Grails + Lilacs & Champagne :: 15 maart 2014, Beursschouwburg

Vier jaar na hun vorige tour doorheen Europa en drie jaar na hun laatste volwaardige langspeler Deep Politics stond Grails nog eens in België. Was hun laatste Belgische concert in het STUK nog een lichte teleurstelling – zo hoorden we van de aanwezigen – dan was deze passage in de Beursschouwburg voer voor lichte euforie.

Willekeurig voorprogramma geplukt uit de vaderlandse scene? Niks voor Grails, die gewoon hun eigen voorprogramma speelden. Alex Hall en Emil Amos, spilfiguren in Grails, begonnen onder hun tweetjes Lilacs & Champagne waarin obscure samples, geprogrammeerde drums en bevreemdende geluiden een huwelijk aangaan met die typische psychgitaren waar Grails een patent op heeft: alsof Madlib een plaat van The Grateful Dead zou remixen. Op plaat durft dat nogal eens iets te gezapig te worden (vooral tweedeling Danish & Blue blonk uit in ultimate chillaxing), maar wanneer het duo live uitgroeit tot een echte band krijgen veel van de composities een opvallende extra punch mee. Amos’ daverend drumgemep nam daarbij vaak de plaats in van de knisperende breakbeats uit de plaat.

Mocht je als luisteraar het materiaal van Grails noch Lilacs & Champagne kennen, dan zou je wellicht het onderscheid tussen beide shows nauwelijks kunnen maken, behalve dan door op te merken dat enkel bij het voorprogramma visuals werden gebruikt (ook deze weer heel typisch verhakkelde VHS-retro, spijtig dat Grails er geen mee kreeg). De elektronische nadruk van Lilacs & Champagne werd immers zodanig secundair in deze stevig knallende liveversies waardoor de grijze zone tussen de bands alleen maar groter werd. Niet dat wij daarover klagen, want deze bandaanpak waarin ook wat gejamd mocht worden, zorgde voor een veel meeslepender geluid dan het tweetal op hun twee platen neerzette, met vooral een ferme uitschieter in “Everywhere, Everyone”.

Vreemd wel dat wanneer Grails dan in zijn echte gedaante kwam aanzetten na die opwarmingsset, ze toch een kwartiertje nodig hadden om op te warmen. Opener “I Led Three Lives” miste wat schwung om volledig te overtuigen en pas bij de derde song “Back To The Monastery” vond het zestal echt zijn draai. Vanaf dan was het gelukkig echt vertrokken en werden we getrakteerd op een uitstekende en bovendien behoorlijk gevarieerde set. De nadruk lag daarbij redelijk hard op het recente werk van de groep, een eclectisch amalgaam van hun postrockroots aangelengd met elementen uit prog, psych, Arabische muziek, muziek uit soundtracks voor obscure jaren zeventig films en nog talloze andere invloeden.

Dat levert gelukkig niet enkel op plaat meeslepende muziek op, maar dus ook live. Hoogtepunten genoeg aan te duiden in deze set, zoals een diep rommelend “Immediate Mate”, een bijzonder catchy “Almost Grew My Hair” en vooral een daverende eerste bis “Silk Rd.”, maar in feite wist de band vanaf dat eerste ietwat onzekere kwartier gewoon continu een erg hoog niveau aan te houden. Songs werden daarbij redelijk trouw aan de albumversies gespeeld, al waren er ook enkele korte improvisatiestukken te bekennen. Tussendoor speelde Grails ook twee covers die goed de typerende muzikale spreidstand van de band aantoonden. “All The Colors Of The Dark” van Bruno Nicolai (soundtrack uit 1972), dat ook op Deep Politics stond, knoopte aan bij de recent dominerende retroklanken, terwijl tweede bis “Space Prophet Dogon” van grote idolen Sun City Girls (reeds te vinden op de allereerste Grails-plaat The Burden Of Hope) de neiging van de band illustreerde om volksmelodieën van nergens en overal binnenstebuiten te keren.

Kortom, uitstekende double bill daar in de Beursschouwburg. Lilacs& Champagne maakte duidelijk dat ze ook live absoluut bestaansrecht hebben met een veel stevigere benadering (een aspect dat in feite ook veel meer op de platen zou mogen doordringen) en Grails bevestigde hun positie aan de top van de instrumentale rock haast moeiteloos. In een ideale wereld moeten we dan geen vier jaar meer wachten om de groep nog eens te kunnen aanschouwen op een Belgisch podium.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijftien − vijf =