Broeders :: Apostata: 5. Caesar Augustus

Apostata blijft de Vlaamse topper onder de historische strips. Met deel vijf verhuist de reeks (deels) van uitgever. Caesar Augustus is opnieuw een voorbeeld van Ken Broeders’ vakmanschap.

In Apostata brengt Ken Broeders Julianus Apostata opnieuw tot leven. Deze Romeinse keizer regeerde maar heel kort van 361 tot 363 na Christus. Zijn bijnaam “Apostata”, of “de Afvallige”, komt voort uit zijn inspanningen om het christendom minder dominant te maken door het beperken van een aantal voorrechten. In dit vijfde deel, Caesar Augustus, bestijgt Julianus de troon na het overlijden van zijn voorganger Constantius. Op het moment van diens overlijden zaten beide verwikkeld in een hevige strijd om het keizerschap. Julianus merkt al snel dat het regeren van het Romeinse Rijk niet van een leien dakje loopt. Jaloezie en frustraties maken dat niemand aan het hof vertrouwd kan worden, niet in het minst de achterbakse Eusebius.

Na vijf delen is Apostata zonder twijfel uitgegroeid tot de beste Vlaamse historische strip, hoewel de concurrentie daarbij nu ook niet zo sterk is. Ook internationaal mag Apostata echter met de grote jongens meespelen. Zowel wat tekeningen als verhaal betreft, presteert Ken Broeders in dit album opnieuw op een bijzonder hoog niveau. Hij laat Julianus verder evolueren in zijn leven, maar behoedt zich er voor om al te strikt vast te houden aan de historische feiten, waardoor Julianus een overtuigend personage wordt. De vergelijking met Murena van Jean Dufaux kan Apostata wat ons betreft zonder probleem doorstaan. Broeders slaagt er beter in om een evenwichtig en uitgebalanceerd verhaal te brengen, waar Dufaux toch net iets vaker beroep moet doen op een sensationele scène om de aandacht van de lezer vast te houden. Apostata leest meer als één groot epos in verschillende hoofdstukken. Toch zorgt dat er niet voor dat de afzonderlijke albums niet apart te lezen zouden zijn. Caesar Augustus is alleszins ook aangenaam om als apart album te lezen.

Tekentechnisch blijft Broeders zichzelf heruitvinden. Na zijn reeksen Tyndall en Voorbij de Steen put hij zich ook in Apostata uit in indrukwekkende pagina’s vol beweging en met een mooie afwisseling tussen actie en meer intieme momenten. In elk album lijkt de tekenstijl van Broeders verder te evolueren en vloeiender te worden. Vooral de kleuren in dit vijfde deel springen er bijna uit. De groene vlakten en de statige gebouwen krijgen op die manier nog net wat meer karakter. Met de cover van dit album bewijst de auteur bovendien een ander facet van zijn talent. Het gaat ook om een overtuigende imitatie van een mozaïek, die de Romeinse sfeer van de hele reeks uitstraalt en de potentiële lezer van op afstand al probeert te overtuigen.

Met Caesar Augustus bewijst Broeders nog maar eens dat hij met Apostata een reeks van internationale allure maakt. De reeks mag zonder blozen naast de beste Franse historische strips staan. De drie eerste delen van de reeks verschenen ondertussen al bij BD Must, maar er mag daar gerust wat meer rumoer rond Apostata gemaakt worden. Ondertussen applaudisseren wij voor de samenwerking van Standaard Uitgeverij met uitgeverij Medusa voor het realiseren van dit vijfde deel op een groter formaat én een lagere prijs. Geef deze kwaliteitsstrip van eigen bodem vandaag nog een kans. Het voordeelpakket van de eerste vier delen helpt de nieuwe lezer daarbij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijftien − een =