DieterVdO :: Snow

Met extravagante fantasie debuteert Dieter VdO met het album Snow. Opnieuw een Vlaams debuut. Deze keer is het wel eentje die het over een heel andere boeg gooit.

Bij Dieter VdO, voluit Dieter Van der Ougstraete, zijn we niet aan het juiste adres voor autobiografische verhalen vol herkenbare, menselijke thema’s. VdO zoekt eerder de alternatieve stripscene op die internationaal baanbrekend werk maakt dat niet meteen een ruim publiek beoogt. Een stripmaker als Jim Woodring of een illustrator als Gary Baseman leunen meer aan bij illustratie en beeldende kunst dan bij de (traditionele) strip. Hun uitbundige tekenstijlen dragen kenmerken van oude animatiefilms en combineren die liefde voor traditie met een stevige dosis surrealisme. Een echt verhaal ontbreekt vaak. Belangrijker zijn de suggestieve plotlijnen waarbij de figuren in vreemde fantasiewerelden terechtkomen. Kortom, geen spek voor ieders bek.

Zo kiest Dieter VdO ook resoluut voor een eigenzinnige aanpak. Snow is heel eenvoudig samen te vatten als de zoektocht naar het huis van een verdwaalde sneeuwman. VdO verpakt die zoektocht in prachtige platen vol van de meest uitzinnige creaties. Tegelijk verstopt hij in die stoet aan figuren bijzonder veel referenties naar de populaire cultuur: Pol, Droopy en Beavis & Butthead passeren allemaal de revue terwijl de sneeuwman zijn tocht verderzet. Net als bij Woodring is de eigenlijke plot van Snow ondergeschikt aan de energie en de uitbundigheid van de platen. Elke pagina kan op zich perfect als schilderij aan de muur worden gehangen. Enkel de rode draad van de sneeuwman verraadt dat het hier om een echt stripverhaal gaat. Het is alleszins verfrissend en indrukwekkend om dit werk te aanschouwen.

Bovendien heeft de uitgeverij van Snow een prachtig boek gemaakt dat met zijn harde en matte kaft een echt hebbeding is. Het doet deugd dat er nog uitgeverijen zijn die oog hebben voor het fysieke boekobject. Het geheel maakt dat Snow een aangename leeservaring biedt. Wat ons betreft moet VdO zeker niet onderdoen voor zijn internationale voorbeelden. En internationaal zal wellicht de richting van zijn evolutie zijn. In Vlaanderen zal de interesse voor eigenzinnig werk als dit te beperkt zijn omvan te kunnen leven, zowel voor de auteur als voor de uitgever. Door de afwezigheid van tekst en door de duidelijke kwaliteiten van de auteur moet het wel haalbaar zijn om via internationale tijdschriften en uitgeverijen toch een publiek op te bouwen. Tegelijk heeft Dieter VdO al heel wat bewezen. De lijst van eerdere cliënten en opdrachtgevers op zijn site liegt er immers niet om. In die lijst staan ook al heel wat internationale publicaties, waardoor de internationale opgang van Dieter VdO wel goed zit. Snow is alleszins een prachtig kijk- en voelboek voor de volwassen liefhebbers van prentenboeken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

veertien − 9 =