Jan Pollet & Piet Pollet :: O Scenario

Een verhaal zonder plot, een plot zonder verhaal. Welkom in de wereld van de gebroeders Pollet!

Uitgeverij Bries, het kindje van Ria Schulpen, is nog steeds springlevend. Ondanks het gemis van de winkel in de Kammenstraat, slaagt de uitgeverij er nog steeds in om met beperkte middelen kwaliteitsvolle strips uit te geven. En vooral gedurfde uitgaven krijgen nog steeds een forum.

Deze O Scenario van Jan en Piet Pollet is daar een typevoorbeeld van. Jan Pollet komt net kijken in de stripwereld. Hij is geen typevoorbeeld van een scenarist. Hij is recensent en columnist voor poëziesites en enkele literaire weblogs en dus kan je je afvragen wat hij bij de zevende kunst komt zoeken. Broer Piet is als notoir stripliefhebber dan uiteraard de brug naar deze wereld, hoewel hij eerder schilder en etser is. De symbiose tussen de twee broers zorgt voor deze zwart-wituitgave.

O Scenario is te kunstig en te poëtisch om een strip genoemd te worden. En toch is het een strip. Wat is er nu aan de hand met dit boekwerk? Ten eerste is de cover geen gewone cover. De hoeveelheid tekst zou al een belletje moeten laten rinkelen: de cover is wel degelijk de eerste pagina van de strip. Net zoals de achterzijde het einde is. Daarnaast wordt het gehele concept verteld als een tocht in een labyrint, zowel tekstueel als visueel. Een plot is er niet en als lezer word je meegetroond op een bizarre reis vol verwijzingen naar cultureel verantwoorde kunstenaars, muzikanten en wetenschappers.

Ondertussen volgen we doen en laten van de broers Grumbach en Groove, niet toevallig een scenarist en een tekenaar. En net als in een labyrint begeven ze zich naar het middelpunt om daarna spiraalgewijs terug naar de buitenzijde te bewegen. Het boek is onderverdeeld in korte hoofdstukken met soms een quote als titel, soms een personage waarbij het (beroemde) portret niet altijd overeenkomt met de naam.

Duidelijk? Nee? Dan moet je dit werk zeker lezen. Duidelijker zal het niet worden, maar eerder dan een graphic novel gelezen te hebben, krijg je het gevoel dat je een tentoonstelling hebt bezocht met werk rond een thema, waarbij het thema nog moet gevonden worden.

O Scenario is intussen meer dan een strip. Er is de tentoonstelling, de website en vooral de wedstrijd. De strip zit, zoals gezegd, vol verwijzingen naar (het werk van) schrijvers, schilders, componisten, zangers, regisseurs, beeldende kunstenaars, denkers en wetenschappers. Je wordt dan ook uitgedaagd om een lijstje van verwijzingen door te mailen naar ria@bies.be om kans te maken op een eenpaginastrip waarin je zelf de hoofdrol speelt.

Verfrissend om nog eens een vernieuwend concept tegen te komen in de stripwereld. Misschien ook typisch Belgisch, deze surreële benadering van een verhaal. Natuurlijk loop je dan als uitgeverij het risico dat je alleen fervente voor- en tegenstanders zal hebben en geen groot middenveld zal bereiken. Moedig om dit uit te geven en prima voor de liefhebber. Maar jammer genoeg zal het slechts een kleine niche dekken.

Kortom: voer voor de meerwaardezoeker, minder voor de comicfan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

2 + 14 =