgen, dus we gokken op The Grand Budapest Hotel.

Beste bewerkt scenario

Genomineerd: American Sniper (Jason Hall), The Imitation Game (Graham Moore), Inherent Vice (Paul Thomas Anderson), The Theory of Everything (Anthony McCarten), Whiplash (Damien Chazelle)
Onze favoriet: Paul Thomas Anderson had 20 jaar geleden al een Oscar moeten winnen en ondanks de gebreken ervan, is Inherent Vice echt een bijzondere brok cinema, die méér nominaties verdiende. Tweede plaats gaat naar Damien Chazelle.
Onze voorspelling: Dit zal waarschijnlijk naar één van de twee stuffy Britten gaan die het scenario schreven van de twee saaiste, meest conventionele Oscarfilms in jaren. We gokken op The Theory of Everything.

Of we gelijk hadden of niet, dat ontdek je in de nacht van zondag 22 op maandag 23 februari. (Maar natuurlijk hebben we gelijk. Wat dacht je dan?)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

veertien + vier =