ENOLA VI.BE: Thyself

Maandelijks selecteert enola.be op vraag van Poppunt een aanstormend talent uit de grote vi.be-pool. Deze keer: Thyself.

Het aforisme “Know Thyself” gaat al mee sinds een millenium of drie, maar krijgt door middel van de Brusselse band Thyself meteen een mooie nieuwe lading. Te oordelen naar de bijzonder frisse klanken te vinden op het vi-be-profiel van dit viertal, zou elke muziekliefhebber deze band immers moeten leren kennen. De drie songs werden gelicht uit hun zelfgetitelde ep (volledig luisteren kan op bandcamp) en leveren alternatieve rock zo spannend als we de laatste jaren nog maar zelden gehoord hebben. De songs blijven toegankelijk, maar verweven wel allerhande goed gevonden ideeën en vaag verwante invloeden in een geheel dat voldoening geeft. Speelt “Behind Clouds” bijvoorbeeld nog leentjebuur bij hedendaagse postrock, dan zorgen de doorleefde vocalen (denk een minder extraverte Gregory Frateur) voor een fikse dosis eigenheid. Het tweeluik “Always The Same” schippert dan weer tussen groots klinkende stadionrock en jazzy refreinen om na een a capella intermezzo in een voortdurend spanning opbouwende climax uit te monden. Vuil rocken kan de groep ook, wat duidelijk is uit de zwaar door fuzz aangevreten finale in “Come To Pray”. Eclecticisme gaat hier echter niet ten koste van toegankelijk songmateriaal, waardoor we de band gerust zien doorbreken bij een breder publiek. De vergelijking met Radiohead lijkt voor de hand liggend, en met enkele jaren rijping en misschien ook wel een accent-coach om het hier en daar wat bizar klinkende Engels te verhelpen zou die vergelijking niet eens onterecht zijn. In Wallonië en Frankrijk krijgt Thyself al heel wat kansen aangereikt, Vlaanderen mag hierin snel volgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

drie × 4 =