HET BOS :: Een nieuwe artistieke biotoop midden in ‘t Stad

Na zestien mooie jaren op een industrieterrein buiten de stad, heeft de Antwerpse artistieke vrijhaven Scheld’Apen zijn nieuwe thuis gevonden in het centrum van de stad. De opvolger heet Het Bos en wordt vanavond feestelijk geopend.

“Scheld’Apen wil een artistieke vrijplaats in de stad en neemt daarvoor de nodige ruimte…”. Met die woorden in een fax gericht aan pers en stad start de geschiedenis van het cultuurcentrum in 1998. Een tiental jongeren beslist om een leegstaande havenkantine aan d’Herbouvillekaai 36 op het terrein Petroleum-Zuid, ten zuiden van het centrum van Antwerpen, te kraken en als concert- en feestzaal in te richten. Met de jaren groeit Scheld’Apen uit tot een van de populairste jeugdhuizen en undergroundketens in de stad. Onder meer groepen als Think Of One, DAAU, El Guapo Stuntteam en The Internationals worden er kind aan huis. Maar er is naast muziek ook plaats voor film en theater.

In 2004 komt de werking onder druk te staan, doordat het stadsbestuur van het terrein een doortrekplaats voor woonwagenbewoners wil maken. Na overleg kan Scheld’Apen toch blijven en nadien word de kunstenwerkplaats erkend als jeugdcultuurcentrum en krijgt het subsidies van de stad. In 2012 wordt echter aangekondigd wat al langer bekend is: de industriële site krijgt een nieuwe bestemming. Scheld’Apen moet definitief afscheid nemen van d’Herbouvillekaai, maar kan wel een nieuwe start nemen in een groter pand aan de Ankerrui, in de buurt van Het Eilandje.

In het nieuwe pand worden op de gelijkvloers een concertzaal voor 200 man en een café ingericht. Op de eerste verdieping is er ruimte voor een Volxkeuken en een tentoonstellingsruimte. Op de tweede verdieping komt een kleine theaterzaal voor 80 mensen. Geheel in de traditie van Scheld’Apen wordt dit allemaal op 2 mei op originele wijze geopend met een heuse wedstrijd Mexicaans worstelen en een openingsdans begeleid door onder meer Crumar Young (het elektronisch project van Milan Warmoeskerken), de avant-garde van Swedish Volvo Girls en Hazy Hands (zie Humo’s Rock Rally dit jaar).

Maar daarmee zijn we nog niet uitgepraat. Tot en met 31 mei is Het Bos al volgeboekt met film, theater, expo en muziek voor zowel avonturiers, fijnproevers als kenners. Zo speelt op dinsdag 6 mei de cult doom/punkband Satan’s Satyrs (voor fans van Venom en consorten) er met Death Alley en Witchtrail. Vrijdag 9 mei is het de beurt aan het occulte Sabbath Assembly. En een dag later nodigt klarinettist Joachim Badenhorst de durver uit voor Klein Labelnight, een avond vol improvisatie met zijn muzikale vrienden.

Andere blikvangers deze maand zijn de Chileense kosmische groep Föllakzoid (15 mei), de kleurrijke elektronische muziek van Pomrad (16 mei), het gestoorde — en terug van weggeweest — White Circle Crime Club (thuismatch op 30 mei!) en de Amerikaanse garage revivalband Chain And The Gang (31 mei). Wedden dat er zeker één ding tussen staat dat bij u zal aanslaan? Sla het adres van Het Bos alvast op in uw GPS.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

20 − drie =