Davis & Straczynski :: Superman Earth One 1

De oorsprong van Superman is al talloze keren herverteld. In Superman Earth One ontstaat Superman in de moderne tijd. Beide auteurs maakten er een sterke graphic novel van.

Wanneer de kleine Kal-El met een sonde weggeschoten wordt van zijn thuisplaneet Krypton, komt hij terecht op de aarde, nabij het kleine Amerikaanse stadje Smallville. Daar wordt hij gevonden en opgevoed door het echtpaar Kent. Langzaam leert hij zijn krachten kennen, tot op het punt waarop hij volwassen is en naar de grote stad Metropolis verhuist. Daar wordt hij bekend als Superman, terwijl hij met zijn alias Clark Kent anoniem door het leven gaat als reporter van de krant The Daily Planet. Dit is het bekende verhaal achter Superman, zoals dat al in talloze strips, films en boeken verteld werd.

In Superman Earth One wordt dit verhaal naar de hedendaagse tijd gehaald en sleutelt scenarist J. Michael Straczynski er wat aan. Zo introduceert hij het volk van Dheron. Deze zijn naar Kal-El op zoek, als laatste vertegenwoordiger van het volk van Krypton. Wanneer ze de aarde bereiken, dreigen ze de planeet te vernietigen indien de aardbewoners Kal-El niet aan hen uitleveren. Zo wordt Clark gedwongen om zich publiekelijk bekend te maken als een gestrand ruimtewezen. Meteen wordt deze buitenaardse dreiging voor hem de gelegenheid om naar buiten te komen als Superman.

De mix van de bekende verhaalelementen enl moderne toetsen, bepalen in grote mate het succes van het scenario van dit eerste deel van Superman Earth One. J. Michael Straczynski is dan ook niet van de minste. Naast een carrière in televisie en film maakte hij ook al in de jaren ’80 verschillende stripverhalen. Hij schreef zowel eigen verhalen, zoals Rising Stars en Midnight Nation, als verhalen voor de iconische superhelden. Daarbij was vooral zijn run op Amazing Spider-Man memorabel, hoewel hij er ook in slaagde om de wat middelmatige Thor te laten uitgroeien tot een succes. Na talloze comics voor uitgeverij Marvel raakte de verstandhouding wat getroubleerd, waardoor Straczynski besliste naar de concurrentie te verkassen.

Bij DC schrijft hij nu al enkele jaren verschillende reeksen en leverde hij ook een bijdrage aan het fel gehypete en controversiële Before Watchmen-project. Tegelijk zal hij in de komende tijd opnieuw meer eigen creaties op de markt loslaten. Zo is de reeks Ten Grand (met tekenaar Ben Templesmith) daarvan het eerste resultaat. Van Superman Earth One, naar eigen zeggen een van zijn jeugddromen die werkelijkheid wordt, verschenen al twee delen, telkens met tekenaar Shane Davis. Een derde deel zou in voorbereiding zijn.

Die Shane Davis levert ook sterk werk af. Hoewel zijn figuren redelijk statisch zijn, compenseert hij dat door zijn oog voor detail in figuren en decors. Ook de inkleuringen van Barbara Ciardo zijn bijzonder geslaagd en ogen heel warm voor een Amerikaanse comic. Het totaalpakket van de realistische tekeningen, de warme kleuren en het doortimmerde scenario maken van deze eerste Superman Earth One een heel geslaagde graphic novel. Er verschijnen immers maandelijks massa’s comics over Superman. Uitgeverij RW maakt daaruit een keuze en met Superman Earth One hebben ze een stevig, op zichzelf staand verhaal gekozen. Elk deel van deze reeks biedt een los verhaal dat voortbouwt op de eerdere elementen. Als lezer moet je dus geen kennis hebben van de vele lopende verhaallijnen in de andere comics en kan je volop genieten van deze strip. We raden Superman Earth One dus zeker aan. Het is meteen een ideale kennismaking met Superman voor nieuwe lezers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

negentien + 16 =