Len Wein & Jae Lee :: Before Watchmen: Ozymandias

Met Ozymandias beleven we het orgelpunt van de Before Watchmen-serie. Na de kabbelende voorgangers vergt het wat zelfovertuiging om aan dit slotstuk te beginnen. Maar wat blijkt?

Eens te meer wordt bewezen dat je je niet mag laten leiden door vooroordelen. Dit laatste deel is duidelijk het beste deel van de serie. Dit verhaal heeft een duidelijke, voor sommigen misschien soms wat saaie, structuur en geeft een logisch inzicht in de totstandkoming van het hoofdpersonage. Het concept is opgevat als de autobiografie van Adrian Veidt. Alles komt trouwens stukken beter tot z’n recht als je de originele Watchmen nog even doorgenomen hebt. Deze biografie vult immers de hiaten aan omtrent de Adrian Veidt, de slimste man ter wereld.

Het uiteindelijke verhaal begint, zoals het een autobiografie betaamt, bij de geboorte van Veidt. Hij was de zoon van rijke Duitse immigranten, die het belangrijk vonden dat hij in Amerika zou opgroeien. Hoe zou hij anders ooit president van Amerika kunnen worden?

Al als kleuter blijkt Adrian over een buitengewone intelligentie te beschikken, die hij voor z’n eigen veiligheid verborgen moet houden. Als hij op school gepest wordt, besluit hij vechtkunsten ate leren, waarna hij zijn pester de invaliditeit instampt en hij bijna van school vliegt. Dit is de eerste keer dat z’n ware aard naar boven komt. Op zeventienjarige leeftijd verliest hij zijn beide ouders in een ongeval. Dat levert hem een aanzienlijke erfenis op., maar hij geeft alles weg aan het goede doel en wil bewijzen dat hij vanaf nul kan uitstijgen tot een machtig en rijk persoon. Hij besluit een pelgrimstocht te ondernemen in de voetsporen van zijn held Alexander de Grote. Als hij in de woestijn onder invloed van een bol hasjiesj begint te hallucineren, komt hij tot de naam Ozymandias, een bijnaam van farao Ramses II.

Terug in Amerika schopt hij het op anderhalf jaar tijd tot extreem rijke beursgoeroe. Intussen heeft hij zijn latere lief Miranda St. John ontmoet. Na een ruzie sterft ze door een overdosis drugs van slechte kwaliteit. Dat is voor Adrian de trigger om zich om te vormen tot zijn alter ego Ozymandias. Zijn kledij is een mengeling van attributen van Ramses II en Alexander de Grote. Zijn eerste doelwit: de dealers die schuldig zijn aan de dood van Miranda.

Het verhaal komt hierna in een stroomversnelling terecht. Er is de tumultueuze ontmoeting met de Comedian, die opvallend veel gelijkenissen met Veidt vertoont, en de bewondering/jaloezie tegenover de superheld Dr. Manhattan.

Scenarist Len Wein, die mee aan de wieg stond van deze prequelserie, heeft heel wat opdrachten opgeofferd om zich aan dit deel te kunnen wijden. En je merkt dat er heel wat werk in zit. Hij kent zijn geleende personage duidelijk door en door. Toegegeven, er zitten een aantal clichés in die refereren naar The Karate Kid of zelfs Batman, The Beginning. Maar alles past perfect in elkaar. In eerste instantie is Adrian Veidt in Watchmen misschien het personage dat het minst tot de verbeelding spreekt. Wat dat betreft, doet Wein je van gedachten veranderen. Hij graaft erg diep in de psyche van Veidt en geeft de lezer inzicht in de manier waarop het ego van een man hem tot extreme daden kan leiden, terwijl hij gelooft dat hij een vertegenwoordiger is van rechtvaardigheid en moraliteit.

Maar het is niet alleen Wein die alle lof moet krijgen. Tekenaar Jae Lee is misschien wel de echte ster van dit sluitstuk. Lee, die ooit een Eisner Award kreeg voor Inhumans en zich nu heeft gestort op Batman/Superman levert prachtig werk. Hij is de enigedie het speciale langwerpige formaat van de reeks tot in het uiterste benut om zijn tekeningen tot hun recht te laten komen. Elke pagina is een feest van symmetrie, lay-out, tekenkunst en kleurgebruik. Dit geeft een geweldige rust bij het lezen en komt tegemoet aan wat de cover belooft voor de inhoud: pure zen. Zelfs de, vaak extreme, gewelddadige scènes komen heel wat vredevoller tot uiting door het gebruik van vorm en symmetrie. Je merkt dat zeker 90% van de tekst van het scenario kon worden geschrapt door de kracht van de tekeningen, zonder Weins verhaal onrecht aan te doen. Topprestatie!

Hoewel dit het sluitstuk is, worden er nog een aantal spin-offs verwacht. Hopelijk wordt het Watchmen-universum niet te zeer uitgemolken, want wat ons betreft is het verhaal af. Een mooi sluitstuk van een wisselende reeks.

Meer Before Watchmen: Ozymandias:
http://www.rwedizioni.com/shop/dc-comics/before-watchmen-ozymandias/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

13 − twaalf =