Van Oudenaarden :: Rhonda: 1. Help me, Rhonda

Met Rhonda kent een verhaal met een lange aanloopgeschiedenis eindelijk een publicatie. Elegant, nostalgisch tekenwerk verbroedert met een fascinerend avonturenverhaal. Het volledige verhaal zal in drie delen worden verteld.

Rhonda is op de vlucht. Van haar vriendje, een louche maffiabaas annex casinomanager stal ze een koffertje vol geld. In haar vlucht botst ze op een impresario die in Rhonda de gedroomde plaatsvervanger van zijn populaire filmster Dana Dane ziet. Dane is immers opgenomen in een ontwenningskliniek en Rhonda krijgt de opdracht om zich als de actrice voor te doen. Zo blijft het publiek in de waan dat Dana Dane actief films blijft draaien. Tegelijk kan Rhonda zich zo verbergen voor de knokploegen van de maffia. Het spreekt voor zich dat een dergelijk uitgangspunt voor een verhaal vol plotwendingen en twists zorgt.

Wat het scenario betreft, trekt Hans van Oudenaarden zich heel goed uit de slag. Oorspronkelijk was Rhonda een kortverhaal op scenario van Hanco Kolk. Het werd echter nooit gepubliceerd en raakte verzeild in een lade van van Oudenaarden. Een recente ontmoeting met Kolk zorgde er voor dat Rhonda opnieuw opgepikt werd. Van Oudenaarden werkte het verhaal verder uit tot wat nu een trilogie zal zijn, met Help me, Rhonda als eerste deel. Het album houdt heel goed de dynamiek vast en tegelijk doseert Van Oudenaarden op een goede manier de informatie uit zijn scenario. Zo leren we Rhonda maar beetje bij beetje kennen en blijft ze ook na dit album toch nog deels een mysterie. Van Oudenaarden slaagt erin verschillende spectaculaire scènes in het album te stoppen. Zo begint het verhaal wanneer Rhonda uit het raam van een hoge verdieping van een flatgebouw springt. Meteen pompte de adrenaline door onze keel en Rhonda liet dat gevoel het hele album lang niet meer los.

Na jaren van studiotekenwerk en enkele losse verhalen in een meer realistische stijl was de reeks Bob Evers een eerste doorbraak voor Hans van Oudenaarden. Jarenlang werd hij als een bijzonder talent aangeprezen, maar met Bob Evers, een bewerking van een reeks jongensboeken van Willy van der Heide, had hij eindelijk een eigen reeks. Zijn tekenwerk heeft iets nostalgisch, maar biedt tegelijk veel dynamiek en sensualiteit. Net die combinatie geeft het werk van van Oudenaarden iets verfrissends. Met Rhonda creëert hij bovendien een vrouwelijk hoofdpersonage waarmee hij zich kan uitleven in de meest elegante en verleidelijke poses.

In Vlaanderen is Bob Evers grotendeels onbekend gebleven, maar met Rhonda zou het volgens ons toch moeten lukken om ook in ons land voet aan de grond te krijgen. Met een Franstalige editie in de winkel en een Duitstalige op komst speelt Hans van Oudenaarden zijn internationale potentieel meteen ten volle uit. Rhonda biedt hem de mogelijkheid om zowel zijn teken- als verteltalent volop te tonen aan een breed publiek. Rhonda is zonder twijfel één van de toppers uit het stripblad Eppo en een van de beste avonturenstrips die de laatste tijd verschenen zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

15 − 9 =