Laatste Ramone overleden

Met de dood, gisteren, van Tommy Ramone in Queens, New York komt er een definitief einde aan het tijdperk van de Ramones. Na het heengaan van zanger Joey (2001), bassist Dee Dee (2002) en gitarist Johnny (2004) is nu ook het laatste lid van de oorspronkelijke line-up niet meer.

Tamás Erdélyi, zoals zijn echte naam luidde, werd geboren in Boedapest op 29 januari 1952 als zoon van twee Hongaars-joodse Holocaust-overlevers. Op jonge leeftijd zou hij met zijn familie naar New York verhuizen, waar hij in de Forrest Hills-wijk in Queens de andere Ramones leerde kennen. In de late jaren ‘60 zou hij eerst samen met John Cummings (later Johnny Ramone) in een garagerock-bandje spelen. In het midden van de jaren ‘70 was hij dan de drijvende kracht om samen met Johnny, Douglas Colvin (Dee Dee) en Jeffrey Hyman (Joey) de Ramones op te richten. Oorspronkelijk zou Tommy de manager van de band zijn, maar omdat Joey van het drumstel naar de zang verhuisde was er plots nood aan een nieuwe drummer. En omdat hij bij de audities de drumpartijen steeds beter voordeed dan de kandidaten konden nadoen, kwam Tommy Ramone opnieuw als muzikant in de Ramones terecht.

Met hun snelle en korte (zelden langer dan 2,5 minuut) songs waren de Ramones een van de grondleggers van de punk in de VS. Met zijn weinig geraffineerde, ruwe drumstijl had Tommy een belangrijke rol in het bepalen van de sound van de oorspronkelijke Ramones. Hij speelde (en co-producete) op de eerste drie albums van de band, het klassieke trio Ramones (1976), Leave Home (1977) en Rocket To Russia (1977) alsook op het legendarische live-album It’s Alive (1979). Met deze platen legden de Ramones een blauwdruk waar talloze andere groepen zich op zouden baseren om de rockscene – die in de jaren ‘70 gedomineerd werd door progressieve rock met ellenlange en minitieus uitgeschreven songs – nieuw leven in te blazen met songs gebaseerd op gevoel en passie, in plaats van op virtuositeit. Met “Blitzkrieg Bop” en “I Wanna Be Your Boyfriend” was hij trouwens ook de auteur van twee van de bekendste Ramones-songs.

Na Rocket To Russia zou Tommy, het optreden moe, de drumkit overlaten aan Marky Ramone. Hij werd de manager van de band, en zou nog als producer voor de Ramones werken op Road To Ruin (1978) en Too Tough To Die (1984). Ook nadien zou hij een goeie band onderhouden met zijn vroegere bandgenoten, hij werd niet voor niets ‘de normale Ramone’ genoemd. Als producer zou hij in de jaren ‘80 ook nog tekenen voor de collegerock-klassieker Tim (1985) van The Replacements.

In 2004 zou hij na het overlijden van Johnny Ramone, nog éénmaal als Ramone optreden tijdens een benefiet voor kankerbestrijding. Tevens zou hij zich nog op de Amerikaanse rootsmuziek richten, want met Claudia Tienen richtte hij het bluegrass-duo Uncle Monk op, waarmee hij in 2006 het album Uncle Monk zou uitbrengen.

Op 11 juli 2014 overleed Tommy Ramone aan de gevolgen van galwegkanker. Met hem is nu ook de laatste der Ramones heengegaan. Hey ho, let’s go.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

19 − dertien =