Labiano :: De vier hoeken van de wereld

Steeds vaker worden kortlopende reeksen vertaald in een integrale editie. Ook De Vier Hoeken van de Wereld verscheen eerst in twee aparte albums. Met de integrale editie kunnen we in het Nederlands meteen het volledige verhaal lezen.

Hugues Labiano is een Franse striptekenaar met een uitgebreid palmares. Nochtans doet zijn naam bij vele striplezers niet meteen een belletje rinkelen. Zijn voornaamste reeksen bleven immers wat onder de radar van het echte succes steken (Dixie Road, Mister George of Black Ops). Toch mag hij zeker gelden als een van de meest getalenteerde realistische tekenaars van zijn generatie. Zijn tekeningen hebben iets heel eigens, door het combineren van het realisme met meer karikaturale koppen. Ook bij Michel Plessix (o.a. De Wind in de Wilgen) zit die special touch in zijn werk. Labiano werkte voor De Vier Hoeken van de Wereld nu op eigen scenario en maakte er een echte graphic novel van.

Het verhaal concentreert zich op luitenant Dupuy en kapitein Barentin. Vlak voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog komt de jonge Dupuy terecht in het noorden van Afrika. Hij vervoegt er de troepen van ene kapitein Barentin. De militaire ideeën van Dupuy stroken niet met de lokaal geïntegreerde Barentin. Langzaamaan leert Dupuy echter de lokale bevolkingsgroepen kennen en raakt hij, net als Barentin, verknocht aan de woestijn en haar bewoners. Hij leert er omgaan met de gevoeligheden van de verschillende groepen. Tegelijk breekt dan de Wereldoorlog uit en worden alle Franse soldaten opgeroepen om te gaan vechten op het oude continent.

Labiano maakt het zichzelf zeker niet gemakkelijk. Hij gaat in detail in op de leefgewoonten van de woestijnvolkeren aan het begin van de 20ste eeuw en hij koppelt die beschrijvingen dan ook nog aan het begin van de Eerste Wereldoorlog. Hierdoor moet hij een enorme massa aan historische gegevens verwerken in een strip die in de eerste plaats toch nog steeds wil entertainen. Op dat punt is De Vier Hoeken van de Wereld niet helemaal geslaagd. Zo overdondert de auteur de lezer iets te veel met gebruiken en culturele termen die verbonden zijn aan Afrikaanse woestijnvolkeren. Tegelijk vergeet hij in die beschrijvingen, en dan vooral in het eerste hoofdstuk, enige vorm van spanning op te bouwen. We kennen op dat punt immers de personages nog niet en in de eerste helft van het album blijven deze dan ook te zeer een onbeschreven blad. Het is pas naar het einde van dat eerste hoofdstuk en zeker in het tweede, dat we Dupuy en Barentin beter leren kennen en ook de andere personages ten volle hun karakter kunnen ontplooien.

De Vier Hoeken van de Wereld is een ambitieuze eerste poging van een rastekenaar om een eigen verhaal te schrijven. Het resultaat is in dat opzicht zeker verdienstelijk, hoewel de verbeterpunten nog wel talrijk aanwezig zijn. Grafisch heeft Labiano niet veel lessen meer te trekken. Hij heeft een eigen stijl gevonden die hem ligt en die hem ook meteen herkenbaar maakt bij de lezers. En laat ons duidelijk zijn, we hebben nog altijd veel liever een auteur met te veel ambitie dan eentje die slaafs de hype van de dag volgt en zichzelf nergens uitdaagt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twee × vijf =