De revolutie die er geen was: Netflix, dag één

Ah yes… Ziek in je zetel liggen op de dag dat Netflix gelanceerd wordt in België. Een filmgeek kan zich ergere zaken voorstellen. Op dag één van de komst van de digitale videotheek naar ons land – een komst die de laatste maanden voorafgegaan werd door voorspellingen en geruchten als betrof het de wederopstanding van de Messias – is het wellicht nog vroeg om al conclusies te trekken, dus beschouw dit gerust als een set eerste indrukken, die hopelijk een realistisch beeld geven van wat Netflix momenteel te bieden heeft – en vooral wat niet.

De praktische kant

Eerst en vooral: klant worden van Netflix is zeker het probleem niet. Ga naar netflix.com, volg de registratieprocedure en klaar is kees. Voor €7,99 per maand kan je in standaard definitie kijken en streamen op twee toestellen, wat inhoudt dat je op je PC naar één programma kan kijken, terwijl je wederhelft lekker romantisch op de tablet naar iets anders kijkt. Voor €8,99 per maand krijg je hetzelfde, maar dan in HD en voor €11,99 per maand kan je in HD desnoods tot op 4 toestellen verschillende programma’s bekijken. Handig als je met het hele gezin collectief de noodzaak tot conversatie wil vermijden.

De eerste maand is gratis. Netflix vraagt wel meteen je credit cardgegevens en je abonnement wordt automatisch verlengd, tenzij je dit expliciet stopzet. Ik veronderstel dat Netflix wel zo fair zal zijn om kort tevoren nog eens een herinneringsmail te sturen, maar als je twijfelt, markeer de vervaldatum van je gratis maand dan maar al in je agenda.

Persoonlijk heb ik Netflix ook zonder problemen op mijn PS3 kunnen installeren, zodat ik gewoon op mijn tv kan kijken zonder de computer er aan te moeten hangen. Mensen met een fancy smart-tv, X-box of ander digitaal toestel: laat gerust weten wat jullie gebruikerservaring was in de commentaarsectie hieronder. Het enige dat ik weet, is dat ik op nog geen vijf minuten op de PS3 door het aanbod zat te scrollen.

Uiteindelijk heb ik de film Fanboys maar eens bekeken, een komedie over Star Wars-nerds die anno 1999 willen inbreken in de Skywalker ranch om The Phantom Menace te bekijken, enkele maanden voordat hij uitkomt, omdat één van hen dodelijk ziek is en de releasedatum wellicht niet meer haalt. Leuk idee, matige film. Is er trouwens ooit al een film geweest die er beter op werd omdat Kevin Smith zijn gezicht laat zien, al is het dan maar voor heel even? (Niet te veel commentaar, aub, ik heb een excuus: ziek, zetel, weet je wel?)

Anyway, ik heb even mijn telemeter gecheckt voor en na de film. Fanboys duurt zo’n 90 minuten en vrat 2,199 MB weg (dit was de HD-versie). Niet weinig, maar als je hem in 1080p wil downloaden als illegale torrent, ben je ook wel ongeveer dat kwijt (heb ik van horen zeggen). In ieder geval: is je internetverbruik beperkt, controleer dan goed op voorhand wat je maandelijkse limiet is, want een seizoen Breaking Bad binge-watchen kan al snel een serieus gat in je verbruik slaan. Op de beeld- en geluidskwaliteit valt niets aan te merken.

Het aanbod

En dan komen we aan het minder goede nieuws: op de dag van lancering is het aanbod eerder beperkt. Naar Netflix werd vooral uitgekeken door hardcore fans van de betere fictieserie en films, maar het is juist deze doelgroep die op dag 1 teleurgesteld dreigt te zijn. Voor de liefhebbers van de betere tv, heeft Telenet stokken in de wielen gestoken door een exclusiviteitscontract af te sluiten met HBO. Nieuwe afleveringen van courante series zijn de dag na uitzending in de VS al te bekijken op Telenet, en klassiekers als The Sopranos en Band of Brothers blijven beschikbaar. Bijgevolg: niets daarvan op Netflix. Wie dit weekend alles van Game of Thrones wilde inhalen, is er aan voor de moeite. (Vreemd genoeg is Deadwood een uitzondering; allicht een rechten-issue.)

Het aanbod van BBC en een aantal Amerikaanse zenders, zoals FX, is wél zeer degelijk: alles van de recente reeksen Doctor Who, Sherlock en Luther tot Homeland, Breaking Bad, Fargo en The Americans is voorhanden.

VRT heeft een deal gesloten met Netflix, wat allicht de Hallellujah-berichtgeving in het Journaal verklaart, maar voorlopig beperkt zich dat tot Dubbelleven, De Elfenheuvel en de oude tekenfilms van Kuifje. Wie daar zin in heeft, kan zich dus volledig laten gaan. Het is nog even wachten tot alle 79 seizoenen van De Kampioenen online staan.

Wat de films betreft, is het aanbod vooral erg mainstream en gericht op de laatste 20 jaar. Voor 1980 werden er blijkbaar maar twee films gemaakt: The Godfather en The Godfather Part II. (Part III is vreemd genoeg dan weer niét te vinden – oké, die was wat minder dan de eerste twee, maar dan nog…) Oh ja, en nog een paar in de vergetelheid gesukkelde Disneyfilms uit de jaren zestig ook. Een echte cinefiel zal hier zijn gading niet snel vinden, omdat zelfs de meer cinefiele titels in het aanbod (de Koreaanse film The Chaser, bijvoorbeeld, of Alfonso Cuarons Y Tu Mama También) nog altijd vrij bekend zijn – echt obscure zaken zijn vooralsnog niet beschikbaar. Gezellig het Duits expressionisme verkennen via Netflix, of het oeuvre van Tarkovsky snel even inhalen, is nog toekomstmuziek. En wat misschien nog erger is: het aanbod lijkt ook te eindigen ergens een jaar of twee geleden. Zo is Gravity, van diezelfde Alfonso Cuaron, nergens te bekennen, hoewel die film al lang goed en wel uit is op blu-ray en verkrijgbaar is in de VOD-catalogus van zowel Telenet als Belgacom. Als Netflix zijn kernpubliek wil plezieren, dan zal het toch korter op de bal moeten spelen.

Vergeet trouwens niet om ook het Kids-aanbod te checken, want daar zitten een aantal Disney- en Pixarfilms in waar ook veel volwassenen gek op zijn. Ik heb even gekeken bij een relatief recente animatiefilm (Wreck-it-Ralph) en bij een klassieker (101 Dalmatians): beide films waren zowel in het Nederlands als in het Engels beschikbaar, al dan niet met ondertitels.

Op dit moment lijkt het aanbod eerder gericht op mensen die af en toe een filmpje willen meepikken en die op het werk hebben horen waaien dat die serie Breaking dingskes toch echt niet slecht is. En dat is dus niet genoeg. Maar hey, het is nog enorm vroeg en de catalogus zou inderdaad geleidelijk aan uitgebreid worden. Dus we zullen zien over een maand.

Oh ja, en Kindergarten Cop zit niet in het aanbod. What the hell, Netflix, hoe kun je dié nu vergeten?!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

8 + vijf =